328
Οι διωκτικές αρχές θέλουν να βάλουν στο μικροσκόπιο των ερευνών τους το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης | REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Πρόσβαση στις συνομιλίες χρηστών στο Facebook διεκδικεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2018, 17:24
Οι διωκτικές αρχές θέλουν να βάλουν στο μικροσκόπιο των ερευνών τους το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης
| REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Πρόσβαση στις συνομιλίες χρηστών στο Facebook διεκδικεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2018, 17:24

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αναγκάσει το Facebook να παραβιάσει την κρυπτογράφηση στη δημοφιλή εφαρμογή του, Messenger, προκειμένου υπηρεσίες ασφαλείας να είναι σε θέση να παρακολουθούν φωνητικές επικοινωνίες στο πλαίσιο ερευνών για εγκλήματα.

Αυτό αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές ενημερωμένες για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η υπόθεση είναι σε εξέλιξη, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια.

Βέβαια, οι τρεις αυτές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως το Facebook αντιτίθεται στις απαιτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης. Την περασμένη Τρίτη, στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το ζήτημα. Το αμερικανικό δημόσιο ζήτησε, μάλιστα, το Facebook να καταδικαστεί για περιφρόνηση του δικαστηρίου επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την κυβερνητική απαίτηση παρακολούθησης των χρηστών.

Το ζήτημα φέρεται να προέκυψε στο πλαίσιο των ερευνών πάνω στη συμμορία MS-13, σύμφωνα με μία πηγή.

Στη συμμορία αυτή έχει αναφερθεί επανειλημμένα ο Ντόναλντ Τραμπ, ως χαρακτηριστική περίπτωση αυτού που χαρακτηρίζει ως «χαλαρή μεταναστευτική πολιτική». Η MS-13 δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και την Κεντρική Αμερική και της χρεώνουν μερικά από τα πιο στυγερά εγκλήματα των τελευταίων μηνών. Δεν είναι μία από τις τυπικές συμμορίες, σκληροτράχηλων εγκληματιών με τατουάζ. Αποτελείται από έφηβους που κάνουν επίδειξη των κατορθωμάτων τους στα social media. Ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι όλα τα μέλη της είναι κακοποιά στοιχεία από το Ελ Σαλβαδόρ, κάτι που εξυπηρετεί τη ρητορική του για κλειστά σύνορα. Όμως, έρευνες των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι τα μέλη της οργάνωσης είναι παιδιά φτωχών αμερικανικών οικογενειών που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τη σχολική τους εκπαίδευση, που ακόμη μένουν με τους γονείς τους και που η δράση τους στη συγκεκριμένη συμμορία απλώς δημιουργεί μια ψευδαίσθηση χλιδής.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, εάν επικρατήσει η κυβέρνηση στη δικαστική διαμάχη, πιθανότατα θα δημιουργηθεί προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τον εξαναγκασμό άλλων εταιρειών με γνωστές εφαρμογές messaging, όπως το Signal, το WhatsApp κ.ά. που περιλαμβάνουν επικοινωνίες μέσω κειμένου και φωνής.

Πάντως, τόσο το Facebook, όσο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να σχολιάσουν το εν λόγω δημοσίευμα του Reuters.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...