506
Ο Ερντογάν στην Αγκυρα, την Παρασκευή | Reuters

Κοινό μέτωπο του βρετανικού Τύπου κατά Ερντογάν: Είναι νταής και απειλή

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2020, 16:43
Ο Ερντογάν στην Αγκυρα, την Παρασκευή
|Reuters

Κοινό μέτωπο του βρετανικού Τύπου κατά Ερντογάν: Είναι νταής και απειλή

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2020, 16:43

Κοινό μέτωπο κατά της αυθαιρεσίας του Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως σχημάτισαν αυτές τις ημέρες οι βρετανικές εφημερίδες, δημοσιεύοντας σειρά από άρθρα εναντίον της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Το Σάββατο, οι Times έγραφαν ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και παραβιάζει τα ελληνικά και κυπριακά ύδατα. Η Τουρκία δηλώνει την απροθυμία της να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του νόμου για την επίλυση διαφορών επί των εδαφών και των πόρων, τόνιζε ο αρθογράφος της εφημερίδας.

Και την Κυριακή, ο Σάιμον Τίσνταλ σε άρθρο γνώμης στον Guardian, με τίτλο: «Ο Ερντογάν είναι ταυτόχρονα νταής και απειλή – η Ευρώπη τον αγνοεί με δικό της ρίσκο», καταφέρεται εναντίον των ηγετών της Ευρώπης, που «έχουν κρυμένο το κεφάλι τους στην άμμο (σαν την στρουθοκάμηλο), σίγουρα καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα που έχουν στα χέρια τους, με τον Ερντογάν, δεν γίνεται να το αγνοούν, να το αποφεύγουν ή να το υποτιμούν επαόριστον ελπίζοντας ότι θα εξαφανιστεί από μόνο του. Η μετατροπή της Τουρκίας σε κακοποιό στοιχείο είναι μια πολύ πραγματική, άμεση και επικίνδυνη προοπτική. Κανείς δεν φαίνεται να έχει ένα σχέδιο πώς να περιορίσει τον Ερντογάν. Αλλά ένα τέτοιο σχέδιο είναι ολοένα και περισσότερο απαραίτητο».

Η σιωπή πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μαζί και της βρετανικής, είναι περίεργη και κρύβει αμηχανία, γράφει ο Τίσνταλ, ο οποίος σημειώνει ότι μοναδική εξαίρεση είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και η σθεναρή του στάση κατά του Ερντογάν. Τονίζει επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη στάση των υπολοίπων Ευρωπαίων.

Ο Ερντογάν μιλά σε δημοσιογράφους, στην Αγκυρα, την Παρασκευή

Ο αρθογράφος παραθέτει όλες τις κινήσεις της Τουρκίας που έχουν προκαλέσει την ανησυχία των δυτικών συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, όπως η αγορά των S-400 από τη Ρωσία, η εισβολή στη Συρία, που συνεχίζεται, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να στέλνει χιλιάδες στρατού στο έδαφός της, η πρόσφατη επίθεση με drone σε ιρακινό έδαφος, που σκότωσε ιρακινούς αξιωματούχους, το παράνομο λιβυκο-τουρκικό μνημόνιο, η εργαλειοποίηση των μεταναστών και οι απειλές Ερντογάν κατά της ΕΕ με τους σύρους πρόσφυγες, και βέβαια, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν παραλείπει ακόμα, να τονίσει τη στενή σχέση Ερντογάν – Τραμπ, που του δίνει το ελεύθερο να προβεί σε πολλές από αυτές τις ενέργειες. Ο τούρκος πρόεδρος ελπίζει επίσης ότι θα διασφαλίσει τη θέση της Τουρκίας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Λιβύη πριν αλλάξει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ.

Αναφέρεται επίσης στο σχόλιο του τούρκου δημοσιογράφου, που ζει στο εξωτερικό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, Γιαβούζ Μπαϊντάρ, ο οποίος αναρωτιέται τι προσπαθεί να καταφέρει ο Ερντογάν με την κλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο.

Και απαντά ο ίδιος ότι ένας ανασφαλής Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την κρίση της πανδημίας, της τουρκικής λίρας, της τουρκικής οικονομίας και θέλει να τονώσει την εικόνα του ως ο ισχυρός ηγέτης του στρατού και της χώρας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δημιουργώντας τεχνητές κρίσεις.

«Χρειάζεται να αναπαράγει την αλαζονική εικόνα του κάθε μέρα», έγραψε ο Μπαϊντάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...