1074
«Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από τη ΝΔ και κανένας πολιτικός με το όνομα Καραμανλής δεν αποχώρησε ποτέ από τη ΝΔ. Αυτοί που τα λένε αυτά είναι εκτός ΝΔ», τόνισε ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού | INTIMEnews

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Εγώ δεν θα την αποκαλώ Βόρεια Μακεδονία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 18:59
«Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από τη ΝΔ και κανένας πολιτικός με το όνομα Καραμανλής δεν αποχώρησε ποτέ από τη ΝΔ. Αυτοί που τα λένε αυτά είναι εκτός ΝΔ», τόνισε ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού
|INTIMEnews

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Εγώ δεν θα την αποκαλώ Βόρεια Μακεδονία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 18:59

Οταν θα έρθει η ώρα των ενταξιακών των Σκοπίων με την ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να παραδώσει τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Αχ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90.1», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ακόμα και τώρα -μετά την κύρωσή της- υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης της συμφωνίας.

 «Η ‘βιωσιμότητα’ αυτού του κρατιδίου στα βόρεια σύνορά μας δεν έχει να κάνει τόσο με το αν θα μπει στο ΝΑΤΟ ή όχι. Το μεγάλο στοίχημα για όλες τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι η είσοδος στην ΕΕ. Ο Μητσοτάκης είπε κάτι πολύ σαφές: Οταν θα ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ εκεί δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο για να βελτιώσει αυτή τη συμφωνία. Θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει η ελληνική διπλωματία την εποχή εκείνη για να βελτιώσει αυτή τη συμφωνία», σημείωσε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και σε ό,τι αφορά τον ίδιο προσωπικά, ξεκαθάρισε πως  δεν θα αποκαλεί τη γείτονα, «Βόρεια Μακεδονία», αλλά θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον όρο «Σκόπια».

«Κατάγομαι από την Μακεδονία και δεν μπορώ να δεχτώ να τους αποκαλώ έτσι (σ.σ. Βόρεια Μακεδονία)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία. Το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις αναθεωρητικής συναίνεσης, αυτό που ήθελε να αποτρέψει ο νομοθέτης το ’74 είναι το συνταγματικό λαϊκισμό δηλαδή κάθε κόμμα που έρχεται στην εξουσία να μπορεί να κόβει και να ράβει το σύνταγμα έτσι όπως θέλει και το σύνταγμα του ’74 είναι αυτό που μας έχει δώσει την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία που είναι η σταθερότερη περίοδος των τελευταίων 150 ετών», ανέφερε ο κ. Καραμανλής για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης με τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπλήρωσε:

«Σήμερα βλέπουμε να γίνεται μια προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει αυτή τη διαδικασία και τα βασικά θέματα που έχουμε έχουν να κάνουν με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ’85 έγινε αναθεώρηση του Συντάγματος και οι εξουσίες του προέδρου περιορίστηκαν σε βαθμό τέτοιο που όπως λένε οι Αγγλοσάξονες, έχουμε έναν πρόεδρο διακοσμητικό πρόσωπο. Αυτό που λεει η ΝΔ είναι ότι παλιά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αρμοδιότητες σημαντικές έπρεπε να εκλέγεται με τα 2/3 και έπρεπε να υπάρχει συναίνεση, σήμερα όμως που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αρμοδιότητες γιατί χρειάζεται εάν δεν πάρει 180, να διαλύεται η Βουλή και να οδηγούμαστε σε εκλογές; Αυτό το καταλαβαίνει κάθε πολίτης».

Η «παγίδα Τσίπρα» για τον ΠτΔ

Στο ίδιο πλαίσιο, απαντώντας στην ερώτηση – πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τη ΝΔ για το αν θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μία ακόμη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σχολίασε:

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τον ουσιαστικό διάλογο για το κατά πόσο θα πρέπει να αποσυνδέσουμε την εκλογή του προέδρου από τις εθνικές εκλογές. Νομίζω ότι θα ήταν παράλογο αν περίμενε ο κ. Τσίπρας ο Μητσοτάκης να ανοίξει τα χαρτιά του. Νομίζω ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να πατήσουμε εμείς την μπανανόφλουδα και να μπούμε σε μια διαδικασία ονοματολογίας διότι είναι πρόωρο και δεν απασχολεί κανέναν αυτή τη στιγμή. Επειδή δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα το 2020 όποια κουβέντα και να γίνει τώρα είναι πρόωρη, δεν έχει νόημα, δεν αφορά κανέναν. Αφορά μόνο τον κ. Τσίπρα ο οποίος ξέρει και παραδέχεται με αυτό τον τρόπο ότι θα χάσει τις εκλογές αν γίνουν το Μάιο και για αυτό το λόγο θέλει να εγκλωβίσει τη ΝΔ σε μια κουβέντα στην οποία έχω την αίσθηση ότι θα ήταν πολύ μεγάλο πολιτικό λάθος να πέσουμε σε αυτή την παγίδα».

