565
Μέλη του κυβερνητικού στρατού: μπορεί να είναι και μισθοφόροι από την Συρία, από αυτούς που έστειλε εκεί η Τουρκίασταλ του Φαγιέζ αλ Σαράζ | REUTERS/Hazem Ahmed

Λιβύη: Εχασαν σημαντική αεροπορική βάση οι δυνάμεις του Χαφτάρ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2020, 11:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/05/2020, 12:34
Μέλη του κυβερνητικού στρατού: μπορεί να είναι και μισθοφόροι από την Συρία, από αυτούς που έστειλε εκεί η Τουρκίασταλ του Φαγιέζ αλ Σαράζ
|REUTERS/Hazem Ahmed

Λιβύη: Εχασαν σημαντική αεροπορική βάση οι δυνάμεις του Χαφτάρ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2020, 11:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/05/2020, 12:34

Σημαντικό πλήγμα στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ κατάφεραν την Δευτέρα οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης του Φαγιέζ αλ Σαράζ, οι οποίες ανακατέλαβαν μία αεροπορική βάση νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων του αλ Σαράζ τον τελευταίο χρόνο.

Η αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια, σε απόσταση 125 χλμ. από την πρωτεύουσα, αποτελούσε στρατηγικό ορμητήριο για τις δυνάμεις που είναι πιστές στον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος είχε εξαπολύσει επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019.

Η βάση βρισκόταν υπό τον έλεγχό του από το 2014, όπως αναφέρει η Guardian και είχε χρησιμοποιηθεί για πολλές επιθέσεις του Χαφτάρ εναντίον του καθεστώτος της Τρίπολης.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν τη βάση εδώ και εβδομάδες, και κατάφεραν μεγάλο πλήγμα το Σαββατοκύριακο καταστρέφοντας το ρωσικό σύστημα αεράμυνας της.

Δυνάμεις που είναι σύμμαχοι της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Σαράζ πήραν τον πλήρη έλεγχο της Ουατίγια, δήλωσε τη Δευτέρα ο Οσάμα Τζουβέιλι, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κυβερνητικούς στρατιώτες  να οδηγούν στους διαδρόμους απογείωσης της βάσης χωρίς να συναντούν εμπόδια.

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Αχμεντ αλ Μισμάρι είπε ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ εγκατέλειψαν τη βάση αυτή «στο πλαίσιο μιας στρατηγικής απόφασης και ότι εκεί εγκατέλειψαν παρωχημένο εξοπλισμό».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αποχώρησαν από περιοχές της Τρίπολης στη διάρκεια της νύχτας και προχώρησαν «σε αναδιανομή και ανατοποθέτηση στα πεδία του μετώπου, αποσυρόμενες από κάποιες πυκνοκατοικημένες περιοχές».

Μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων του Σαράζ στη βάση της αλ-Ουατίγια

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κυβερνητικός στρατός απώθησε τις δυνάμεις του Χαφτάρ με αυξημένη υποστήριξη από την Τουρκία, καταλαμβάνοντας πόλεις στην ακτή δυτικά της Τρίπολης.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, είχε φτάσει στα προάστια της Τρίπολης, όμως δεν κατάφερε να προχωρήσει.

Αλλο σημαντικό πλήγμα για τον Χαφτάρ ήταν και η απώλεια της Γκαριάν, της κύριας βάσης της εμπροσθοφυλακής του νότια της Τρίπολης, που κατείχε από τον Ιούνιο του 2019. Εξακολουθεί πάντως, να ελέγχει την Ταρχούνα, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Η Guardian σημειώνει ότι η Τουρκία, καταστρατηγώντας το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, υπέγραψε μνημόνιο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο με την κυβέρνηση Σαράζ, προκαλώντας την οργή της Ελλάδας και τις έντονες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ.

Ως αντάλλαγμα, η Τουρκία ενίσχυσε τον κυβερνητικό στρατό με σύρους μισθοφόρους, droneς και άλλον εξοπλισμό.

Οι επιθέσεις του τελευταίου μήνα σκοτώνουν αμάχους και καταστρέφουν νοσοκομειακές υποδομές, καθιστώντας ιδιαίτερη δύσκολη την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανησυχούν ότι η κατάληψη της αλ-Ουατίγια θα βοηθήσει τους  Τούρκους να αποκτήσουν πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου της νότιας Λιβύης.

Ο Χαφτάρ, ο οποίος πάντως ελέγχει τα τρία τέταρτα της χώρας, εξακολουθεί να ελέγχει και τα κοιτάσματα στα ανατολικά έχοντας διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη», για την αεροναυτική επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη βορειοαφρικανική χώρα, αντιμετωπίζει τα πυρά του Σαράζ και της Τουρκίας επειδή συμμετέχουν σε αυτήν Ελλάδα και Γαλλία.

Την Παρασκευή, ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αμφισβήτησε τη νομιμότητά της, λέγοντας ότι δεν έχει τη συγκατάθεση του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ ή της κυβέρνησης της Τρίπολης.

«Εφόσον η επιχείρηση δεν έχει ζητηθεί από τη νόμιμη κυβέρνηση, τότε σκοπός της είναι να στηρίξει τον Χαφτάρ, άρα είναι παράνομη», ισχυρίστηκε ο Ακάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...