546
Η νέα μέθοδος, εγχύσεως ατμού μέσω της ουρήθρας, συρρικνώνει τον διογκωμένο ανδρικό αδένα | NxThera/Youtube

Διόγκωση προστάτη; Υπόσχονται θεραπεία χωρίς νυστέρι και παρενέργειες!

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2018, 16:35
Η νέα μέθοδος, εγχύσεως ατμού μέσω της ουρήθρας, συρρικνώνει τον διογκωμένο ανδρικό αδένα
|NxThera/Youtube

Διόγκωση προστάτη; Υπόσχονται θεραπεία χωρίς νυστέρι και παρενέργειες!

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2018, 16:35

Μία ριζοσπαστική νέα θεραπεία ατμού θα μπορούσε να ανακουφίσει μεσήλικες ή και πιο ηλικιωμένους οι οποίοι υποφέρουν από διόγκωση (υπερτροφία) προστάτη.

Πρόκειται για ιατρική μέθοδο συρρίκνωσης του ανδρικού αδένα, η οποία είναι πεντάλεπτη και απομακρύνει το νυστέρι του ουρολόγου χειρουργού και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της επεμβάσεως στη ζωή του ασθενούς (αιμορραγία, ακράτεια ούρων, πρόβλημα στυτικής λειτουργίας, κ.λπ.) Οι παρενέργειες αυτής της νέας ιατρικής μεθόδου, σύμφωνα με την Dailymail, είναι ελάχιστες.

Κατόπιν τέτοιου θεαματικού αποτελέσματος, αναμένεται έγκριση της εν λόγω θεραπείας από τις αρμόδιες βρετανικές Αρχές. (Στο Ηνωμένο Βασίλειο 2 εκατομμύρια άνδρες έχουν διαγνωσθεί με πρόβλημα διόγκωσης προστάτη και εκτιμάται ότι το πρόβλημα αφορά άλλους τόσους, ηλικίας άνω των 50 ετών, γράφει το βρετανικό Μέσο)

Από τι πάσχει ο ασθενής

Στην πάθηση της διόγκωσης του προστάτη ο αδένας πιέζει την ουροδόχο κύστη και εμποδίζει την ουρήθρα, τον πόρο δηλαδή μέσω του οποίου η κύστη αδειάζει το περιεχόμενό της. Η αδυναμία αποβολής των ούρων και η συνεπαγόμενη παρακράτηση των τοξινών που περιέχουν είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρές νεφρικές διαταραχές.

Ποια είναι η νέα θεραπεία

Η νέα θεραπεία ονομάζεται Rezum, είναι αμερικανική και συνίσταται στην έγχυση ατμού στον προστάτη, μέσω της ουρήθρας φυσικά, διαδικασία η οποία προϋποθέτει τοπική αναισθησία. Ο ατμός κατά την έγχυσή του «σκοτώνει» τον ιστό του προστάτη ώστε να συρρικνωθεί ο αδένας. Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Εχουν θεραπευθεί ήδη 150 άτομα

Οι ιατροί στις βρετανικές μονάδες υγείας Imperial College Healthcare NHS Trust και NHS Foundation Trust έχουν ήδη δοκιμάσει σε 150 άνδρες τη νέα μέθοδο συρρίκνωσης του προστάτη με ατμό, και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά.

Ο καθηγητής ουρολογίας Χασίμ Αχμεντ, χειρουργός στο Imperial, δήλωσε ότι και άλλα βρετανικά  νοσοκομεία θα ενστερνισθούν τη θεραπεία αμέσως μόλις αυτή λάβει την απαραίτητη έγκριση από την αρμόδια για αυτό βρετανική Αρχή NICE (National Institute for Health and Care Exellence).

«Μια τεράστια ομάδα ανδρών θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτή τη θεραπεία» λέει, αφού «θα αντικαταστήσει εντελώς την παραδοσιακή χειρουργική μέθοδο».

Ο καθηγητής Αχμεντ εκτιμά κιόλας ότι από τη νέα θεραπεία θα εξοικονομήσει πόρους και το βρετανικό ΕΣΥ, αφού εκτός από τον προστάτη των ασθενών η νέα θεραπεία θα συρρικνώσει και το κόστος παραμονής και νοσηλείας τους στα νοσοκομεία: «Από την έλευση στο νοσοκομείο μέχρι την αποχώρηση του ασθενούς ο συνολικός χρόνος θα είναι 15 λεπτά. Και δεν θα χρειάζεται η παραμονή σε κλίνη του ΕΣΥ».

Η μέθοδος Rezum κοστίζει στο ΕΣΥ περίπου 2.000 στερλίνες, όπως πάνω-κάτω και η παραδοσιακή εγχείρηση. Ιδιωτικά κοστίζει περίπου 5.000 στερλίνες, ενώ η εγχείρηση περί τις 6.000.

Ο καθηγητής Αχμεντ είναι από τους πρώτους ιατρούς που εφήρμοσε τη νέα μέθοδο και διαπίστωσε ότι, κατά μέσον όρο, ο προστάτης των ασθενών του μειώθηκε κατά 36%, ένα αποτέλεσμα ικανοποιητικό, συν η αξιοσημείωτη έλλειψη παρενεργειών.

Τα υπέρ και τα κατά

Ο καθηγητής Αχμεντ επικεντρώνει στα ουσιώδη της νέας μεθόδου: «Εχουμε δει μηδενική ακράτεια, σχεδόν μηδενική στυτική ανικανότητα, και ο ασθενής δύναται να αναρρώσει ταχύτητα και να επιστρέψει στην κανονικότητα της ζωής του».

Ωστόσο δεν παραλείπει να τονίσει ότι υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στην καινούργια μέθοδο συρρικνώσεως του προστάτη δι’ εγχύσεως ατμού: «Δεν είναι στιγμιαία η διαδικασία, ενδεχομένως απαιτούνται από τρεις έως οκτώ εβδομάδες ώστε να εμφανιστούν τα πλεονεκτήματά της, υπάρχει μια αργή καύση» λέει. Επίσης, η νέα μέθοδος ίσως είναι ακατάλληλη για άνδρες με αρκετά διογκωμένο προστάτη, οι οποίοι θα ήταν προτιμότερο να έχουν μια χειρουργική επέμβαση υψηλής τεχνολογίας, με λέιζερ.