478
| Shutterstock

Κλιματική αλλαγή: Το Ελ Νίνιο τελείωσε, τι ακολουθεί;

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 14:04
|Shutterstock

Κλιματική αλλαγή: Το Ελ Νίνιο τελείωσε, τι ακολουθεί;

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 14:04

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο μαζί με την κλιματική αλλαγή οδήγησε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε νέα υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, έληξε, όπως λένε οι επιστήμονες. Το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός «κρύωσε σημαντικά» την περασμένη εβδομάδα. Το φυσικό φαινόμενο, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, έφερε θερμότερα νερά στην επιφάνεια του Ειρηνικού, κάνοντας ακόμη θερμότερη την ατμόσφαιρα.

Αλλά τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι αβέβαιο, προσθέτουν οι ερευνητές, σύμφωνα με το BBC.

Μια σειρά από πρόσφατα παγκόσμια ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών ενίσχυσε τον φόβο ορισμένων επιστημόνων ότι ο κόσμος μπορεί να μεταβαίνει σε μια νέα φάση, ακόμη ταχύτερης κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι μήνες μετά το τέλος του Ελ Νίνιο θα δώσουν μια ισχυρή ένδειξη για το αν οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στην επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή ή όχι.

Κάθε λίγα χρόνια, η έλευση του Ελ Νίνιο φέρνει δραματικές αλλαγές στον καιρό σε πολλά μέρη του κόσμου.

Το κύμα θερμότερου νερού που έρχεται στην επιφάνεια, στα ανοικτά των ακτών του Περού στη Νότια Αμερική, συνδέεται με αυξημένες ξηρασίες και πλημμύρες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το πλήρες όνομα του κλιματικού φαινομένου είναι El Niño-Southern Oscillation (Ελ Νίνιο- Νότια Ταλάντωση) ή ENSO. Χαρακτηρίζεται από τρεις διαφορετικές φάσεις, το καυτό Ελ Νίνιο, τις ουδέτερες συνθήκες, ή μια πιο δροσερή περίοδο που ονομάζεται Λα Νίνια. Το πρόσφατο Ελ Νίνιο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Δεκέμβριο.

Το θερμότερο νερό που ήλθε στην επιφάνεια του Ειρηνικού, σύμφωνα με το BBC, ώθησε τις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες σε νέα υψηλά, με τον Μάρτιο να σπάει το δικό του ρεκόρ ως ο δέκατος συνεχόμενος μήνας.

Αλλά τώρα, ίσως πιο σύντομα από το αναμενόμενο, το Ελ Νίνιο έφυγε. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια και σε αυτό το ερώτημα, οι επιστήμονες διχάζονται.

Αμερικανοί ερευνητές είπαν πρόσφατα ότι υπάρχει πιθανότητα 60% να αναπτυχθεί Λα Νίνια μεταξύ Ιουνίου-Αυγούστου και 85% πιθανότητα να συμβεί αυτό μέχρι το φθινόπωρο. Αλλά το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας λέει ότι τέτοιες δηλώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Οι Αυστραλοί αναμένουν ότι οι ουδέτερες συνθήκες θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο. Επισημαίνουν, δε, την τρέχουσα υψηλή θερμοκρασία των υδάτων στους ωκεανούς, που πιστεύουν ότι επηρεάζει το ENSO.

«Καθώς οι τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες των ωκεανών δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, οι προβλέψεις για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το ENSO το 2024, που βασίζονται σε γεγονότα του παρελθόντος, μπορεί να μην είναι αξιόπιστες», ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Το αν θα εμφανιστεί μια Λα Νίνια, έχει μεγάλη σημασία, λένε οι ερευνητές.

Μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε καταιγίδες και τυφώνες, με ορισμένους ειδικούς να προβλέπουν ότι εάν προκύψει Λα Νίνια, θα σημάνει μια εξαιρετικά ενεργή περίοδο τυφώνων στον Ατλαντικό. Το φαινόμενο ψύξης της Λα Νίνια μπορεί επίσης να επιβραδύνει ελαφρώς τον ρυθμό της παγκόσμιας θέρμανσης.

Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που σημειώθηκαν τον περασμένο χρόνο ήταν ένα αποσπασματικό γεγονός και όχι απόδειξη ότι ο κόσμος έχει περάσει σε μια φάση ταχύτερης υπερθέρμανσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...