1184
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης σε στιγμή χαλάρωσης στα έδρανα της Βουλής | INTIMEnews

Καραγιαννίδης: Κάποιοι θέλουν να με παρουσιάσουν ως «προδότη»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 12:57
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης σε στιγμή χαλάρωσης στα έδρανα της Βουλής
|INTIMEnews

Καραγιαννίδης: Κάποιοι θέλουν να με παρουσιάσουν ως «προδότη»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 12:57

Η τουλάχιστον αναιμική απάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη, στην πρόκληση του βουλευτή του Ερντογάν μέσα στη Βουλή των Ελλήνων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο ίδιος όμως ο κυβερνητικός βουλευτής δεν είχε το σθένος να στηρίξει ούτε τα ίδια τα λεγόμενά του, καταφεύγοντας στη γνωστή δικαιολογία περί διαστρέβλωσης και ανακαλύπτοντας «εχθρούς» που θέλουν να τον παρουσιάσουν ως «προδότη».

Είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί κάποιος με την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις χρονίζουσες διμερείς διαφορές με τους γείτονες (βλ. Συμφωνία των Πρεσπών και πολιτική κατευνασμού), το ολίσθημα του κ. Καραγιαννίδη κατά τη χθεσινή απάντησή του στον θρασύ Αχμέτ Γιλντίζ, ήταν το γεγονός ότι απαντούσε για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επέβαλε δηλ. εμμέσως την συριζαϊκή προσέγγιση στον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων σε ένα ανεξάρτητο κράτος.

Γιατί το θέμα που έθιξε ο τούρκος εθνοπατέρας αφορούσε τις έρευνες φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που όπως φαίνεται, μετά τις κοινές ανακοινώσεις της Λευκωσίας με την ExxonMobil, ενοχλούν την Αγκυρα.

Ο περίφημος δηλ. «έντιμος συμβιβασμός» που πρότεινε ο κ. Καραγιαννίδης αφορούσε (και) τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας (στο πλαίσιο της λεγόμενης κοινής εθνικής γραμμής Ελλάδος – Κύπρου).

Κατά τα άλλα η αντίδραση του κυβερνητικού βουλευτή και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, ήταν τουλάχιστον αναιμική, μεταδίδοντας ηττοπάθεια και ανοίγοντας θέμα συνολικής διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους για το Αιγαίο και όχι μόνο.

Ο ίδιος βέβαια μίλησε για διαστρέβλωση των λόγων του, διακρίνοντας γύρω του εκπροσώπους του Τύπου που θέλουν να τον παρουσιάσουν ως «προδότη».

«Απομονώσατε την φράση μου και διαστρευλώσατε το νόημά της. Ή θα ακούσετε τα επτά λεπτά που έχω μιλήσει ή δεν μπορούμε να κάνουμε κουβέντα, γιατί παίρνετε μια λέξη με τον “έντιμο συμβιβασμό’ και την κολλάτε όπου θέλετε», τόνισε σε έντονο ύφος (που φαίνεται ότι ξέχασε κατά την απάντηση του στον τούρκο βουλευτή) ο κ. Καραγιαννίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του AΝΤ1.

«Αν είχατε όλη την παρέμβαση, προγενέστερα αυτής της φράσης που έχει κοπεί για να βγάλει την είδηση, έχω πει ότι αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται σε επιτροπές του ΝΑΤΟ, γίνονται σε επίπεδο κυβερνήσεων… Δεν πρότεινα σε καμία περίπτωση συμφωνία ανάλογη των Πρεσπών, δεν θα μπορούσα να το κάνω γιατί δεν είναι η θέση μου αυτή», υποστήριξε.

 «Όταν λέω ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Τουρκία, και αυτό θα το κάνουν οι ηγεσίες, έχω πει ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα επίλυσης ζητημάτων με συμβιβασμό», προσπάθησε να εξηγήσει για να συμπληρώσει:

«Εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και υποστηρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Τούρκος μας είπε ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας. Εμείς θέλουμε να τους φέρουμε μπροστά σε αυτό που λένε ότι αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες».

«Η δικιά μας προοπτική είναι η ειρήνη και όχι ο πόλεμος», υπογράμμισε και εμφανώς εκνευρισμένος κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι μέλημά τους είναι να εξυπηρετήσουν το αφήγημά τους και «να βγάλουν έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ‘προδότη’».

 «Η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Β. Μακεδονία ήταν ένα παράδειγμα το πως δύο χώρες μπορούν να λύσουν προβλήματα. Προφανώς τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία είναι διαφορετικά και δεν κάνουμε κόπι-πέιστ που λέμε και στο χωριό μου, αντιγραφή – επικόλληση μια συμφωνίας σε μια άλλη. Λέω, στην ομιλία μου όμως, επειδή περάσαμε πολλά χρόνια με πολέμους και σφαγές, αν θα είναι να καθίσουμε να μιλήσουμε, θα πρέπει να το κάνουμε με καλή πίστη που λείπει τώρα», και πως από την στιγμή που δεν συμφωνεί η Τουρκία με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, δεν γίνεται κουβέντα», συνέχισε στην αναλυτική επεξήγηση της φράσης του που τόσο εύκολα «πέταξε» κατά την τοποθέτησή του την Δευτέρα στην κοινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στην αίθουσα Γερουσίας του κοινοβουλίου.

