696
Ακροδεξιοί και νεοναζί συγκεντρώνονται κάτω από το άγαλμα του Μαρξ στη γερμανική πόλη Κέμνιτς για να διαμαρτυρηθούν κατά των προσφύγων και των μεταναστών | Sean Gallup/Getty Images/Ιdeal Images

Αναταραχή στη Γερμανία: Νεοναζί στη σκιά του Μαρξ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 20:16
Ακροδεξιοί και νεοναζί συγκεντρώνονται κάτω από το άγαλμα του Μαρξ στη γερμανική πόλη Κέμνιτς για να διαμαρτυρηθούν κατά των προσφύγων και των μεταναστών
|Sean Gallup/Getty Images/Ιdeal Images

Αναταραχή στη Γερμανία: Νεοναζί στη σκιά του Μαρξ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 20:16

Στις μαζικές νεοναζιστικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των προσφύγων και των μεταναστών που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στο Κέμνιτς, στην Ανατολική Γερμανία, συμμετείχε και η Σιμόν. «Γιατί ήταν ώρα να γίνει κάτι» εξήγησε η 55χρονη Γερμανίδα στην απεσταλμένη της La Repubblica στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σαξονίας, η οποία από το 1953 έως το 1990 έφερε το όνομα του ιδρυτή του Κομμουνισμού. «Σε αυτήν τη γειτονιά δεν μπορεί κανείς να περπατά το βράδυ, τη μετέτρεψαν σε σουκ (αραβική/ μουσουλμανική αγορά), είναι γεμάτη πρόσφυγες που μεθοκοπούν και παρενοχλούν τις γυναίκες κάθε ώρα της ημέρας. Τώρα που σημειώθηκε και το μαχαίρωμα, τώρα που όλος ο κόσμος γνωρίζει, με αποδείξεις, ότι αυτοί οι πρόσφυγες είναι αγροίκοι, επιτέλους κατέβηκαν και οι μετριοπαθείς πολίτες στην πλατεία για να διαμαρτυρηθούν για αυτήν την αποτρόπαιη δολοφονία και κατά όλων αυτών των προσφύγων» πρόσθεσε.

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, σε απόσταση μερικών μέτρων από το τεράστιο κεφάλι του Καρλ Μαρξ, το πιο διάσημο άγαλμα του Κέμνιτς, μια συμπλοκή είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 35χρονος Γερμανός (με κουβανό πατέρα) τον οποίο φέρεται ότι μαχαίρωσαν θανάσιμα ένας Σύρος και ένας Ιρακινός.

Το αναπάντεχο φονικό αποδείχτηκε αρκετό για να μπορέσουν τα μέλη ακροδεξιών και ναζιστικών ομάδων να οργανώσουν μέσα σε λίγες ώρες μια πολυπληθή συγκέντρωση στην οποία φαίνεται πως  δεν συμμετείχαν μόνον ταραχοποιά ή εγκληματικά στοιχεία αλλά και απλοί άνθρωποι, σαν τη Σιμόν, η οποία εργάζεται ως σερβιτόρα και δηλώνει πως δεν ανήκει στη Δεξιά αλλά «δεν αντέχει άλλο» και «απλώς ανησυχεί».

Οι φωτογραφίες των αλαφιασμένων νεοναζιστών κάτω από το άγαλμα του Μαρξ προκάλεσαν σίγουρα αίσθηση ανά την Ευρώπη. Αλλά εντός της Γερμανίας (θα πρέπει να αποτέλεσαν) ακόμη έναν λόγο ανησυχίας για την κυβέρνηση όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί σε ένα κρατίδιο που ο γερμανός συγγραφέας Τόμας Μπρούσιγκ αποκαλεί «το Τέξας της Γερμανίας».

Aλαφιασμένoι ακροδεξιοί διαμαρτύρονται κατά των προσφύγων

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στη Σαξονία το ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, με τους Σοσιαλδημοκράτες να δυσκολεύονται να φτάσουν σε διψήφιο ποσοστό. Οσον αφορά τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ, το μήνυμα έπειτα από δύο ημέρες συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας αλλά και βίαιων συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας είναι ξεκάθαρο: για να μη χάσουν ένα από τα παραδοσιακά προπύργιά τους, σημειώνει η ιταλίδα δημοσιογράφος, «θα πρέπει να φύγει η Μέρκελ».

Ο απολογισμός των συγκρούσεων που σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας είναι σίγουρα ανησυχητικός, ειδικά για μια πόλη 250.000 κατοίκων: 20 τραυματίες και 47 καταγγελίες, δέκα εκ των οποίων κατά ατόμων που εξέφρασαν ξεκάθαρα τις πεποιθήσεις τους μέσω του (παράνομου στη Γερμανία) ναζιστικού χαιρετισμού. Την ώρα, μάλιστα, που οι άνθρωποι που έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου στο Κέμνιτς είναι μόλις πέντε χιλιάδες. Αλλά μετά τη δολοφονία του 35χρονου ξυλουργού από τους δύο πρόσφυγες και πριν συναντηθούν κάτω από το άγαλμα του θεωρητικού του κομμουνισμού, οι νεοναζιστές της Σαξονίας είχαν προλάβει να πωρώσουν, μέσω του Διαδικτύου, τους ομοϊδεάτες τους, με την Αστυνομία να δηλώνει πως πολλοί από τους ταραξίες που κατέλαβαν το κέντρο της πόλης για σχεδόν δύο ημέρες έφτασαν εκεί από άλλες περιοχές της χώρας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Η Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε να καταδικάσει τα γεγονότα, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «το μίσος δεν έχει καμία σχέση με το συνταγματικό κράτος». Φαίνεται, ωστόσο, πως πλέον πάρα πολλοί έχουν σταματήσει να την ακούνε.

20 τραυματίες και 47 καταγγελίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων που ξέσπασαν το απόγευμα της Δευτέρας

Είναι αλήθεια ότι στην περίπτωση που «τα ΜΜΕ δεν ανέφεραν απλά ότι πέθανε ένας Γερμανός, αλλά προσδιόριζαν ποιος πέθανε και τι χρώμα είχε το δέρμα του», τότε πιθανώς «όλοι αυτοί οι νεοναζί και οι χούλιγκαν» να αντιδρούσαν αλλιώς, όπως υποστήριξε η επίσης Γερμανοκουβανή Νάνσι Λάρσεν που μεγάλωσε μαζί με το θύμα.  Αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι πολλοί από τους κατοίκους τoυ Κέμνιτς και πολλών άλλων γερμανικών πόλεων απλά φοβούνται.

Και ο φόβος αυτός, ενώπιον, μάλιστα, της αδυναμίας της Μέρκελ να πείσει ότι εξακολουθεί να είναι η «μητέρα» όλων των Γερμανών, είναι πολύ πιθανό να τους οδηγήσει στο να επιθυμούν μια Εναλλακτική (λύση) για τη Γερμανία, την ώρα που κορυφαία στελέχη του AfD σημειώνουν ότι «η διάθεση άλλαξε και μια αίσθηση αυτοάμυνας πλανάται στον αέρα» και δηλώνουν πως είναι δικαίωμα των πολιτών να σταματήσουν «τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με τα μαχαίρια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...