493
Το σπίτι όπου κρυβόταν ο αλ-Μπαγκντάντι πριν την επίθεση και μετά τον βομβαρδισμό του από τους Αμερικανούς | U.S. Department of Defense/Handout via REUTERS

ΗΠΑ: Αντίποινα ετοιμάζουν οι τζιχαντιστές – στη δημοσιότητα βίντεο από την επίθεση κατά Αλ Μπαγκντάντι

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2019, 09:31
Το σπίτι όπου κρυβόταν ο αλ-Μπαγκντάντι πριν την επίθεση και μετά τον βομβαρδισμό του από τους Αμερικανούς
|U.S. Department of Defense/Handout via REUTERS

ΗΠΑ: Αντίποινα ετοιμάζουν οι τζιχαντιστές – στη δημοσιότητα βίντεο από την επίθεση κατά Αλ Μπαγκντάντι

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2019, 09:31

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων κατά του κρησφύγετου του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Στο βίντεο διακρίνονται ομάδες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων να πλησιάζουν στο κρησφύγετο, ενώ μαχητικά πραγματοποιούν επίθεση κατά ενόπλων σε μικρή απόσταση.

Το πιο δραματικό πλάνο καταγράφει μία στήλη μαύρου καπνού να ανυψώνεται από το έδαφος και αφού οι αμερικανικές βόμβες είχαν ισοπεδώσει το κρησφύγετο του Μπαγκντάντι.

«Μοιάζει σαν χώρος στάθμευσης με μεγάλες λακκούβες», δήλωσε ο στρατηγός των Πεζοναυτών Κένεθ Μακένζι, διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ο οποίος έχει και την ευθύνη των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το κρησφύγετο του αλ-Μπαγκντάντι δευτερόλεπτα πριν την επίθεση από αέρος

Ο στρατηγός ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους του πενταγώνου, δήλωσε ότι η ιδέα της ισοπέδωσης του κρησφύγετου του Μπαγκντάντι υλοποιήθηκε «τουλάχιστον για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κάποιο σημείο που θα τον θυμίζει κατά οποιονδήποτε τρόπο».

Ο Μακένζι δήλωσε πως κατά την άποψή του, ο Μπαγκντάντι πήρε δύο μικρά παιδιά μαζί του στο τούνελ και όχι τρία, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Τα δύο παιδιά εκτιμάται ότι ήταν ηλικίας μικρότερης των 12 ετών και ότι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, όπως είπε ο ίδιος.

Ακόμα μία εικόνα από το κρησφύγετο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους

Ο στρατηγός παρουσίασε τον Μπαγκντάντι ως απομονωμένο στο κρησφύγετό του στην Συρία, περίπου σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, δηλώνοντας ότι οι μαχητές άλλων ανταρτικών ομάδων που δρούσαν σε κοντινή απόσταση, δεν γνώριζαν για την παρουσία του εκεί.

Κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ ο Μπαγκντάντι δεν είναι πιθανό να χρησιμοποιούσε το Διαδίκτυο ή κάποια άλλη μορφή ψηφιακής επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Μαύρος καπνός βγαίνει από το σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι του αλ-Μπαγκντάντι

«Νομίζω [πως ο ίδιος χρησιμοποιούσε] ένα σύστημα αγγελιοφόρων που του επέτρεπε να βάλει κάτι σε μία δισκέτα ή σε κάποιο άλλο ηλεκτρονικό μέσο και να έχει κάποιον που θα το μεταφέρει με την φυσική του παρουσία, κάπου αλλού», εξήγησε ο Μακένζι.

Ο στρατηγός εκτίμησε ότι το Ισλαμικό Κράτος θα προσπαθήσει να κάνει μία επίθεση για αντίποινα.

«Υποπτευόμαστε ότι θα κάνουν κάποιου είδους επίθεση αντιποίνων και προετοιμαζόμαστε για αυτό».

Μέλη των ειδικών δυνάμεων πλησιάζουν το κρησφύγετο του τζιχαντιστή

Ακόμα, ο στρατηγός Μακένζι δήλωσε: «Σχετικά με τις τελευταίες στιγμές του Μπαγκντάντι, μπορώ να σας πω αυτό: Σύρθηκε σε μία τρύπα μαζί με δύο μικρά παιδιά και ανατινάχθηκε καθώς οι άνθρωποι του έμειναν στο έδαφος.

»Μπορείτε να βγάλετε συμπέρασμα για το τι είδους άνθρωπος ήταν με βάση αυτή την ενέργειά του… Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι άλλο για τις τελευταίες στιγμές του. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την μία πλευρά ή την άλλη», είπε ο ίδιος αναφερόμενος στο σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Μπαγκντάντι «πέθανε σαν δειλός κλαίγοντας και ουρλιάζοντας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News