993
«Θα τρέξουμε γρήγορα στην Υγεία. Θα φτιάξουμε το ψηφιακό νοσοκομείο, να μπορεί ο πολίτης να κλείνει ραντεβού με το κινητό του με μια εφαρμογή», δεσμεύθηκε ο υπουργός Υγείας | INTIMEnews

Ξεκινά η κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – τι αλλάζει με «Αγιος Παύλος» και ΑΧΕΠΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 09:34
«Θα τρέξουμε γρήγορα στην Υγεία. Θα φτιάξουμε το ψηφιακό νοσοκομείο, να μπορεί ο πολίτης να κλείνει ραντεβού με το κινητό του με μια εφαρμογή», δεσμεύθηκε ο υπουργός Υγείας
|INTIMEnews

Ξεκινά η κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – τι αλλάζει με «Αγιος Παύλος» και ΑΧΕΠΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 09:34

Στις μεταρρυθμίσεις και τους στόχους της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά και στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Διοικούσα ΝΔ Θεσσαλονίκης και η ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης στο Δημοτικό Θέατρο της οδού Χηλής, στην Καλαμαριά.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός αναφέρθηκε στην έναρξη κατασκευής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου τον προσεχή Δεκέμβριο, στη μεταφορά του Ογκολογικού στο στρατόπεδο Καρατάσιου στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος», που, όπως είπε, θα γίνει ένα νοσοκομείο που θα καλύπτει την περιφέρεια όχι μόνο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης αλλά και της Χαλκιδικής.

Μια νέα αλλαγή στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης ενδεχομένως να φέρει η λήξη της σύμβασης με τους AHEPANS στις 29 Μαΐου του 2026, καθώς ήδη υπάρχουν σχέδια του ΑΠΘ και Ιατρικής Σχολής για τη μεταφορά του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στην ανατολική πλευρά της πόλης.

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε κάποιες μεγάλες σοβαρές μεταρρυθμίσεις, είμαστε εδώ για να χτίσουμε το μέλλον. Και η πολιτική στρατηγική μας έχει πρωταρχική σημασία για το μέλλον που θέλουμε για τους Ελληνες και την Ελλάδα… Θα βελτιώσουμε ό,τι δεν λειτουργεί όπως πρέπει, γιατί υπάρχουν πολλά κομμάτια που χρειάζονται βελτίωση και θα διορθώσουμε ό,τι λειτουργεί ελαττωματικά, γιατί υπάρχουν ελλείψεις. Η πολιτική για την υγεία είναι σύνθετη και αναπτύσσεται σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα, από την πρόληψη, ως τη μάχη με τις ανίατες ασθένειες, από τα ασθενοφόρα στον δρόμο, ως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία, από τα αστικά κέντρα ως τις δυσπρόσιτες απομακρυσμένες περιοχές, από την ψυχική υγεία ως τις ασύμμετρες απειλές όπως η Covid όπου προέχει, τώρα το φθινόπωρο, ενόψει του χειμώνα για τους ευάλωτους, ο εμβολιασμός. Εχουμε πολλά να κάνουμε και θα τα κάνουμε. Ανακοινώσαμε μια ριζική μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ. Τώρα είναι η ώρα της δράσης. Θέλουμε να έχουμε κοντά μας τον κόσμο της Υγείας, πάρα πολλοί υγειονομικοί με προσέγγισαν και μου είπαν ότι υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που θέλουν να κουβεντιάσουμε, είμαστε ανοιχτοί, είμαστε στο πλευρό τους», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη επενδύσεων στην Υγεία και σε αυτό –σημείωσε– θα βοηθήσει το Ταμείο Ανάκαμψης διαθέτοντας περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την ανακαίνιση σχεδόν όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά και αισθητικά καλύτερα. Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να γίνει ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων, ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε επίσης στις επικείμενες προσλήψεις 10.000 γιατρών νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, οι περισσότερες από τις οποίες θα γίνουν το 2024. Μόνο τους επόμενους δύο μήνες θα προσληφθούν 1.000 γιατροί και 4.000 νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

«Θα τρέξουμε γρήγορα στην Υγεία. Θα φτιάξουμε το ψηφιακό νοσοκομείο, να μπορεί ο πολίτης να κλείνει ραντεβού με το κινητό του με μια εφαρμογή, να μπορεί να ξέρει πού βρίσκεται το φάρμακό του, να μπορεί να ξέρει πότε θα εγχειριστεί, να μπορεί να ξέρει πότε να κάνει ένα ραντεβού με τον γιατρό του.

