237
Ουρές σε όλον τον πλανήτη για το προϊόν με το δαγκωμένο μήλο. Εδώ, καρέ από κατάστημα στο Σαν Φρανσίσκο | Shutterstock

«Να σας δει γιατρός» λέει ρώσος ψυχίατρος σε όσους περιμένουν στις ουρές για τα νέα iPhone

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2018, 21:47
Ουρές σε όλον τον πλανήτη για το προϊόν με το δαγκωμένο μήλο. Εδώ, καρέ από κατάστημα στο Σαν Φρανσίσκο
|Shutterstock

«Να σας δει γιατρός» λέει ρώσος ψυχίατρος σε όσους περιμένουν στις ουρές για τα νέα iPhone

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2018, 21:47

Εγκυρος ψυχίατρος της Μόσχας, ο Γκεόργκι Κοστιούκ, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των ατόμων που στέκονται στις ουρές για να αγοράσουν τα νέα iPhone ХS στον κεντρικό δρόμο Tverskayia, ελαφρά μορφή εξάρτησης, συστήνοντας τους να επισκεφθούν κάποιον ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή.

Τα iPhone ХS θα αρχίσουν να πωλούνται την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, αλλά -σύμφωνα με την παράδοση- μερικές ημέρες προτού αρχίσουν οι πωλήσεις στη Μόσχα σχηματίζονται ουρές με αυτούς που επιθυμούν να αποκτήσουν πρώτοι τα νέα μοντέλα.

«Η μανία να αποκτήσει κάποιος κάποιο προϊόν, είναι μια έκφραση του εθισμού στο shopping (shopaholic) που επιστημονικά λέγεται ωνιομανία (ψυχαναγκαστική διαταραχή αγορών). Στα άτομα που έχουν εξάρτηση σε σχέση με την αγορά κάποιου προϊόντος το κέντρο του εγκεφάλου που ανταποκρίνεται στην ικανοποίηση από την αγορά του συγκεκριμένου πράγματος είναι υπερτροφικό και επιζητεί συνεχή διέγερση. Και μπορεί να διεγερθεί μόνο με την αγορά ενός συγκεκριμένου πράγματος», λέει ο Κοστιούκ.

Εάν το κέντρο του εγκεφάλου δεν διεγερθεί, το άτομο αρχίζει και υποφέρει, ενδέχεται και σωματικά, από ταχυκαρδίες, πονοκεφάλους και να είναι ανήσυχο. Αυτά τα συμπτώματα παροτρύνουν τα άτομα αυτά να στέκονται στις ουρές νύχτες ολόκληρες.

Ωστόσο, όπως λέει ο Κοστιούκ, το άτομο μπορεί να απαλλαγεί από μια τέτοιου είδους εξάρτηση. Πρώτη προϋπόθεση είναι να παραδεχθεί το ίδιο το άτομο το πρόβλημά του. Αν γίνει αυτό, τότε ξεκινάει μια νέα στάση ζωής η οποία αλλάζει τη συμπεριφορά του. Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα όμως τη σημασία που έχει σ’ αυτές τις περιπτώσεις η βοήθεια που μπορούν να παράσχουν ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές.