498
Οι υποστηρικτές της Arema FC εισέρχονται στο γήπεδο της ομάδας τους προκαλώντας σοβαρά επεισόδια | Antara Foto/Ari Bowo Sucipto/via REUTERS

Ινδονησία: Κατεδαφίζεται το γήπεδο όπου σκοτώθηκαν 130 φίλαθλοι

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 21:50
Οι υποστηρικτές της Arema FC εισέρχονται στο γήπεδο της ομάδας τους προκαλώντας σοβαρά επεισόδια
|Antara Foto/Ari Bowo Sucipto/via REUTERS

Ινδονησία: Κατεδαφίζεται το γήπεδο όπου σκοτώθηκαν 130 φίλαθλοι

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 21:50

Η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι θα κατεδαφίσει το γήπεδο Kanjuruhan, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 130 φίλαθλοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, στις αρχές Οκτωβρίου. Το περιστατικό θεωρείται το χειρότερο που έχει συμβεί ποτέ στη χώρα και προκλήθηκε μετά από επεισόδια κατά τη διάρκεια του αγώνα Arema FC – Persebaya Surabaya, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις με δακρυγόνα και οδήγησαν τους θεατές σε άτακτη φυγή, με αποτέλεσμα δεκάδες από αυτούς να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου.

Καταστροφές μετά τον αγώνα μεταξύ της Arema FC και της Persebaya Surabaya (Antara Foto/Vicki Febrianto/ via REUTERS)
Αυτοκίνητο κάηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που επεκτάθηκαν και εκτός γηπέδου (Antara Foto. Antara Foto/Ari Bowo Sucipto/ via REUTERS)
Ενας άνδρας γονατίζει μπροστά σε λουλούδια που έχει αφήσει ο κόσμος, στη μνήμη των θυμάτων (Antara Foto/Zabur Karuru/ via REUTERS)

Λίγο πριν από τους αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, που θα διεξαχθεί στην Ινδονησία, οι Αρχές προσπαθούν να χαρίσουν ξανά στη χώρα τη φήμη που είχε πάντα, δηλαδή της ασφαλούς για τέτοιες εκδηλώσεις, γράφει η Washington Post.

Ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Ποδοσφαίρου (FIFA), Τζάνι Βιντσέντσο, ανακοίνωσε ότι το γήπεδο θα χτιστεί από την αρχή, τηρώντας όλους τους κανονισμούς ασφάλειας.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο και ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δίνουν τα χέρια, αφού συμφώνησαν για την ανακατασκευή του γηπέδου (Credit : Antara Foto/Hafidz Mubarak A/via REUTERS)

Αλλωστε, το περιστατικό που συνέβη στην Ανατολική Ιάβα έφερε στο επίκεντρο τις τακτικές ελέγχου του πλήθους και τα πρότυπα ασφαλείας στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. «Πρόκειται για χώρα όπου το ποδόσφαιρο αποτελεί πάθος για περισσότερα από 150 εκατ. ανθρώπους», δήλωσε ο Ινφαντίνο μετά τη συνάντηση. «Σε όλους αυτούς οφείλουμε να παρέχουμε ασφάλεια κατά τη διάρκεια διεξαγωγής ενός αγώνα».

Η FIFA απαγορεύει τη χρήση δακρυγόνων μέσα στα γήπεδα και θέλει τις πύλες εξόδου και τις εξόδους κινδύνου να παραμένουν ανοιχτές κατά τη διάρκεια των αγώνων. Απαιτεί επίσης από τους διοργανωτές των ποδοσφαιρικών αγώνων να έχουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση περιστατικού με σοβαρά επεισόδια, καθώς και το να περιορίσουν τον αριθμό των θεατών σε ένα επίπεδο «στο οποίο να μπορούν να φιλοξενούνται με ασφάλεια».

Οι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ορισμένα προβλήματα στο συγκεκριμένο γήπεδο –το οποίο ολοκληρώθηκε το 2004–, όπως ότι δεν υπήρχε πρόσβαση των θεατών σε έξοδο κινδύνου. Για τον αγώνα μεταξύ της Arema FC και της Persebaya Surabaya την 1η Οκτωβρίου είχαν πωληθεί περίπου 42.000 εισιτήρια.

Το γήπεδο Kanjuruhan δεν είχε προταθεί για αγώνες στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νέων, αλλά η FIFA δεσμεύθηκε να υποστηρίξει την Ινδονησία σε μια γενική, εθνική αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας των γηπέδων, είπε ο Ινφαντίνο. Το γήπεδο θα ανοικοδομηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα της FIFA, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...