»Δεν φοβόμαστε το μέλλον, είμαστε εδώ για να το φτιάξουμε όπως θέλουμε. Υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε έναν σκληρό αγώνα καθημερινά. Θα σκύψουμε το κεφάλι, θα αλλάξουμε ριζικά το σύστημα Υγείας για να το κάνουμε προσβάσιμο, να το κάνουμε δίκαιο, να το κάνουμε αποτελεσματικό και να αυξήσουμε το αίσθημα ικανοποίησης όλων των Ελλήνων», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υγειονομικός χάρτης της Θεσσαλονίκης

Οσον αφορά το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα είναι πρότυπο και βαριά στελεχωμένο, ότι θα αρχίσει τον Δεκέμβριο η κατασκευή και ότι θα εξυπηρετεί όλα τα παιδιατρικά περιστατικά στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η μεταφορά του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο στρατόπεδο Καρατάσιου, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, είναι και αυτό μια νέα διάσταση. Το Θεαγένειο είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο το οποίο έχει θεραπεύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ολη αυτή την ιστορία τη μεταφέρουμε σε ένα νέο μεγάλο σύγχρονο νοσοκομείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο θα απαντά στις αυξανόμενες ανάγκες των περιστατικών του καρκίνου», ανέφερε σχετικά.

Αντίστοιχα, για το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», το οποίο και επισκέφτηκε, παρατήρησε πως έχει χαμηλή επισκεψιμότητα και τεράστια προβλήματα, οπότε, όπως είπε:

«Θα προχωρήσουμε στην ανάλυση όλων των δεδομένων που μας έχουν σταλεί. Μας έχει σταλεί η προακαταρκτική μελέτη για την κατασκευή μιας νέας πτέρυγας. Λείπει προσωπικό. Είναι δική μας προσωπική δέσμευση ότι ο “Αγιος Παύλος” θα γίνει ένα νοσοκομείο που θα καλύπτει την περιφέρεια όχι μόνο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης αλλά και της Χαλκιδικής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάποιες πολύ σημαντικές ενισχυμένες κλινικές αναφοράς, όπως για παράδειγμα η Ορθοπεδική, έτσι ώστε να προσελκύει πολύ εξειδικευμένα περιστατικά και να αποτελέσει πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και την περιοχή της Χαλκιδικής».

Το μέλλον του ΑΧΕΠΑ

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον υπουργό Υγείας, ο πρώην πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, τόνισε ότι το Ιδρυμα πρωτοστατεί τόσο στην υγειονομική δομή όσο και στην ερευνητική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη –σημείωσε– υπάρχουν 11 νοσοκομεία, εκ των οποίων το ένα είναι το στρατιωτικό 424 και 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ. Από αυτά τα δέκα, το ΑΧΕΠΑ είναι πανεπιστημιακό, ενώ άλλα έξι έχουν πανεπιστημιακές κλινικές. Συνολικά σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν 57 πανεπιστημιακές κλινικές. Και στο σημείο αυτό, εκτίμησε ότι  το ΑΧΕΠΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς στις 29 Μαΐου 2026 λήγει η σύμβαση με τους AHEPANS.

«Το 2026 ο υγειονομικός χάρτης πιθανόν να αλλάξει. Τότε θα πρέπει να πάρουμε απόφαση τι θα γίνει με το ΑΧΕΠΑ. Το ΑΠΘ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα περιέλθει το ΑΧΕΠΑ σε μας. Αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα, ακόμη και εργασιακά των συναδέλφων που εργάζονται εκεί, αν από το Δημόσιο θα πάνε σε ΝΠΔΔ ή αν θα έχει το ίδιο μοντέλο όπως σήμερα ή αν θα υπάρχει και άλλη τρίτη λύση. Το ΑΠΘ και η Ιατρική Σχολή έχουμε ήδη μελετήσει το τι μπορεί να γίνει. Υπάρχει ένα μακρόπνοο σχέδιο για το πώς μπορεί να μεταφερθεί το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα ιατρικό hub που θα είναι κοντά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, με όλες τις φαρμακοβιομηχανίες και όλη την άλλη τεχνολογική εξέλιξη της περιοχής για να μπορούμε να έχουμε ένα νοσοκομείο δίπλα από την έρευνα και τον ιατρικό τουρισμό. Επίσης μαζί με τις διοικήσεις των νοσοκομείων να δούμε και την αναδιάρθρωση των κλινικών σε κάθε νοσοκομείο» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...