Και για να ηρεμήσει όσους βιάστηκαν (κατά τον ίδιο) να τον κατηγορήσουν για επικίνδυνες δηλώσεις που ανοίγουν θέμα συνολικής διαπραγμάτευσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, ο κ. Καραγιαννίδης κατέληξε λέγοντας:

«Εφόσον η Τουρκία δεν δέχεται το δίκαιο της θάλασσας, δεν κάνει αυτόν τον συμβιβασμό δεν μπορεί να γίνει κουβέντα. Άρα θα μείνουμε σε αυτό που είμαστε τώρα, αλλά πρέπει η διεθνής κοινότητα να πιέσει για να προχωρήσει το ζήτημα».

Απάντηση Δουζίνα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνάδελφος του κ. Καραγιαννίδη, Κώστας Δουζίνας, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής,  έβαλε με δριμύτητα κατά των βουλευτών της αντιπολίτευσης Γιώργου Κουμουτσάκου (Νέα Δημοκρατία) και Ανδρέα Λοβέρδου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), που τόλμησαν να ψέξουν για τη στάση το κοινοβουλευτικό δίδυμο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καραγιαννίδης και Δουζίνας αντί να απαντήσουν στις προκλήσεις τούρκου βουλευτή, υποστήριξαν πως “πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία”.

»Ολα αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το πού το πάει και στα ελληνο-τουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα. Γι’ αυτό ακριβώς ζητήσαμε να μην προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε καμία πρωτοβουλία ή συμφωνία στα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας», σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για μία ακόμη μελανή στιγμή στην εξωτερική μας πολιτική.

«Τα πολλά και σοβαρά λάθη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αίθουσα της ελληνικής Βουλής μετά από προκλήσεις τούρκου βουλευτή, δεν έχουν προηγούμενο.

»Πρώτα η ανιστόρητη θέση πως η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να καταστεί πρότυπο για τα ελληνοτουρκικά, δεύτερον πως αυτή η απαράδεκτη θέση καταγράφεται ως αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις προκλήσεις τούρκου βουλευτή μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας και τρίτον η έλλειψη απάντησης από την πλευρά της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις ανωτέρω προκλήσεις συγκροτούν μία ακόμη μελανή στιγμή στα σοβαρά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.

Σε δήλωσή του ο κ. Δουζίνας εκφράζει τη «μεγάλη του έκπληξη», για τις ανακοινώσεις του κ. Κουμουτσάκου και του κ. Λοβέρδου και διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Ως πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής της Βουλής, ενημέρωσα τους φιλοξενούμενους βουλευτές για την εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της χώρας μας. Το ένα τρίτο της ενημέρωσής αφιερώθηκε στο Κυπριακό. Αναφέρθηκα αναλυτικά στην κατοχή του 1/3 του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα, την απαίτηση της αποχώρησης του στρατού κατοχής και του τέλους των εγγυήσεων, τις οποίες ονόμασα ένα ‘αποικιοκρατικό απομεινάρι σε μια μετα-αποικιοκρατική εποχή’».

Οπως λέει, η ενημέρωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα διαφορετικό μέρος της ομιλίας και ουδέποτε έγινε η παραμικρή σύνδεση των δύο. Και προσθέτει για την παρέμβαση του Αχμέτ Γιλντίζ:

«Όταν ο τούρκος βουλευτής αναφέρθηκε στα θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, παρουσίασα πλήρως την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συμπίπτει με αυτή της κυπριακής, τονίζοντας την πλήρη υποστήριξη της θέσης μας από το διεθνές δίκαιο και τις κυβερνήσεις άλλων αναμεμιγμένων κρατών. Ο Νίκος Τόσκας μίλησε εκτεταμένα για τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα και άλλες τουρκικές παραβιάσεις.

»Ο Χρήστος Καραγιαννίδης εξήγησε ότι τα ελληνο-τουρκικά προβλήματα δεν είναι θέμα συζήτησης της Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Οι απαντήσεις των Ελλήνων βουλευτών ήταν σαφείς και κατηγορηματικές και μόνο η πιθανή άγνοια των Αγγλικών ή κακή πίστη θα δικαιολογούσε την παραποίησή τους. Μέχρι τώρα είχαμε ακούσει για fakenews. Με έκπληξη τώρα μαθαίνουμε και τις fake συνδέσεις πλήρων ασύνδετων τοποθετήσεων.

»Διαβάζοντας τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης θυμήθηκα ότι κάποιος είπε ότι κατά την Βίβλο “δεν υπάρχει Θεός”. Ξέχασε όμως να προσθέσει ότι η προηγούμενη φράση έλεγε: “είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...