311
Διαδηλωτής μπροστά στα φορτηγά που έχουν αποκλείσει το κέντρο της Οτάβα | REUTERS/Blair Gable

Καναδάς: Ο Τριντό δεν στέλνει τον στρατό εναντίον των οδηγών φορτηγών

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 21:27
Διαδηλωτής μπροστά στα φορτηγά που έχουν αποκλείσει το κέντρο της Οτάβα
|REUTERS/Blair Gable

Καναδάς: Ο Τριντό δεν στέλνει τον στρατό εναντίον των οδηγών φορτηγών

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 21:27

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο να σταλεί ο στρατός για να απομακρύνει από την Οτάβα, την πρωτεύουσα της χώρας, χιλιάδες διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού. Η λύση «αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι», τόνισε. Η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο Τριντό, δεν έχει λάβει αίτημα για την απομάκρυνση των διαδηλωτών, προειδοποιώντας ακόμη ότι «θα πρέπει να είναι κανένας πολύ, πολύ προσεκτικός πριν την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων κατά Καναδών».

Την Τετάρτη, όπως αναφέρει το BBC, ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Οτάβα δεν είχε αποκλείσει την επέμβαση δυνάμεων του στρατού, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι οι διαδηλωτές ίσως αυξηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ομαλοποίηση της κατάστασης δεν θα ήταν εφικτή μόνο με την αστυνομία, είχε πει.

Οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει γύρω από το Κοινοβούλιο και μάλιστα δείχνουν αποφασισμένοι να μείνουν για καιρό εκεί, αφού ήδη συγκεντρώνουν και καύσιμα. Ο Τριντό τούς έχει ζητήσει να φύγουν, αλλά αρνείται να τους συναντήσει. Οι ίδιοι διαμήνυσαν πως αν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για άρση όλων των μέτρων κατά της Covid-19 σε όλη τη χώρα, δεν μείνουν στην Οτάβα «ούτε μια μέρα παραπάνω»

Το «Κομβόι της Ελευθερίας» ξεκίνησε όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε στις 15 Ιανουαρίου υποχρεωτική καραντίνα σε οδηγούς φορτηγών που επέστρεφαν από τις ΗΠΑ. Γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε γενικότερη διαμαρτυρία κατά των μέτρων. «Ο κόσμος κουράστηκε από τις εντολές και τους περιορισμούς που πλέον κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό», λένε.

Χρηματοδότες

Εν τω μεταξύ έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10 εκατ. δολάρια Καναδά (6,85 εκατ. ευρώ) υπέρ των διαδηλωτών μέσω της online πλατφόρμας GoFundMe , η οποία έχει παγώσει τις προσφορές μέχρι να εξετάσει τη διαδικασία.

Οι κάτοικοι της Οτάβας, αναφέρει το BBC, διαμαρτύρονται από την πλευρά τους για τον συνεχή θόρυβο και την αγενή και επιθετική συμπεριφορά των διαδηλωτών. Η αστυνομία έχει αρχίσει να κόβει κλήσεις για τον θόρυβο από τις κόρνες και για το ότι οι διαδηλωτές αγνοούν τα σήματα κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...