393
| ΙΝΤΙΜΕnews

Κωλυσιεργίας συνέχεια από τους πρυτάνεις για τη βία στα Πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 13:53
|ΙΝΤΙΜΕnews

Κωλυσιεργίας συνέχεια από τους πρυτάνεις για τη βία στα Πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 13:53

Με σαφώς διαφορετικούς ρυθμούς φαίνεται ότι κινούνται υπουργείο Παιδείας και πρυτάνεις όσον αφορά την κατάρτιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια.

Πηγές που υπουργείου Παιδείας που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», ανέφεραν ότι το επιτελείο της υπουργού Νίκης Κεραμέως έχει ήδη αρχίσει την επεξεργασία των διατάξεων οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου που αναμένεται να κατατεθεί περί τις αρχές του επόμενου έτους.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η ειδική πενταμελής επιτροπή που ορίστηκε από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για να τοποθετηθεί επί των προτάσεων (εδώ) του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της βίας (με θύματα και τους ίδιους) στον πανεπιστημιακό χώρο, θεωρεί ορθότερο –όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται– να τηρήσει στάση πολιτικής ουδετερότητας στο ζήτημα.

Eνδεικτική της στάσης αυτής ήταν η ανακοίνωση (εδώ) που εξέδωσε προ εβδομάδων η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Δ.Ε. των Πανεπιστημίων της χώρας, στην οποία αφενός χαρακτηρίζεται επαρκής η υφιστάμενη ποινική νομοθεσία για τους αυτουργούς επεισοδίων βίας εις βάρος μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αφετέρου τίθενται όροι και προϋποθέσεις για τη σύσταση του Ειδικού Σώματος Προστασίας Πανεπιστημίων που προανήγγειλε (εδώ) ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, το νέο Σώμα θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, και να μην έχει καμία απολύτως σχέση με την ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ. να μην υπάγεται οργανικά).

Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν και κατά την πρώτη συνεδρίαση των μελών της πενταμελούς επιτροπής (εκπρόσωποι του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του ΕΜΠ, του Παντείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου) – επιτροπή η οποία, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, σχεδόν έναν μήνα μετά την τηλεδιάσκεψη των πρυτάνεων με τον Πρωθυπουργό, δεν έχει καταφέρει να υποβάλει συγκεκριμένες (αντι)προτάσεις για την άμεση και δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Προς το παρόν μένει μετέωρη η διαπίστωση ότι «χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής» των κυβερνητικών προτάσεων που «χρήζουν ενδελεχούς συζήτησης, τόσο με την Πολιτεία όσο και εντός των οργάνων των ΑΕΙ»

Ισως έπειτα από έναν ακόμη δημόσιο εξευτελισμό – προπηλακισμό, όπως η αισχρή διαπόμπευση (εδώ) του επικεφαλής του Οικονομικού Πανεπιστημίου μέσα στο γραφείο του τον περασμένο Οκτώβριο, να «ανάψει» την «ενδελεχή συζήτηση» και από τα πάσης φύσεως ευχολόγια, οι πρυτάνεις να φθάσουν επιτέλους στη λήψη συγκεκριμένων και πάνω από όλα εφαρμόσιμων μέτρων, που θα αλλάξουν την ντροπιαστική αυτή καθημερινότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...