307
Κινέζος αστυνομικός διώχνει τους δημοσιογράφους έξω από το περιβόητο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν | EPA/ROMAN PILIPEY

ΗΠΑ: Σχεδόν αδύνατο να δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο ο κορονοϊός, αλλά η αλήθεια μάς διαφεύγει

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2021, 19:00
Κινέζος αστυνομικός διώχνει τους δημοσιογράφους έξω από το περιβόητο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν
|EPA/ROMAN PILIPEY

ΗΠΑ: Σχεδόν αδύνατο να δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο ο κορονοϊός, αλλά η αλήθεια μάς διαφεύγει

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2021, 19:00

Ο κορονοϊός δεν είναι βιολογικό όπλο που δημιουργήθηκε από ανθρώπους και ξέφυγε από τον έλεγχό τους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεγάλη έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το πλήρες πόρισμα της οποίας μόλις δημοσιοποιήθηκε.

Στην έκθεση μάλιστα, αναφέρεται ότι ίσως να μην μάθουμε ποτέ την προέλευση του κορονοϊού, που έχει αλλάξει για πάντα την ζωή όπως την ξέραμε.

Οι θεωρίες κάποιων Ρεπουμπλικάνων αξιωματούχων ότι ο SARS-CoV-2 σχεδιάσθηκε ως βιολογικό όπλο δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και αποτελούν παραπληροφόρηση την οποία διασπείρουν οι ίδιοι και οι σύμμαχοί τους, σημειώνουν οι 17 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οπως ανέφερε ο Guardian, σε αυτό που δεν συμφωνούν οι διαφορετικές υπηρεσίες είναι το αν ο ιός μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο ή αν «ξέφυγε» από ατύχημα σε κινεζικό εργαστήριο, συγκεκριμένα αυτό της Ιολογίας στη Γουχάν ή κάποιο γειτονικό του.

Τα αρχικά συμπεράσματα της έρευνας είχαν δημοσιευθεί τον Αύγουστο και τώρα βγήκε η λεπτομερής έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι περισσότεροι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι ο ιός δημιουργήθηκε από άνθρωπο, καθώς δεν έχουν βρεθεί γενετικές υπογραφές που να υποδεικνύουν ανθρώπινη παρέμβαση. Δεν αποκλείεται όμως, 100%, το να υπάρχουν τεχνικές γενετικής μηχανικής που να κάνουν αδύνατο τον εντοπισμό των γενετικά τροποποιημένων ιών.

Τέσσερις υπηρεσίες ανέφεραν ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν φαίνεται «να πιάστηκε στον ύπνο» από την εμφάνιση του κορονοϊού καθώς πήρε καιρό στους επιστήμονές του για να τον αναγνωρίσουν.

Μία μόνο υπηρεσία από τις 17, η οποία δεν κατονομάζεται στην έκθεση, αλλά φέρεται να είναι η DIA (Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας), θεωρεί ότι το ξέσπασμα της πανδημίας οφείλεται σε ατύχημα στο εργαστήριο, καθώς οι κοντινότεροι συγγενείς του SARS-CoV-2 βρέθηκαν σε νυχτερίδες στην επαρχία Γιουνάν, και φαίνεται πως οι ερευνητές του εργαστηρίου μετέφεραν τα μολυσμένα ζώα στο εργαστήριο.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ την προέλευση του κορονοϊού αν δεν συνεργαστούν πλήρως οι κινεζικές αρχές με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – κάτι που θεωρείται απίθανο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...