• Ο Φίλης αποδομεί τον Τσίπρα: «Ο πολιτικός του κύκλος έχει τελειώσει»

    Πες ότι είσαι ο Αλέξης Τσίπρας. Πέρυσι τέτοιον καιρό ονειρεύεσαι την κατάρρευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και προτείνεις, με τη γνωστή σου σιγουριά, κυβέρνηση «προοδευτικών δυνάμεων», με θριαμβευτική επιστροφή σου στο Μέγαρο Μαξίμου –άλλωστε δεν είσαι ούτε 49 ετών και η τραγωδία των Τεμπών, τα «γεγονότα» που φοβούνται όλοι οι πρωθυπουργοί έχουν συμβεί, χτυπώντας την κυβέρνηση «της Δεξιάς». Περνάει ένας χρόνος. Και φορώντας τις πυτζάμες σου, ανοίγεις την τηλεόραση το πρωί, βλέπεις στο Open τον σύντροφο Νίκο Φίλη. Και τον ακους να λέει: «Ο πολιτικός κύκλος του Αλέξη Τσίπρα, τουλάχιστον για την ώρα, έχει τελειώσει»…

     

    Ο κ. Φίλης, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στέλεχος της Νέας Αριστεράς, βγήκε στην τηλεόραση –μετά από κάποιο καιρό είναι αλήθεια– με αφορμή τα όσα τραγελαφικά έγιναν στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    «Με τον Αλέξη Τσίπρα πορευθήκαμε μαζί για μια σημαντική περίοδο», είπε. Αλλά στο ερώτημα αν έχει νόημα η παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, είπε: «Ο πολιτικός κύκλος του Αλέξη Τσίπρα έχει τελειώσει».

     

    «Η εξουσία δεν είναι αιώνια. Ο Κασσελάκης πάτησε πάνω σε μία απαξίωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που άρχισε από τον Τσίπρα», παρατήρησε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο Open, για το πώς ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε το συνέδριο και το κόμμα.

     

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε έχει τελειώσει. Δεν έχει καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ του χθες».

     

    Κάνοντας αναφορά στο ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης είπε: «Πρόκειται για μια εξέλιξη εκφυλισμού ενός χώρου που προσέφερε πολλά στον λαό μας σε πολύ δύσκολες στιγμές και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Απομάκρυνση από τον χώρο της Αριστεράς. Αν θα φύγει το Σ είναι δευτερεύον, φεύγει και το Α, το Αριστερά. Μετατοπίζεται προς το Κέντρο ως ένα λαϊκιστικό κόμμα του Κέντρου, ένας μπαλαντέρ εξουσίας που θα πηγαίνει με τον έναν ή τον άλλο. Ένα μόρφωμα που θα υποκύπτει σε τυχοδιωκτικού χαρακτήρα επιλογές».

     

    Για τον κ. Κασσελάκη είπε: «Είχε μία πύρρειο νίκη. Αμφισβητείται από πρόσωπα και δυνάμεις που δεν τόλμησαν να τον αμφισβητήσουν στο Συνέδριο. Στην ψηφοφορία κρίθηκαν όλα. Ο Κασσελάκης δεν θα φύγει από το κόμμα. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα Κασσελάκη. Φέρνει στον Τραμπ, όταν μπαίνει στο συνέδριο και λέει στις πρώτες σειρές: “Χειροκροτήστε με”. Αυτό δείχνει αυταρχισμό και λαϊκισμό», σημείωσε ακόμη.

     

    Ο ίδιος εξάλλου φρόντισε να απευθύνει κάλεσμα σε εγκλωβισμένους στον ΣΥΡΙΖΑ.

     

    «Φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν βλέπαμε ότι το κόμμα είχε τελειώσει και γινόταν κάτι άλλο. Λάβαμε μία απόφαση αξιοπρέπειας. Η Νέα Αριστερά δεν κάνει face control. Ανθρωποι που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ με μισή καρδιά, μπορούν να αναζητήσουν μία συμπόρευση μαζί μας».

     

    [απολαύστε υπεύθυνα]

  • Ο Γιώργος Τσίπρας εύχεται επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μα πότε έφυγε για να επιστρέψει;

    Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και ο πιστός του εξάδελφος, ο Γιώργος Τσίπρας, μιλάει για αυτόν σαν να έχει φύγει από το κόμμα!

     

    Σύμφωνοι, ο κ. Τσίπρας (ο Αλέξης) δεν είναι πια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγε καν στο συνέδριο, αλλά τελευταία φορά που ρώτησα παραμένει ακόμα βουλευτής Α’ Πειραιώς.

     

    Ομως ο άλλος  Τσίπρας (ο Γιώργος), ο οποίος είναι και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χαρακτηριστικά στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο «επιστροφής» του κ. Τσίπρα (του Αλέξη) στον ΣΥΡΙΖΑ: «Προσωπικά, όχι μόνο δεν το αποκλείω, το εύχομαι και νομίζω το εύχεται και πολύς κόσμος, αλλά δεν αφορά το τώρα σε κάθε περίπτωση. Αφορά το μέλλον».

