642
Ο αλιγάτορας gar έχει τρομάξει τόσο πολύ τους Κινέζους που έχουν βάλει στοίχημα ότι θα τον πιάσουν, ακόμη κι αν χρειαστεί να αδειάσουν όλες τις λίμνες της χώρας | GettyImages

Κίνα: Αποστράγγιξαν λίμνη για να πιάσουν «ψάρι-αλιγάτορα»

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2022, 10:38
Ο αλιγάτορας gar έχει τρομάξει τόσο πολύ τους Κινέζους που έχουν βάλει στοίχημα ότι θα τον πιάσουν, ακόμη κι αν χρειαστεί να αδειάσουν όλες τις λίμνες της χώρας
|GettyImages

Κίνα: Αποστράγγιξαν λίμνη για να πιάσουν «ψάρι-αλιγάτορα»

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2022, 10:38

Ενα ψάρι, που εκτιμάται ότι έχει μήκος 3,5 μέτρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα Ιουλίου από κάτοικο στο Ρουζού, μια μικρή πόλη της κεντρικής Κίνας. Οι τοπικές Αρχές το ταυτοποίησαν ως αλιγάτορα gar- ένα ψάρι του γλυκού νερού που μοιάζει με… τορπίλη και έχει αιχμηρά δόντια – και ξεκίνησαν μια δύσκολη επιχείρηση για να το πιάσουν. Οι Κινέζοι φοβούνται ότι το ψάρι, η προέλευση του οποίου εντοπίζεται πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, θα επιτεθεί στους ανθρώπους.

Οι ειδικοί που ανέλαβαν τη σύλληψη τού «τέρατος», όπως το ονόμασαν, αντιμετώπισαν από την αρχή μια πρόκληση: Για να το πιάσουν έπρεπε πρώτα να το εντοπίσουν μέσα στην τεχνητή λίμνη Γιουντσάν, επιφάνειας 30 στρεμμάτων, που είναι γεμάτη με υδρόβια φυτά και φύκια στον βυθό της. Μετά από μάταιες προσπάθειες και έρευνες δύο εβδομάδων, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναγκαστεί να αποστραγγίσει ολόκληρη τη λίμνη, όπως γράφει το δημοσίευμα της Washington Post.

Καθώς η αποστράγγιση πλησίαζε στο τέλος, την προηγούμενη Τρίτη, τα μέσα ενημέρωσης και οι χρήστες του TikTok έφτασαν επί τόπου για να δουν, επιτέλους, από κοντά το ψάρι. Μια ζωντανή μετάδοση από την κρατική Chutian Metropolis Daily προσέλκυσε περισσότερους από 37 εκατομμύρια θεατές, καθώς η κυνηγετική ομάδα έστησε τεράστιους προβολείς και μάζευε τα δίχτυα που είχε ρίξει στον πυθμένα.

«Θα ανάψω φωτιά και θα περιμένω για να το μαγειρέψω», είπε ένας σχολιαστής κατά τη live μετάδοση. Αλλοι «έριχναν» ιδέες για τη σύλληψη του ψαριού, με κάποιον να προτείνει τη χρήση τηλεχειριστηρίων εξοπλισμένων με Go-Pro και άλλους να λένε ότι για να το δελεάσουν και να εμφανιστεί χρειαζόταν να «παίξουν» μαζί του με φωτάκι λέιζερ.

Παρά την τεράστια επιχείρηση εκείνη την ημέρα δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το «τέρας».

Ο μαραθώνιος της ζωντανής μετάδοσης συνεχίστηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, με τα hashtags που σχετίζονταν με τη λέξη gar να είναι πρώτα στα social media σε ολόκληρη τη χώρα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν συνεχώς δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι το ψάρι μπορεί να κρύβεται σε έναν υπόγειο αγωγό που οδηγεί στη λίμνη.

Οι αλιγάτορες, εγγενείς της Αμερικής, εισήχθησαν στην Κίνα ως κατοικίδια. Στην αρχή ήταν δημοφιλή λόγω της εμφάνισής τους, αλλά αργότερα οι Κινέζοι τα εγκατέλειπαν ή τα ελευθέρωναν στη φύση αφού κατάλαβαν ότι… μεγαλώνουν πολύ για να τα κρατήσουν στο σπίτι.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες πιέζουν να προστεθεί ο αλιγάτορας gar στον κατάλογο των χωροκατακτητικών ειδών, αυτών, δηλαδή, που συνιστούν σοβαρή και ταχέως επιδεινούμενη απειλή για τη φυσική βιοποικιλότητα, οι αλιγάτορες πωλούνται ακόμη σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων και σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου για μόλις λίγα δολάρια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πληθυσμός των αλιγατόρων φαίνεται να μειώνεται, η μεταφορά και το εμπόριό τους ρυθμίζονται από ομοσπονδιακό νόμο. Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, η μη εξουσιοδοτημένη απελευθέρωση ενός αλιγάτορα στα ύδατα της πολιτείας είναι κακούργημα.

«Οταν ένα gar απελευθερωθεί σε ένα ποτάμι, λίμνη ή ιχθυοτροφείο θα αρχίσει να καταβροχθίζει τα πάντα, κάτι που μπορεί να είναι μεγάλη απειλή για τα τοπικά οικοσυστήματα», δήλωσε ο Γκου Ντάνγκεν, ειδικός σε υδάτινα οικοσυστήματα στο Pearl River Fisheries Research Institute. που έχει μελετήσει επιθετικά είδη ψαριών.

«Αυτός ο αλιγάτορας μπορεί να μεγαλώσει έως και 3,5 μέτρα και προτιμά τα νωθρά νερά όπως είναι αυτά της λίμνης», είπε. «Το ψάρι μπορεί να επιτεθεί σε ανθρώπους εάν νιώσει ότι απειλείται, αν και τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια», πρόσθεσε ο Γκου Ντάνγκεν.

Και ένας άλλος αλιγάτορας 72 εκατοστών, πάντως, πιάστηκε σε μια πόλη της ανατολικής Κίνας, αφού είχε δαγκώσει πρώτα ένα αγόρι.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αναρωτιούνται: «Αξίζει να αποστραγγιστεί μια ολόκληρη λίμνη για ένα ψάρι»;

«Με όλη αυτή τη φανφάρα, θα πίστευε κανείς ότι πρόκειται να πιάσουμε το τέρας του Λοχ Νες», σχολίασε ένας χρήστης στον κινεζικό ιστότοπο microblogging, Weibo.

Υπάρχουν και εκείνοι που είναι πιο πραγματιστές. «Αξίζει να σπαταλώνται τόσα χρήματα για να πιαστεί ένα gar; Και είναι λογικό να αδειάσουμε όλες τις λίμνες στις οποίες θα βρεθεί ένα επιθετικό ψάρι»;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...