321
Ο Στέβο Πενταρόσκι, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας με τον βούλγαρο ομόλογό του, Ρούμεν Ράντεβ, στα Σκόπια, τον Μάιο του 2019 | EPA/GEORGI LICOVSKI

Η Βουλγαρία απειλεί με βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας – ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 15:17
Ο Στέβο Πενταρόσκι, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας με τον βούλγαρο ομόλογό του, Ρούμεν Ράντεβ, στα Σκόπια, τον Μάιο του 2019
|EPA/GEORGI LICOVSKI

Η Βουλγαρία απειλεί με βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας – ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 15:17

Βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ευρωπαικής Ενωσης πρόκειται να θεσει η Βουλγαρία, εφόσον δεν επιλυθούν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα που αφορούν σε ιστορία και  γλώσσα.

Σύμφωνα με τo Politico, η διάσταση απόψεων σχετικά με γλωσσικά και μειονοτικά ζητήματα προέκυψε στην διάρκεια προπαρασκευαστικής συζήτησης σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

Επρόκειτο για την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων με αντικείμενο το πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Σύμφωνα μάλιστα με διπλωμάτη που επικαλείται το Politico, ο βούλγαρος εκπρόσωπος έκανε «μια εκτενή και συναισθηματική ομιλία για το θέμα».

Επίσης, επισημαίνεται ότι το άλλο εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αποτέλεσε το γαλλικό αίτημα για αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης της ετοιμότητας των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία και άλλα μέλη της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως τον Μάρτιο αφού επιτεύχθηκε συμβιβαστική λύση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας.

Το βουλγαρικό Μediapool υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις στην συνεδρίαση της επιτροπής η οποία έγινε την Τετάρτη, επικεντρώθηκαν κυρίως στη νέα μεθοδολογία των ενταξιακών συνομιλιών, ενώ κάποιοι από τους πρεσβευτές χωρών-μελών της ΕΕ εξέφρασαν την επιθυμία τους για μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τους τρόπους αναστολής των συνομιλιών.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης ότι η Βουλγαρία έχει δώσει, στους εκπροσώπους των άλλων χωρών-μελών, έγγραφα στα οποία εξηγεί αναλυτικά τις θέσεις της. Σε ένα από τα εν λόγω έγγραφα, αναφέρεται ότι η  Βουλγαρία «δεν μπορεί να δεχθεί το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία δημιουργίας του έθνους στη Βόρεια Μακεδονία θα γίνεται μέσω επανεξέτασης της κοινής μας ιστορίας, άρνησης των κοινών μας εθνοτικών και γλωσσικών ριζών και μέσω αβάσιμων ισχυρισμών για ύπαρξη “μακεδονικής” μειονότητας στη Βουλγαρία».

Η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία καλής γειτονίας το 2017, η εκτέλεση της οποίας βρίσκεται σε «στασιμότητα».

Παρά το νέο εμπόδιο, «υπάρχουν ακόμα περιθώρια για τη διπλωματία προκειμένου να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός της διαδικασίας», σύμφωνα με έναν από τους διπλωμάτες που έλαβαν μέρος στην συνεδρίαση της επιτροπής.