646
Το TikTok επηρεάζει αρνητικά την αμερικανική νεολαία, όμως ο Τραμπ προτιμά τα δολάρια των Κροίσων που συνεργάζονται αρμονικά με τους Κινέζους | CreativeProtagon

ΗΠΑ: Τι πήρε ο Τραμπ για να στηρίξει ξαφνικά το TikTok;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 09:03
Το TikTok επηρεάζει αρνητικά την αμερικανική νεολαία, όμως ο Τραμπ προτιμά τα δολάρια των Κροίσων που συνεργάζονται αρμονικά με τους Κινέζους
|CreativeProtagon

ΗΠΑ: Τι πήρε ο Τραμπ για να στηρίξει ξαφνικά το TikTok;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 09:03

Το Κογκρέσο ετοιμάζεται να αναγκάσει την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance να πουλήσει σε Δυτικούς επιζειρηματίες ένα διεθνές «προϊόν» της, το social media TikTok που διαθέτει «πελατολόγιο» 1,5 δισεκατομμυρίου χρηστών παγκοσμίως (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 170 εκατομμύρια Αμερικανοί). Αν οι κινέζοι δεν πουλήσουν άμεσα (περίπου εντός εξαμήνου), το TikTok θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Την περασμένη εβδομάδα η 50μελής Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της αμερικανικής Βουλής ψήφισε ομόφωνα ένα νομοσχέδιο που μόλις εγκριθεί θα αναγκάσει την ByteDance είτε να πουλήσει εντός 165 ημερών το «προϊόν» της είτε να υποστεί μπλακάουτ στις ΗΠΑ. Αν και η πρόθεση των ΗΠΑ εκδηλώθηκε δικομματικά, οι Κινέζοι κατηγόρησαν την αμερικανική κυβέρνηση ότι παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: κάλεσαν το αμερικανικό κοινό να ασκήσει πίεση στο πολιτικό προσωπικό!

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές της εν λόγω επιτροπής συμφώνησαν να στείλουν το τελεσίγραφο στην Κίνα επειδή θεωρούν το TikTok απειλή για την αμερικανική δημοκρατία, καθώς πιστεύουν ότι με τα μηνύματα που περνάει στη νεολαία των ΗΠΑ το κινεζικό social media βάλλει κατά των δημοκρατικών θεσμών και συγχρόνως προκαλεί εθισμό. Κάποια ημέρα, λένε, το μέσο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το καθεστώς του Πεκίνου εναντίον των ΗΠΑ. Από την αντίληψη αυτή εμφορούνται κυρίως οι Ρεπουμπλικανοί, σχολίασε η Corriere della Sera.

Το κλίμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μεταστράφηκε την επομένη της διακομματικής συναίνεσης στην επιτροπή, διότι ο Τραμπ υπερασπίστηκε το κινεζικό μέσο με συγκεκριμένη ανάρτηση στο δικό του social media, Truth Social (ανήκει στην εταιρεία Trump Media & Technology Group). Εκεί έγραψε ότι αν μπλοκαριστεί το TikTok, το… Zuckerschmuck αβγατίζει το δικό του «πελατολόγιο». Βέβαια με τον όρο «Zuckerschmuck» λοιδόρησε τον ιδιοκτήτη του ομίλου Meta (Facebook, Instagram, κ.λπ.) Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αφού στα αμερικανικά schmuck σημαίνει βλαξ, κορόιδο.

«Αν απαλλαγείτε από το TikTok, το Facebook και ο Zuckerschmuck θα διπλασιάσουν την επιχείρησή τους. Δεν θέλω το Facebook, το οποίο εξαπάτησε τον κόσμο στις τελευταίες εκλογές, να τα πάει καλύτερα. Είναι πραγματικός εχθρός του λαού!». Αυτό το λάβρο σχόλιο ήταν το πλήρες περιεχόμενο της ανάρτησης του Τραμπ. Το νόστιμο στην όλη υπόθεση είναι ότι, πρώτον, ο Τραμπ δεν χρησιμοποιεί το TikTok και, δεύτερον, κάποτε ήθελε να το κλείσει κιόλας! Αντιθέτως ο Μπάιντεν, ο οποίος ως πρόεδρος επέτρεψε την «αμερικανική λειτουργία» του TikTok υπό προϋποθέσεις, τώρα δηλώνει έτοιμος να το απαγορεύσει.

Πώς επετεύχθη η μεταστροφή του Τραμπ

Η νέα στάση του Τραμπ εξηγείται από την αντιπάθειά του στους «προοδευτικούς της Silicon Valley» σημείωσαν οι Ιταλοί. Αλλά και ορισμένα άλλα πρόσωπα, της αμερικανικής σόου μπιζ, όπως ο παρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον, ή της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, όπως ο Ελον Μασκ, συμφώνησαν με τον «καινούργιο Τραμπ» χαρακτηρίζοντας την πιθανή απαγόρευση της κινεζικής πλατφόρμας «ελευθεροκτόνο μέτρο» – ο καθένας τους για το δικό του συμφέρον, βέβαια, καθώς ο πρώτος τυγχάνει συντηρητικών αρχών και σφοδρός πολέμιος της μετανάστευσης, ενώ ο δεύτερος εμπορικός ανταγωνιστής του Ζάρκεμπεργκ (αλλά και συμπαθών του Τραμπ).

Αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία που εξηγούν τα ανεξήγητα. «Η Κελιάν Κόνγουεϊ, παλιά συνεργάτιδα του Τραμπ, έχει πληρωθεί από μια δεξιά οργάνωση, το Club for Growth, για να ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο υπέρ του TikTok. Η πιο σημαντική προσωπικότητα αυτού του Growth Club είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζέφ Γιάς, ο οποίος έχει επενδύσει 33 δισ. δολάρια στην εταιρεία ByteDance και είναι κάτοχος του 15% αυτής. Συγχρόνως ο Γιάς είναι από τους σημαντικούς χορηγούς των Ρεπουμπλικανών. Η New York Post τον κατηγόρησε ανοιχτά ότι εκφοβίζει τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές σχετικά με τον υπό έγκρισιν νόμο κατά του TikTok».

Προ ημερών, κατέληξε η Corriere, ο Γιάς «έφτιαξε τις σχέσεις του με τον Τραμπ, ο οποίος αναζητεί χρηματοδότες για την εκστρατεία του, έτσι ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος πήρε θέση υπέρ του TikTok αμέσως μετά τη συνάντηση μαζί του». Τι ακριβώς συνέβη στην ιδιωτική συνάντησή τους; Αυτό που σε τέτοιες περιπτώσεις νιαουρίζει συνήθως στα κεραμίδια: «Τον έπεισε το νόμισμα Γιάς» σχολίασε σαρκαστικά και ο Στιβ Μπάνον, ο οποίος υπήρξε ο στρατηγός της εκλογικής νίκης του Τραμπ το 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...