375
Η στιγμή της κατολίσθησης όπως την αποθανάτισαν επιβάτες σκάφους στον κόλπο της Σαντορίνης | YouTube

Λέκκας για κατολίσθηση στη Θηρασιά: Συχνό το φαινόμενο, πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2024, 16:24
Η στιγμή της κατολίσθησης όπως την αποθανάτισαν επιβάτες σκάφους στον κόλπο της Σαντορίνης
|YouTube

Λέκκας για κατολίσθηση στη Θηρασιά: Συχνό το φαινόμενο, πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2024, 16:24

Kατολίσθηση σημειώθηκε στη Θηρασιά Σαντορίνης το Σάββατο το απόγευμα, δίπλα από το λιμάνι του Κόρφου, όπου τμήμα της περίφημης καλντέρας έπεσε στη θάλασσα, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, παρά μόνο κάποιες υλικές ζημιές.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι η Σαντορίνη (και ακριβώς απέναντι από την Οία, η Θηρασιά) έχει πάντα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι σημειώνονται συχνά κατολισθήσεις, οι οποίες οφείλονται στις απότομες μορφολογικές κλίσεις, την υψηλή σεισμικότητα που χαρακτηρίζει την περιοχή και την αλληλουχία των πετρωμάτων.

Η καλντέρα δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, λάβες και πυροκλαστικά σε συνεχείς επαναλήψεις. «Τα πυροκλαστικά πετρώματα διαλύονται εύκολα ενώ οι λάβες είναι τα πιο σκληρά ίσως πετρώματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν κάτω από έναν όγκο λάβα βρίσκεται ένα πυροκλαστικό πέτρωμα, σιγά σιγά διαβρώνεται με αποτέλεσμα να χάνει την υποστήριξη η υπερκείμενη λάβα. Είναι ο κλασικός μηχανισμός αυτός που αναπτύσσεται στη Σαντορίνη, σε όλη την καλντέρα σχεδόν», σημείωσε.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι, «το 2011 είχαμε την απώλεια ανθρώπων στην Οία από την εκδήλωση κατολίσθησης και γενικώς ο κίνδυνος είναι υψηλός, αλλά και η έκθεση των ανθρώπων είναι πολύ υψηλή γιατί έχουμε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπώς δημιουργεί κάποιο πρόβλημα το οποίο βεβαίως εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 έχουν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία. Αλλά όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά είναι σε μία δυναμική διαδικασία εξέλιξης.

»Όπως σας είπα, χρειάζεται κάποια προσοχή.Ήδη έχω μιλήσει με τον κ. δήμαρχο και τον κ. περιφερειάρχη, τον κ. Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο και έχουμε πει κάποιες μελλοντικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν άμεσα.

Και βέβαια, με εντολή του υπουργού Βασίλη Κικίλια θα μεταβώ στη Σαντορίνη έτσι ώστε να δούμε τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος, ο οποίος επαναλαμβάνω έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί και Πάσχα είναι αλλά και αρχίζει και τουριστική περίοδος».

Η Θηρασιά απέχει ενάμισι χιλιόμετρο από το Αμμούδι της Οίας, προς τα δυτικά. Το νησί, που είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένο από ό,τι η Σαντορίνη, αποτελούσε μικρό τμήμα της δυτικής ακτής της προϊστορικής Στρογγύλης και θεωρείται πως αποκόπηκε και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης του 1600 π.Χ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...