342
Απολύμανση στα σύνορα Ιράκ - Ιράν, που έχουν κλείσει λόγω κορονοϊού | Reuters

Ιράν: Ετοιμάζουν μαζικούς τάφους για τον κορονοϊό – Τι κρύβει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 13:57
Απολύμανση στα σύνορα Ιράκ - Ιράν, που έχουν κλείσει λόγω κορονοϊού
|Reuters

Ιράν: Ετοιμάζουν μαζικούς τάφους για τον κορονοϊό – Τι κρύβει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 13:57

Εντείνεται η ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράν λόγω του κορονοϊού μετά την αποκάλυψη των New York Times δορυφορικών φωτογραφιών που δείχνουν καινούργιους ομαδικούς τάφους στην πόλη του Κομ.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κατάσταση στο Ιράν πρέπει να είναι ακόμα πιο σοβαρή από τα μέχρι τώρα στατιστικά που δημοσιεύουν οι τοπικές αρχές.

Δορυφορική φωτογραφία των ομαδικών τάφων στην πόλη Κομ – 2020 Maxar Technologies

Σύμφωνα με τα στοιχεία την Παρασκευή το μεσημέρι, το Ιράν αναφέρει 11.364 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 514 θανάτους. Είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων και νεκρών.

Στις φωτογραφίες φαίνεται η ανασκαφή νέων τάφων σε νεκροταφείο της πόλης, 120 χλμ. νότια της Τεχεράνης, στα τέλη Φεβρουαρίου, και δύο ακόμα μεγάλα ανοίγματα, μήκους 100 μέτρων.

Εκείνες τις ημέρες, αξιωματούχος της Κομ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται για το εύρος της εξάπλωσης του ιού και κρύβει τα πραγματικά στοιχεία. Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι νεκροί στην πόλη είναι 50 και όχι 12, όπως έδειχναν τα επίσημα στοιχεία.

Την ίδια ημέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας συγκέντρωσε τους δημοσιογράφους για να τους ανακοινώσει ότι ο αξιωματούχος λέει ψέματα και η κυβέρνηση την αλήθεια, ενώ ο ίδιος έβηχε και ίδρωνε. Την άλλη μέρα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι είναι ασθενής από τον κορονοϊό.

Πολλοί ιρανοί αξιωματούχοι, βουλευτές, υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν αρρωστήσει και αρκετοί έχουν πεθάνει. Τα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης είναι σε προχωρημένη ηλικία και κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον ιό.

Ειδικοί πάντως και ιρανοί εξόριστοι στο εξωτερικό πιστεύουν ότι τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα και ότι η κυβέρνηση τα κρύβει.

«Λόγω της πολύ στενής εμπορικής σχέσης του Ιράν με την Κίνα, τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος, η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα και να περιορίσει την είσοδο ανθρώπων από την Κίνα. Αργότερα, η έλλειψη διαφάνειας και η άρνηση να ληφθούν μέτρα όπως η καραντίνα, χειροτέρεψαν την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Αμίρ Αφκάμι, ιρανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, ο οποίος έχει γράψει εκτεταμένα για τις επιδημίες χολέρας στο Ιράν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...