551
| REUTERS/CreativeProtagon

Ιρανικές αντιφάσεις για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 18:46
|REUTERS/CreativeProtagon

Ιρανικές αντιφάσεις για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 18:46

Δεν σκότωσαν κομάντος της Μοσάντ τον ιρανό πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ αλλά ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο τοποθετημένο σε ένα φορτηγάκι το οποίοι κάποιοι έλεγχαν μέσω δορυφόρου. Την εν λόγω εκδοχή υποστήριξαν τόσο ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν Αλί Σαμχανί όσο και το «ημι-επίσημο» πρακτορείο ειδήσεων της ιρανική κυβέρνησης Fars News που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, κατηγορώντας για την επίθεση το Ισραήλ.

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως η εν λόγω εκδοχή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχική περιγραφή της επίθεσης από το Fars News με τους δημοσιογράφους του να αναφέρουν πως αρχικά σημειώθηκε μια έκρηξη ενώ στη συνέχεια μια ομάδα ενόπλων ολοκλήρωσε την επίθεση, σκοτώνοντας τον επικεφαλής (σύμφωνα με το Ισραήλ και τη Δύση) του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Σημείωσαν επίσης ότι τρεις έως τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επί τόπου, συμπεριλαμβανομένων και των δραστών. Στη συνέχεια άλλα ιρανικά Μέσα ανέφεραν ότι στην επίθεση συμμετείχαν περισσότερα από δέκα άτομα ενώ στο Ιράν είχαν μεταβεί άλλα πενήντα για να συνδράμουν στην οργάνωση και την εκτέλεση της επίθεσης.

Λαμβάνοντας υπόψη εκτενή δημοσιεύματα του TheWarZone και του Forbes ο Γκούιντο Ολίμπιο της Corriere della Sera επισημαίνει τα εξής σημεία:

Πρώτον. Τα τηλεχειριζόμενα όπλα δεν ανήκουν στο μέλλον αλλά στο παρόν, όχι μόνον υπάρχουν αλλά χρησιμοποιούνται κιόλας από στρατούς και ένοπλες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής. Υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο με σύρους αντάρτες να τα χρησιμοποιούν. Τον περασμένο Ιούλιο μια ισραηλινή εταιρεία παρουσίασε ένα νέο προηγμένο μοντέλο τηλεχειριζόμενου φορητού πολυβόλου όπλου. Η τεχνολογία είναι σχετικά απλή, επισημαίνει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Δεύτερον. Η επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου δράσης περιορίζει σημαντικά τους κινδύνους για τους επιτιθέμενους ενώ μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης οι δράστες μπορούν να καταστρέψουν το οπλικό σύστημα μέσω ενός εκρηκτικού μηχανισμού.

Τρίτον. Οι Ιρανοί δεν έχουν παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την εκδοχή της hi-tech εκτέλεσης εξ αποστάσεως. Ωστόσο το Fars News ανέφερε ότι οι αρχές εντόπισαν ευρήματα που φέρουν τα διακριτικά της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ.

Τέταρτον. Αρκετοί υποστηρίζουν πως η εκδοχή της επίθεσης με τηλεχειριζόμενο πυροβόλο θα μπορούσε τελικά να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κάποιοι, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι Ιρανοί να υποστηρίζουν ό,τι υποστηρίζουν για να αποσιωπήσουν την ανικανότητά τους να προστατέψουν τον πατέρα του πυρηνικού προγράμματός τους ή να αποκρύψουν κάτι πολύ πιο σοβαρό, με τον ιταλό δημοσιογράφο να κάνει λόγο για προδοσία, ακόμα και για συνενοχή  στην επίθεση ανθρώπων υπεράνω πάσης υποψίας.

Αναμφίβολα η διαφορά μεταξύ της πρώτης ημιεπίσημης εκδοχής που έκανε λόγο για επίθεση ενόπλων και της δεύτερης σύμφωνα με την οποία ο δράστης της επίθεσης ήταν ένα «φονικό ρομπότ» είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη. Ο Αλί Σαμχανί υπογράμμισε επίσης πως οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συγκεντρώσει στοιχεία περί μιας επικείμενης επίθεσης, ότι γνώριζαν ακόμα και πού (στο ίδιο σημείο) επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η επίθεση, αλλά ξαφνιάστηκαν λόγω της πρωτόγνωρης τακτικής που ακολούθησαν οι δράστες.

Πέμπτον. Πρόκειται περί μιας υπενθύμισης. Την 8η Ιανουαρίου του 2020 ένα ουκρανικό αεροσκάφος Boeing 737 με 176 επιβαίνοντες το οποίο είχε αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο, συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του. Στην αρχή οι ιρανικές αρχές έκαναν λόγο για μηχανική βλάβη. Στη συνέχεια, ωστόσο, μυστικές υπηρεσίες της Δύσης αποκάλυψαν πως το αεροσκάφος κατέρριψαν, κατά λάθος, οι Φρουροί της Επανάστασης, πλήττοντάς το με δύο πυραύλους. Επί τρεις ημέρες η ιρανική κυβέρνηση απέρριπτε τους δυτικούς ισχυρισμούς έως ότου αναγκάστηκε να παραδεχτεί την πραγματική αιτία της τραγωδίας, χαρακτηρίζοντας το δυστύχημα «ασυγχώρητο λάθος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...