323
Το Twitter γέμισε φωτογραφίες του Μεχράν Σαμάκ μετά τη δολοφονία του | Twitter

Ιράν: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 27χρονο που πανηγύριζε την ήττα της εθνικής ομάδας από τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 11:10
Το Twitter γέμισε φωτογραφίες του Μεχράν Σαμάκ μετά τη δολοφονία του
|Twitter

Ιράν: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 27χρονο που πανηγύριζε την ήττα της εθνικής ομάδας από τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 11:10

Ενας αντικαθεστωτικός Ιρανός και φίλος ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ιράν, σκοτώθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας ενώ πανηγύριζε την ήττα της ομάδας της χώρας του από τις ΗΠΑ στο Μουντιάλ.

Τη δολοφονία του αποκάλυψαν η οργάνωση Iran Human Rights (IHR) (Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν), που εδρεύει στο Οσλο και το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για τον 27χρονο Μεχράν Σαμάκ, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε κορνάροντας το αυτοκίνητό του στην πόλη Μπαντάρ Ανζάλι στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας, βορειοδυτικά της Τεχεράνης.

Χιλιάδες Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις πανηγυρίζοντας την ήττα της Εθνικής τους ομάδας και τον αποκλεισμό της από τον επόμενο γύρο.

Ο νεαρός άνδρας «στοχοποιήθηκε άμεσα και πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις δυνάμεις ασφαλείας, μετά την ήττα της εθνικής ομάδας από την Αμερική», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Iran Human Rights. Δίπλα του, στο αυτοκίνητο, βρισκόταν η μνηστή του.

Ο ιρανός διεθνής μέσος, Σαϊντ Εζατολαχί, ο οποίος γεννήθηκε στην Μπαντάρ Ανζάλι και έπαιξε στον αγώνα με τις ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι γνώριζε τον Σαμάκ και μάλιστα, δημοσίευσε μια φωτογραφία τους μαζί σε ποδοσφαιρική ομάδα όταν ήταν παιδιά.

«Η είδηση του θανάτου σου έβαλε φωτιά στην καρδιά μου», έγραψε σε ανάρτηση του στο Instagram, ο Εζατολαχί, περιγράφοντας τον Σαμάκ ως «συμπαίκτη της παιδικής ηλικίας» του.

Ο Εζατολαχί μπορεί να μην αναφέρθηκε στις συνθήκες του θανάτου του φίλου του, όμως, το μήνυμά του ήταν σαφές κατά των μουλάδων: «Μια ημέρα θα πέσουν οι μάσκες, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Αυτό δεν αξίζει στους νέους μας. Αυτό δεν αξίζει στο έθνος μας».

Αργότερα, η ανάρτησή του διεγράφη.

Σύμφωνα με το BBC, η κηδεία του εκλιπόντος έγινε στην Μπαντάρ Ανζάλι παρουσία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας. Σε βίντεο από την κηδεία, που δημοσιεύει το CHRI, ακούγεται το πλήθος που συγκεντρώθηκε για την τελετή να φωνάζει «Θάνατος στον δικτάτορα».

Σύμφωνα με την IHR, τουλάχιστον 448 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά κάτω των 18 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που συνταράσσουν το Ιράν από τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...