Περί Καραμανλισμού

Οσο για το κεφάλαιο «Κώστας Καραμανλής» και τον Καραμανλισμό, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια των ημερών αναφορικά με τη στάση του πρώην πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του, ο εξάδελφός του ήταν σαφής:

«Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από τη ΝΔ και κανένας πολιτικός με το όνομα Καραμανλής δεν αποχώρησε ποτέ από τη ΝΔ. Αυτοί που τα λένε αυτά είναι εκτός ΝΔ ή αυτοί που τα διακινούν ίσως έχουν μια άλλη ατζέντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Η σχολή σκέψης αυτή του λέμε ‘Καραμανλισμός’ δεν έχει καμία σχέση με την ‘πρώτη φορά Αριστερά’ του κ. Τσίπρα ο οποίος στην ουσία αυτό που κάνει είναι ότι εκφυλίζει ακόμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ερωτηθείς πως ένιωθε όταν άκουγε τον κ. Καμμένο να μιλάει εξ ονόματος του Καραμανλισμού, ο Κώστας Καραμανλής παραδέχθηκε ότι ένιωσε πολύ άσχημα.

«Ο κ. Καμμένος», είπε «είναι μια περίπτωση ιδιαίτερη, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αποφάσισε τέσσερα χρόνια να στηρίξει τον κ. Τσίπρα, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν πάντα στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ που και αυτή είναι αντίθετη με τον Κων/νο Καραμανλή και τις αρχές του Κων/νου Καραμανλή. Διότι το ’74 ο Καραμανλής νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό κόμμα, έκανε το πολιτειακό δηλαδή όλες αυτές οι κινήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος ή με ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκαν… ο κ. Καμμένος είχε αποχωρήσει για αυτό το λόγο. Καταλαβαίνω ότι ζούμε σε μια εποχή πολύ περίεργη, σε όλη την Ευρώπη όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο έχουμε την έξαρση του λαϊκισμού, του εθνικισμού…».

Στην ερώτηση αν χωρούν στη ΝΔ πρόσωπα που προέρχονται από άλλους χώρους απάντησε καταφατικά λέγοντας: «θεωρώ ότι υπάρχουν πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους χώρους και που μπορούν αν δεχτούνε τις ιδρυτικές αρχές της παράταξης και το πρόγραμμα της παράταξης να το υπηρετήσουνε και αν δεν έχουν επιτεθεί και προσβάλει την παράταξη στο παρελθόν. …Κάπου πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις αγκυλώσεις αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση πρέπει να σέβονται και την ιστορία της παράταξης και τη διαδρομή της παράταξης και όταν έρχεσαι και πολιτεύεσαι με τη ΝΔ αποδέχεσαι και τις αρχές και τις αξίες του κόμματος άρα αποδέχεσαι το πλαίσιο».

Οσον αφορά το πότε τελικά θα γίνουν οι εκλογές, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε πως ο  Αλέξης Τσίπρας «μάς έχει εκπλήξει πολλές φορές και έχει δείξει ότι είναι ένας πολιτικός που του αρέσει να παίρνει ρίσκα». Όπως εκτίμησε όμως, το ρίσκο είναι μεγάλο εάν δεν κάνει τις εκλογές το Μάιο, διότι είναι πιθανό «να πάθει ό,τι έπαθαν οι προκάτοχοί του πρωθυπουργοί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στις ευρωεκλογές, μετά πήγαν στις εκλογές και τελικά χάσανε, άνοιξε η ψαλίδα».

«Εκτίμησή μου, πάντως, είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει», πρόσθεσε, ενώ για το δικό του πολιτικό μέλλον,  αποκάλυψε πως δεν σκοπεύει να μείνει πολλά χρόνια στην πολιτική, καθώς επιθυμία του είναι κάποια στιγμή να επιστρέψει στη δουλειά του (σ.σ. οικονομολόγος – σύμβουλος επιχειρήσεων).