329
Ο Βασίλης Κικίλιας στις δηλώσεις του όπως μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση | YouTube/ERT

Κικίλιας: Εχουμε ναυλώσει αεροπλάνα για να φέρουν υγειονομικό υλικό

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 18:20
Ο Βασίλης Κικίλιας στις δηλώσεις του όπως μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση
|YouTube/ERT

Κικίλιας: Εχουμε ναυλώσει αεροπλάνα για να φέρουν υγειονομικό υλικό

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 18:20

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμή σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός, «καθώς έχουμε λάβει νωρίς μέτρα, τα οποία είναι σημαντικό να τηρηθούν από όλους», είπε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπάρχει επάρκεια, και για τα υγειονομικά υλικά έχει γίνει πρόβλεψη, καθώς το Δημόσιο προχώρησε στην παραγγελία όλων των απαραίτητων αναλωσίμων αρκετά νωρίς. «Ωστόσο, στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας πόλεμος που καθιστά τη διαδικασία παραλαβής ακόμη πιο δύσκολη και έχουμε δώσει μάχη για να έρθει αυτό το υλικό στη χώρα μας. Εχουμε ναυλώσει ειδικά αεροπλάνα για να φέρουν το υλικό στη χώρα μας», είπε ο υπουργός Υγείας.

Την ίδια στιγμή συμπλήρωσε πώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να είχε πολλά κενά σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό που υπάρχουν εδώ και χρόνια, όμως σε αυτή τη φάση «ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε άμεσες προσλήψεις. Συνεχίζουμε στη σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ, οργανώθηκε ένα νέο δίκτυο ανάλυσης δεδομένων και πληροφοριών προς όλους τους φορείς της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί αποκλειστικά και μόνο για νοσούντες από κορονοϊό και απλή νοσηλεία είναι 2.158 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανάλογα με τις ανάγκες. Τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «ΝΙΜΤΣ», το «Αγία Βαρβάρα» και το ιδιωτικό «Attica» στην Ελευσίνα θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό.

Οπως είπε ο υπουργός συνεχίζεται η σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ σημειώνοντας ότι «πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Εχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορονοϊό».

«Το ΕΣΥ ακόμα αντέχει και είναι στο χέρι μας και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε να συνεχίσει να αντέχει», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Σήμερα για πρώτη φορά η ενημέρωση έγινε χωρίς τη φυσική παρουσία δημοσιογράφων, καθώς η διοίκηση του υπουργείου Υγείας αποφάσισε, για λόγους ασφαλείας, αυτή να πραγματοποιείται εξ’ αποστάσεως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...