444
Οι πλημμύρες στην πόλη Χανγκουάνγκ της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, όπως φαίνονται από drone | EPA/XINHUA / Huang Guobao

Κίνα: Τέσσερις νεκροί από «πρωτοφανείς» πλημμύρες – 100.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 09:25
Οι πλημμύρες στην πόλη Χανγκουάνγκ της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, όπως φαίνονται από drone
|EPA/XINHUA / Huang Guobao

Κίνα: Τέσσερις νεκροί από «πρωτοφανείς» πλημμύρες – 100.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 09:25

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, την πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη της χώρας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γκουανγκτζόου (Καντόνα).

Ο συναγερμός αυτός στο υψηλότερο επίπεδο ισχύει από τις 11:00 (06:00 ώρα Ελλάδας) στη Σενζέν, ανακοίνωσαν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες στην πόλη των 17,7 εκατομμυρίων κατοίκων, που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ.

Οι αρχές προειδοποίησαν για «πολύ υψηλό» κίνδυνο ξαφνικών πλημμυρών.

Από την Πέμπτη, καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν την επαρχία Γκουανγκντόνγκ, την πιο πολυάνθρωπη της Κίνας (127 εκατ. κάτοικοι) και εμβληματική της κινεζικής βιομηχανικής ισχύος με τα δεκάδες χιλιάδες εργοστάσιά της που είναι στραμμένα προς τις εξαγωγές.

Η κακοκαιρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, ενώ άλλοι 10 αγνοούνται. Οι αρχές έχουν απομακρύνει 100.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Οι βροχοπτώσεις έχουν κάνει τους ποταμούς να φουσκώσουν σε επίπεδο που προκαλεί φόβους για τις «πλημμύρες του αιώνα», προειδοποίησαν την Κυριακή οι αρχές.

Διασώστες αγωνίζονταν σε διάφορες περιοχές της επαρχίας να απομακρύνουν κατοίκους που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, ορισμένοι μεταφέροντας ηλικιωμένους στις πλάτες τους, ενώ και ελικόπτερα αναπτύχθηκαν για τη διάσωση χωρικών που είχαν παγιδευτεί από κατολισθήσεις.

Η συντριπτική πλειονότητα χρειάστηκε να απομακρυνθεί από την Σινγκγιουάν, πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την Καντόνα και την οποία διαρρέει ο ποταμός Μπέι, παραπόταμος του Ποταμού των Μαργαριταριών (Τζου Τζιάνγκ).

Οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν επίσης κατολισθήσεις σε ορεινές περιοχές της επαρχίας.

Εξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι εγκλωβίστηκαν κοντά στην πόλη Τζιανγκγουάν, στο βόρειο τμήμα της Γκουανγκντόνγκ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι και γειτονικές επαρχίες της Γκουανγκντόνγκ, ιδίως η Φουτζιάν (ανατολικά) και η Γκουιτζόου (νοτιοδυτικά) αναμένεται να πληγούν από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Αυτοκίνητο παρασύρεται από χείμαρο στην Τζιανγκουάν της Γκουανγκντόνγκ – Video obtained by Reuters

Η Γκουανγκντόνγκ, η οποία είχε χαρακτηριστεί κάποτε «εργοστάσιο του κόσμου», είναι επιρρεπής σε καλοκαιρινές πλημμύρες. Οι αντοχές της δοκιμάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τον Ιούνιο του 2022, όταν αντιμετώπισε τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις σε εξήντα χρόνια. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε τότε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια Κίνα είναι συχνές, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αν και φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα από το αναμενόμενο όσον αφορά την ετήσια περίοδο πλημμυρών, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Αυτοκίνητο παρασύρεται από χείμαρο στην Τζιανγκουάν της Γκουανγκντόνγκ – Video obtained by Reuters

Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η χώρα αντιμετωπίζει ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστήμονες.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στον άνθρωπο, καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα συχνότερα και εντονότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...