335
Ζημιές σε κτίριο της πόλης από την πτώση μίας ρουκέτας | REUTERS/Azad Lashkari

Ιράκ: Οργή της Ουάσινγκτον για επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανική βάση

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 14:25
Ζημιές σε κτίριο της πόλης από την πτώση μίας ρουκέτας
|REUTERS/Azad Lashkari

Ιράκ: Οργή της Ουάσινγκτον για επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανική βάση

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 14:25

Ενας ιδιώτης συμβασιούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας σκοτώθηκε από επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική βάση στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Τραυματίστηκαν επίσης πέντε συνάδελφοί του, ένας αμερικανός στρατιώτης και ιρακινοί άμαχοι. Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεκρός δεν ήταν αμερικανός πολίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την αγανάκτηση της Ουάσινγκτον για την επίθεση.

Ο Μπλίνκεν επικοινώνησε «με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της περιφέρειας του Κουρδιστάν, Μάσρουρ Μπαρζανί», προκειμένου «να συζητήσουν για το συμβάν» και να προσφέρει «την υποστήριξή μας σε όλες τις προσπάθειες να διενεργηθεί έρευνα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Τουλάχιστον τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς την Ερμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, η μία εκ των οποίων έπληξε αεροπορική βάση στην οποία σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις, κατά την ίδια πηγή.

Ηταν η πρώτη επίθεση, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες, εναντίον δυτικών στρατιωτικών ή διπλωματικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ. Την ευθύνη ανέλαβε μια ουσιαστικά άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Αουλίγια αλ Νταμ, ή «Οι Φύλακες του Αίματος», στα αραβικά.

Οι δύο ρουκέτες έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές, στην περιφέρεια της πόλης.

Ο Ντελοβάν Τζαλάλ, αξιωματούχος των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της Ερμπίλ, ανέφερε ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε άμαχοι, ο ένας από τους οποίους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο, ενώ ακούγονταν ελικόπτερα στην περιφέρεια της πόλης.

Ο ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ χαρακτήρισε μέσω Twitter «τρομοκρατική εγκληματική ενέργεια» την επίθεση, «μια επικίνδυνη κλιμάκωση» που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής. Ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν Μάσρουρ Μπαρζανί καταδίκασε την επίθεση «με τον πιο σθεναρό τρόπο».

Πηγές προσκείμενες σε υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τοποθεσία εντός της αυτόνομης περιφέρειας. Αμερικανός αξιωματικός διευκρίνισε ότι επρόκειτο για ρουκέτες 107 χιλιοστών, που εκτοξεύθηκαν από χώρο σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων από την Αρμπίλ.

Από το φθινόπωρο του 2019, δυτικές στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει στόχοι δεκάδων επιθέσεων με ρουκέτες και βομβιστικών ενεργειών. Οι περισσότερες έχουν καταγραφεί στη Βαγδάτη.

Το επεισόδιο καταγράφηκε με φόντο την αυξανόμενη ένταση στο βόρειο Ιράκ, όπου ο στρατός της Τουρκίας διεξάγει σφοδρές μάχες με αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που η Αγκυρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...