710
| CreativeProtagon / Shutterstock

Υπό τον φόβο του Ερντογάν, η τουρκική ελίτ αγοράζει σωρηδόν ακίνητα στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 20:27
|CreativeProtagon / Shutterstock

Υπό τον φόβο του Ερντογάν, η τουρκική ελίτ αγοράζει σωρηδόν ακίνητα στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 20:27

Ασφαλές καταφύγιο για τις οικογένειές τους –και τα μετρητά τους– αναζητούν οι Τούρκοι στη βρετανική αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. «Φέτος ξεχωρίζει αυτή η εθνικότητα ανάμεσα στους αγοραστές μας» είπε η Μπέκι Φατέμι, διευθύνουσα σύμβουλος του πρακτορείου αγοράς ακινήτων Rokstone.

Υπάρχουν ακμάζουσες κοινότητες Τούρκων, Κούρδων και Κυπρίων στο Λονδίνο, εδώ και δεκαετίες, που συγκεντρώνονται κυρίως γύρω από το βόρειο και νοτιοανατολικό Λονδίνο. Ωστόσο, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχουν προστεθεί πολλά μέλη της οικονομικής ελίτ της Κωνσταντινούπολης, που αναζητούν ένα σταθερό μέρος για να επενδύσουν την περιουσία τους, σύμφωνα με τους Times.

Η Καμίλα Ντελ, ιδρύτρια του πρακτορείου αγορών Black Brick, λέει ότι η κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας σημαίνει ότι ορισμένοι Τούρκοι μπορούν μόνο να νοικιάσουν στο Λονδίνο αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν όμως και οι πολύ πλούσιοι, που θέλουν να βγάλουν τα χρήματά τους από την Τουρκία.

«Πολλοί Τούρκοι φοβούνται ότι όσο περισσότερο παραμένει ο Ερντογάν στην εξουσία, τόσο χειρότερη θα γίνεται η οικονομία της χώρας. Εχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι μπορεί να τη βελτιώσει» είπε.

Ο πλούσιος πληθυσμός της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 156,5% μέχρι το 2027, σύμφωνα με την έκθεση Wealth Report της Knight Frank – ταχύτερα από την ελίτ οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Οι πλούσιοι Τούρκοι θέλουν να διαμένουν στις γειτονιές υψηλού κύρους που από καιρό προτιμούν οι αγοραστές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη νοτιοανατολική Ασία και, μέχρι πρόσφατα, τη Ρωσία. Τούρκοι επιχειρηματίες ήταν πίσω από μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες ακινήτων στο Νάιτσμπριτζ, το Μέιφεαρ, το Σάουθ Κένσινγκτον και την Μπελγκράβια, πέρυσι.

Ο Χανζάντε Ντόγαν Μπόινερ, ιδρυτής της Hepsiburada, μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγορών που ονομάστηκε «το Amazon της Ανατολής», αγόρασε ένα βικτοριανό αρχοντικό έξι υπνοδωματίων στην Μπελγκράβια για 27 εκατ. λίρες το περασμένο καλοκαίρι.

Τον χειμώνα σημειώθηκε μια μεγάλη πώληση στο Νάιτσμπριτζ, σε τούρκο αγοραστή, ο οποίος πλήρωσε 27 εκατ. λίρες για ένα ακίνητο που αρχικά κόστιζε 35 εκατ. λίρες.

Η Rokstone έχει ολοκληρώσει φέτος την αγορά αρκετών ακινήτων για λογαριασμό τούρκων αγοραστών, μεταξύ των οποίων ένα σπίτι αξίας 31 εκατ. λιρών στο Μέιφεαρ, ένα διαμέρισμα αξίας 7,5 εκατ. λιρών στο Νάιτσμπριτζ και ένα διαμέρισμα αξίας 4,5 εκατ. λιρών στο Πάντινγκτον.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Φατέμι έχει βρει δύο ακίνητα για Τούρκους, το ένα στο Νάιτσμπριτζ και το άλλο κοντά στο Χάιντ Παρκ.

«Και οι δύο ήθελαν ένα σπίτι με θυρωρό, ψηλοτάβανο και καλή θέα. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία φαίνεται να είναι ο κινητήριος παράγοντας πίσω από αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον για το Λονδίνο» είπε.

Οι τούρκοι αγοραστές που αναζητούν μια γρήγορη αγορά θα πληρώσουν μετρητά για νεόδμητα διαμερίσματα δίπλα στον ποταμό Τάμεση, σημείωσε η Λίντσεϊ Κάτχιλ, ιδρύτρια του πρακτορείου ακινήτων πρώτης κατηγορίας Blue Book.

«Η αγοραστική δυναμική από την Τουρκία, ιδιαίτερα στους προνομιακούς ταχυδρομικούς κώδικες του Λονδίνου, φτάνει σε νέα ύψη όταν έχουν εκλογές. Η πολιτική αστάθεια συχνά ενθαρρύνει τη γρήγορη οικονομική σκέψη» εξήγησε.

Εκτός από σπίτια, οι πλούσιοι Τούρκοι αγοράζουν και βρετανικές επιχειρήσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Eren Paper αγόρασε τη χαρτοβιομηχανία Shotton Paper Mill στο Φλίντσαϊρ έναντι 600 εκατ. λιρών – μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που πραγματοποίησε τουρκικός όμιλος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδιάζει να απασχολήσει 660 άτομα για την παραγωγή ενός κοινού υλικού συσκευασίας.

Εκτός από την οικονομική ασφάλεια, οι τούρκοι αγοραστές επιδιώκουν και το πρεστίζ που κουβαλά η κατοχή κατοικίας στο Λονδίνο, καθώς θεωρείται απόδειξη ότι κάποιος τα έχει «καταφέρει» στην Τουρκία, σύμφωνα με την Καμίλα Ντελ.

Τα σχολεία αποτελούν επίσης βασικό κίνητρο για τις τουρκικές οικογένειες, σύμφωνα με τη Σόφι Ρότζερσον, διευθύνουσα σύμβουλο του πρακτορείου αγορών RFR, η οποία λέει ότι έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. λιρών από έναν τούρκο πελάτη για να βρει ένα σπίτι κοντά στο Francis Holland, ένα ιδιωτικό σχολείο θηλέων στο Τσέλσι, το οποίο χρεώνει δίδακτρα 7.750 λιρών το τετράμηνο.

Τώρα που ο Ερντογάν κέρδισε άλλη μια θητεία, η δεύτερη κατοικία είναι προτεραιότητα για τους τούρκους πελάτες της Ρότζερσον. Μια από αυτές σκέφτεται να μετακομίσει με τα δύο παιδιά της στο Λονδίνο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ένας φίλος δικηγόρος αναζητά ακίνητο στο κέντρο της αγγλικής πρωτεύουσας.

«Το Λονδίνο δεν είναι, φυσικά, η μόνη επιλογή. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία συζητούνται επίσης εκτενώς» λέει η Ρότζερσον. «Ωστόσο, με την αγγλική γλώσσα να είναι τόσο διαδεδομένη μεταξύ των Τούρκων, η μετάβαση στη ζωή στο Λονδίνο θεωρείται πιο ομαλή. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι, λόγω της πλούσιας πολιτιστικής δραστηριότητας, η ιδιοκτησία ενός ακινήτου στο Λονδίνο παρέχει ένα ορισμένο κοινωνικό κύρος το οποίο δεν μπορούν να ανταγωνιστούν άλλοι προορισμοί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...