     

    Ο πρώην βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ είπε για τον πρώην πρόεδρο: «Τον εμπιστεύεται και αναφέρεται σε αυτόν πολύς κόσμος, όχι μόνο μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και με αυτή την έννοια κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει»

     

    «Να το θέσω ως εξής. Μέχρι πριν τις εκλογές του 23, του Μαΐου και του Ιουνίου, ο κόσμος που τοποθετούνταν εκλογικά, αριστερά της Νέας Δημοκρατίας ήταν άνω του 50%. Δεν θεωρώ, ακόμη κι αν υπάρχουν μεταβολές και προφανώς υπάρχουν μεταβολές, έχουμε μια ισχυροποίηση δεξιάς και ακροδεξιάς μαζί στη χώρα μας σε πρωτοφανή επίπεδα, δεν θεωρώ ότι αυτός ο κόσμος έπαψε να υπάρχει, εξατμίστηκε με κάποιο μαγικό τρόπο. Μπορεί να πήγε σπίτι του, μπορεί να μην πήγε να ψηφίσει, μπορεί να ψήφισε μικρότερα κόμματα αλλά ο κόσμος αυτός υπάρχει. Αυτό το οποίο υπάρχει όμως ταυτόχρονα είναι ένα τεράστιο έλλειμμα έκφρασης αυτού του κόσμου. Προφανώς δεν καταφέραμε να τον εκφράσουμε και γι’ αυτό πήγαμε και στο 18%, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ τον εκφράζει. Συνεπώς υπάρχει ένα μεγάλο κενό που πρέπει να καλυφθεί, αν θέλουμε να υπάρξει δηλαδή ένας άλλος πόλος στην ελληνική κοινωνία που να εκφράζει προοδευτικές πολιτικές» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας (ο εξάδελφος).

     

  • Ο Χυτήρης περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου: «Εγώ του έκλεισα τα μάτια»

    Η δύναμη της νοσταλγίας είναι ακατανίκητη. Ιδίως σε κάτι εκπομπές όπως οι «Στιγμές» του One TV, απ’ όπου περνούν διάφορες διασημότητες –από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ως τον Αλέξη Κούγια– και διηγούνται τα παλιά. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Τηλέμαχου Χυτήρη, παλαιός υπουργός, βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

     

    Ο οποίος κ. Χυτήρης, αφού μίλησε για τον πατέρα του, τη γνωριμία του με τη σύζυγό του, Μαρία Φαραντούρη, και τον θρυλικό Μίκη Θεοδωράκη, αναφέρθηκε στις τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου, του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργού, με τον οποίον είχε συνδεθεί ιδιαίτερα, ιδίως από το 1989 και μετά.

     

    Ως γνωστόν, ο Ανδρέας Παπανδρέου, με κλονισμένη υγεία, είχε πεθάνει στο σπίτι του στην Εκάλη στις 23 Ιουνίου 1996, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Και είπε ο κ. Χυτήρης:

     

    «Το βράδυ εκείνο είχα πάει με τον Νίκο τον Αθανασάκη, που ήταν γραμματέας Τύπου του ΠΑΣΟΚ και μας είχε καλέσει (ο Ανδρέας) να πάμε στο σπίτι για να συζητήσουμε το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου ο ίδιος είχε την πρόθεση να συμμετάσχει και να κάνει μια ομιλία, πεντάλεπτη, γιατί ήταν αδύναμος. Αυτή η ομιλία είχε γραφτεί από τον Νίκο Αθανασάκη. Τη γνώριζα κι εγώ. Και πήγαμε στο σπίτι.

     

    »Εκεί, ως συνήθως, ήταν και κάποιοι άλλοι, επομένως δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε. Μας είπαν καθίστε στο φαγητό και καθίσαμε. Κάποια στιγμή ο Ανδρέας σηκώθηκε και είπε “με συγχωρείτε πολύ, εγώ θα αποχωρήσω”. Αποχώρησε και το εντυπωσιακό ήταν πως μας πλησίασε έναν-έναν και χαιρέτησε διά χειραψίας και τη στιγμή που θα πήγαινε να… χαθεί στην πόρτα του δωματίου που θα πήγαινε να αναπαυθεί, γύρισε και μας χαιρέτησε όλους μαζί με τον γνωστό του τρόπο.

     

    »Κι εμείς οι άλλοι -ήταν και κάποιοι γιατροί και κάποιοι φίλοι- καθίσαμε λίγο ακόμα. Κάποια στιγμή η γιατρός που ήταν στο πόδι του Κρεμαστινού ήρθε ταραγμένη και είπε ότι ο πρόεδρος δεν είναι καλά. Υπήρξε ταραχή μεγάλη. Εγώ μπήκα με έναν γιατρό στο δωμάτιο του Ανδρέα. Ο γιατρός μου ζήτησε να τον βοηθήσω για να προσπαθήσει να κάνει ανάνηψη. Βγάλαμε τα ρούχα από τον πρόεδρο, ο γιατρός έκανε μαλάξεις ειδικές για να γίνει ανάνηψη. Είχε και το μηχάνημα του καρδιογραφήματος και η γραμμή ήταν ευθεία, που σημαίνει ότι είχε έρθει το τέλος. Δεν μπορούσε να γίνει ανάνηψη. Στο τέλος ο γιατρός εμφανώς στενοχωρημένος βγήκε από το δωμάτιο και έμεινα εγώ με τον Ανδρέα, νεκρό πλέον. Του έκλεισα τα μάτια».

     

    [απολαύστε υπεύθυνα]




text
  • Aυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ κακό για το τίποτα


    17 Μαΐου 2024, 14:44