235
|

Καθηγητής Θωμαΐδης: Τα λύματα στην Αττική δείχνουν 60.000 κρούσματα με αυξητική τάση

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 11:59

Καθηγητής Θωμαΐδης: Τα λύματα στην Αττική δείχνουν 60.000 κρούσματα με αυξητική τάση

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 11:59

Ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, που δείχνει ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική τα κρούσματα κορονοϊού έχουν φθάσει στο επίπεδο των 50.000-60.000, διαπιστώνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική ομάδα του τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας.

«Την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50.000 με 60.000», ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «ΘΕΜΑ 104,6» και με τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε, «ναι μεν μία καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».

Οπως είπε ο καθηγητής, «τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ».

«Είδαμε για παράδειγμα μία απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά», αντίστοιχα «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30.000 με 40.000 κρούσματα», διευκρίνισε, εξηγώντας για την ανάλυση των στοιχείων:  «Κάθε πρωί παίρνουμε τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή Δημόσιας Υγείας».

«Εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ανακοπεί η διάδοση. Αλλά επειδή η δραστηριότητα συνεχίζεται, σίγουρα δεν θα δούμε αυτό που είχαμε τον Μάιο, που εξαφανίστηκε ο ιός», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...