301
Η κεντρική πρόσοψη του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, στην Ουάσινγκτον | EPA/MICHAEL REYNOLDS

ΗΠΑ: Εξουδετέρωσαν ρωσικό κακόβουλο λογισμικό με το οποίο το Κρεμλίνο κατασκόπευε 50 χώρες

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 14:36
Η κεντρική πρόσοψη του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, στην Ουάσινγκτον
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

ΗΠΑ: Εξουδετέρωσαν ρωσικό κακόβουλο λογισμικό με το οποίο το Κρεμλίνο κατασκόπευε 50 χώρες

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 14:36

Η ρωσική FSB (πρώην KGB) κατασκόπευε επί 20 χρόνια τις ΗΠΑ και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ χάρη σε ένα κακόβουλο λογισμικό που είχε εγκαταστήσει σε εκατοντάδες δίκτυα υπολογιστών.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, οι αρχές των ΗΠΑ και άλλων χωρών, εντόπισαν το λογισμικό «Snake» και το αφαίρεσαν από τους υπολογιστές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το FBI, οι Ρώσοι κατάφεραν να διεισδύσουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σε εταιρείες στον κλάδο της στρατιωτικής βιομηχανίας, σε υπουργεία άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς και σε ερευνητικές μονάδες υψηλής τεχνολογίας.

Συνολικά, το Κρεμλίνο κατάφερε να υποκλέψει ευαίσθητες πληροφορίες από τουλάχιστον 50 χώρες.

«Εκτιμούμε ότι πρόκειται για το πιο προηγμένο κακόβουλο λογισμικό που ανέπτυξε η FSB όσον αφορά επιχειρήσεις κατασκοπείας», είπε αξιωματούχος του FBI.

Με το λογισμικό αυτό, οι ρωσικές υπηρεσίες μπορούσαν να κλέβουν αρχεία από τους μολυσμένους υπολογιστές, να εξαπλώνουν το πρόγραμμα σε άλλα κομπιούτερ που βρίσκονταν συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο και να παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο των σκληρών τους δίσκων.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, το λογισμικό χρησιμοποιούσε δύο προηγμένα πρωτόκολλα επικοινωνίας, χάρη στα οποία περνούσε απαρατήρητο στους αμερικανικούς υπολογιστές.

Οπως ανέφερε το Politico, οι αμερικανικές αρχές ερευνούσαν το κακόβουλο λογισμικό επί 10 χρόνια πριν βρουν τρόπο να αναγνωρίζουν και να αποκωδικοποιούν την επικοινωνία των υπολογιστών μέσω του «Snake».

Για πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ γνώριζαν δίκτυα τα οποία ήταν μολυσμένα με το κακόβουλο πρόγραμμα και το χρησιμοποιούσαν προς όφελός τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico.

Τη Δευτέρα, οι αμερικανικές αρχές ενεργοποίησαν το δικό τους ψηφιακό εργαλείο, με την ονομασία «Περσέας», με το οποίο προχώρησαν στην αφαίρεση του Snake από τους υπολογιστές.

«Οι αμερικανικές αρχές εξουδετέρωσαν ένα από τα πιο προηγμένα εργαλεία κυβερνο-κατασκοπείας που ανέπτυξε ποτέ η Ρωσία, το οποίο χρησιμοποιούσε επί δύο δεκαετίες για να προωθήσει τους στόχους του ρωσικού αυταρχικού καθεστώτος», δήλωσε η υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λίσα Μόνακο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...