513
|

Κικίλιας: ο έλληνας φορολογούμενος δεν θα πληρώνει για υπηρεσίες ΕΣΥ σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 14:49

Κικίλιας: ο έλληνας φορολογούμενος δεν θα πληρώνει για υπηρεσίες ΕΣΥ σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 14:49

Τέλος στη δωρεάν περίθαλψη και νοσηλεία αλλοδαπών (Ευρωπαίων και πολιτών τρίτων χωρών που επισκέπτονται τη χώρα μας) σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) βάζει το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που απεστάλη την περασμένη Τρίτη προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) καθίσταται πλέον υποχρεωτική η καταγραφή και η τιμολόγηση όλων των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται σε τουρίστες στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Τα στοιχεία θα τηρούνται σε μηνιαία βάση και θα αποστέλλονται από τις δημόσιες δομές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Με την εν λόγω καταγραφή δρομολογείται ουσιαστικά η διαδικασία για την άμεση είσπραξη των νοσηλίων από τους αλλοδαπούς επισκέπτες που περιθάλπονται και νοσηλεύονται στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ.

«Δε θα πληρώνουν πλέον οι ελληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους. Ούτε ένα ευρώ των ελλήνων φορολογουμένων χαμένο: αυτός είναι ο γνώμονας για κάθε απόφασή μας και για κάθε μέτρο που λαμβάνουμε», διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι όλες οι δημόσιες δομές Υγείας της χώρας που παρέχουν υπηρεσίες σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών χωρών – παροχές οι οποίες καθίστανται ιατρικώς αναγκαίες ή επείγουσες κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα- θα πρέπει να έχουν υπόψη τα κάτωθι:

  • Εφόσον χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών χωρών με χρήση εντύπου Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ), οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να πραγματοποιούν φόρτωση της σαρωμένης εικόνας του εντύπου σε αρχείο acrobat reader (.pdf), και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία χορήγησης της παροχής, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη αναζήτηση της δαπάνης από τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Φορείς.
  • Στις περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι κατά τη στιγμή της χορήγησης της παροχής δεν φέρουν μαζί τους το κατάλληλο έντυπο δικαίωμα (ΕΚΑΑ) και εφόσον δεν προλαβαίνουν να προσκομίσουν εγκαίρως ΠΠΑ (σε περίπτωση νοσηλείας) οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και να χορηγούν ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον ασφαλισμένο, προκειμένου ο δεύτερος να τα υποβάλει στον ασφαλιστικό του Φορέα για αποζημίωση όταν επιστρέψει στη χώρα του.
  • Εφόσον χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε μη άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους Έλληνες πολίτες ή Ελληνικής καταγωγής ομογενείς, σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και στα μέλη των οικογενειών αυτών, οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ.
  • Σε περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., τότε οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την κάλυψη παροχών ασθενείας σε είδος.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ (το 2014) τουλάχιστον το 1/3 των τουριστών που λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας σε δημόσιες δομές στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, δεν καταβάλλουν το τίμημα των εξετάσεων ή το νοσήλιο εφόσον χρειαστούν νοσηλεία.

Με μετριοπαθείς υπολογισμούς το ύψος της οικονομικής απώλειας για το Δημόσιο ανερχόταν σε 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ λόγω του αυξανόμενου αριθμού ξένων επισκεπτών στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News