259
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε ότι θα υπάρχει και συνέχεια στις κυρώσεις | REUTERS/Henry Nicholls

Κυρώσεις κατά τραπεζών και ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 16:13
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε ότι θα υπάρχει και συνέχεια στις κυρώσεις
|REUTERS/Henry Nicholls

Κυρώσεις κατά τραπεζών και ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 16:13

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Πρόκειται για τις τράπεζες Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank.

Τα τρία πρόσωπα είναι ο Γκενάντι Τίμτσενκο, ο Μπόρις Ρότενμπεργκ και ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ.

Ο Τίμτσενκο είναι από τους βασικούς μετόχους της τράπεζας Rossiya, η οποία αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην περιοχή. Η τράπεζα και ο ίδιος ο μέτοχος, κατά τη βρετανική κυβέρνηση, ενέχονται στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ είναι επιχειρηματίας με στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν, ενώ ελέγχει με διάφορους τρόπους την τράπεζα SMP. Και ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ είναι επιχειρηματίας με στενές σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο.

Οι πόροι που κατέχουν τα ιδρύματα και τα εν λόγω πρόσωπα στη Βρετανία θα παγώσουν, ενώ στους τρεις τής λίστας δεν θα επιτραπεί η είσοδος στη Βρετανία. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε βρετανούς πολίτες ή εταιρείες να έχουν δοσοληψίες με τα ρωσικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα της λίστας.

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι αυτές οι κυρώσεις είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν περισσότερες, παράλληλα με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχωρήσει σε επιπλέον ενέργειες που θα οξύνουν την κατάσταση.

Πάντως ο βρετανικός Τύπος, όπως και μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, εκτιμούν ότι η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης, έστω και αν είναι μόνο η πρώτη, είναι χλιαρή. Οι τρεις άνδρες βρίσκονται ήδη από το 2018 στη λίστα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...