653
Χιλιάδες Βενεζουελάνοι -καθημερινά, πλέον- περνάνε τα σύνορα της χώρας τους με την Κολομβία | REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez

Η Μεγάλη Φυγή από το καθεστώς Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2018, 11:05
Χιλιάδες Βενεζουελάνοι -καθημερινά, πλέον- περνάνε τα σύνορα της χώρας τους με την Κολομβία
| REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez

Η Μεγάλη Φυγή από το καθεστώς Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2018, 11:05

Περιμένουν αργά το βράδυ, μέσα στο κρύο, επί πολλές ώρες, κρατώντας τα παιδιά τους ή τα μωρά τους στην αγκαλιά τους και αναμένοντας το «ναι» των συνοριοφυλάκων που θα τους οδηγήσει εκτός της χώρας, κάπου καλύτερα τέλος πάντων, και σίγουρα όχι στη Βενεζουέλα, την πατρίδα τους, εδώ όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Κι όταν, τελικά, η διαδικασία ταυτοποίησης τελειώσει και τα σύνορα ανοίγουν, οι άνθρωποι αυτοί -κάθε ηλικίας- δεν περπατάνε απλά: τρέχουν, φορτωμένοι με τα υπάρχοντα τους. Τρέχουν, μαζί με τα παιδιά τους στα χέρια γιατί θέλουν να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μακρύτερα από το χάος, την εξαθλίωση και τη φτώχεια που έφερε ο υπερπληθωρισμός και η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.

Είναι οι χιλιάδες Βενεζουελάνοι που καθημερινά πλέον περνάνε τα σύνορα της χώρας τους με την Κολομβία, την Βραζιλία και το Περού, σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης μακριά από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Ένας από αυτούς τους χιλιάδες είναι και ο σεφ Φίλιξ Μπαρέτο με την έγκυο γυναίκα του και τον δίχρονο γιο τους. Ξεκίνησαν από το Μαρακάι, στο βόρειο τμήμα της Βενεζουέλας και μετά κόπων και βασάνων κατάφεραν να περάσουν στην Κολομβία. «Είμαστε στον δρόμο για μια εβδομάδα τώρα. Ξεκινήσαμε με τα πόδια και [τελικά φτάσαμε εδώ] και είδαμε την ανθρώπινη πλευρά της Κολομβίας, που δεν είχαμε δει σε πόλεις της πατρίδας μας όπως η [συνοριακή πόλη] Κουκούτα», λέει στον ανταποκριτή της Repubblica.

Όπως και ο Μπαρέτο, χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας διασχίζουν καθημερινά την κολομβιανή επικράτεια για να φτάσουν στην άλλη άκρη της Κολομβίας, στην πόλη Ρουμιτσάκα, στα σύνορα με το Περού.

Με το λεωφορείο, με τα πόδια ή με ωτοστόπ, ταξιδεύουν τα 1.500 χιλιόμετρα από τον βορρά στον νότο της Κολομβίας. Ένα ταξίδι σχεδόν 30 ωρών με το αυτοκίνητο, το οποίο για όσους ταξιδεύουν με τα πόδια μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Από εκεί… όπου τους βγάλει η τύχη. Στο Περού ή στη Χιλή, αν τα καταφέρουν, μέσω των Άνδεων, μια διαδρομή μακρά κι επίπονη, ειδικά αν μαζί σου κουβαλάς όχι μόνο τα υπάρχοντά σου, αλλά και τα ίδια σου τα παιδιά.

Για τους περισσότερους μετανάστες, ο τελικός προορισμός, είναι είτε ο Ισημερινός είτε το Περού – αλλά, βασικά, θα πάνε εκεί όπου έχουν συγγενείς να τους περιμένουν ή που ξέρουν πως θα βρουν ευκολότερα μια δουλειά.

«Φθάνουν υποσιτισμένοι, αφυδατωμένοι, με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και τα παιδιά τους που δεν έχουν καν εμβολιαστεί. Υποφέρουν επίσης από τη δραστική αλλαγή του κλίματος από τη μια χώρα στην άλλη – μια εξαντλητική εμπειρία από κάθε άποψη, σωματική και συναισθηματική», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα, λόγω της κρίσης, της εγκληματικότητας και των διώξεων, και έχουν φύγει μετανάστες σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μόνο στην Κολομβία βρίσκονται περίπου 1 εκατομμύριο Βενεζουελάνοι μετανάστες.

Μόνο η Κολομβία, η οποία μοιράζεται ένα συνοριακό δίκτυο 2.200 χιλιομέτρων με τη Βενεζουέλα, έχει ήδη υποδεχτεί ένα εκατομμύριο ανθρώπους εγκατέλειψαν τη χώρα.

Άλλοι 547.000 μέσα στο 2018 έχουν περάσει τα σύνορα προς τον Ισημερινό, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, με πολλές γειτονικές χώρες να φοβούνται ήδη για το «ανθρώπινο τσουνάμι» που θα προκαλέσει αυτή η ανθρωπιστική κρίση.

Ήδη, με χθεσινή της ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα με τη Βενεζουέλα στην Πακαράιμα, στην πολιτεία Χοράιμα, αλλά υπάρχουν εμπόδια για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση εξαιτίας διεθνών συμφωνιών που έχει υπογράψει, τόνισε ο βραζιλιάνος υπουργός αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις Κάρλους Μαρούν.

Με όσα προσωπικά τους αντικείμενα μπορούν να πάρουν, στον δρόμο της φυγής… (REUTERS/Andres Rojas)

Κατά τον υπουργό, η κυβέρνηση δεν θα λάβει αποφάσεις προτού αποτιμήσει εκτενέστερα την κατάσταση στην Πακαράιμα, όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν ένας όχλος αποτελούμενο από Βραζιλιάνους επιτέθηκε εναντίον μεταναστών από τη Βενεζουέλα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους, παρά τις εκκλήσεις του κυβερνήτη της Πολιτείας να ληφθεί το μέτρο αυτό καθώς οι ροές μεγεθύνονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...