594
Η επέλαση της ΤΝ θα μετασχηματίσει τον εργασιακό χώρο αλλά μπορεί και να ενισχύσει τις κοινωνικές ανισότητες | Shutterstock/ImageFlow

Η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 20:09
Η επέλαση της ΤΝ θα μετασχηματίσει τον εργασιακό χώρο αλλά μπορεί και να ενισχύσει τις κοινωνικές ανισότητες
|Shutterstock/ImageFlow

Η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 20:09

Σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας σε όλη την υφήλιο θα μπορούσε να επηρεαστεί από την άνοδο της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης, μια τάση που είναι πιθανό να βαθύνει τις ανισότητες, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Σε μια ανάρτηση στο blog της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κάλεσε τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης εργαζομένων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ΤΝ.

«Σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια, η ΤΝ πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική εκτίμηση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν προληπτικά, ώστε να αποτρέψουν την τεχνολογία από το να πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις», έγραψε, ενόψει της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας – όπου το θέμα αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Η πόλη του Νταβός, με το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο, ήταν ήδη γεμάτη διαφημίσεις προγραμμάτων ΤΝ, όταν η σύνοδος κορυφής ξεκινούσε τη Δευτέρα. Καθώς η ΤΝ συνεχίζει να προσαρμόζεται από περισσότερους εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αναμένεται να βοηθήσει, αλλά και να βλάψει το ανθρώπινο δυναμικό, σημείωσε η Γκεοργκίεβα στο ιστολόγιό της.

Απηχώντας προηγούμενες προειδοποιήσεις από άλλους ειδικούς, η Γκεοργκίεβα έγραψε ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν αισθητά πιο βαθιά στις προηγμένες οικονομίες από ό,τι στις αναδυόμενες αγορές, εν μέρει επειδή οι εργαζόμενοι γραφείου φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τους χειρώνακτες.

Σε πιο αναπτυγμένες οικονομίες, για παράδειγμα, έως και το 60% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να επηρεαστεί από την ΤΝ. Περίπου οι μισές από αυτές τις θέσεις μπορεί να ωφεληθούν από το πώς η τεχνολογία προωθεί την υψηλότερη παραγωγικότητα, σημείωσε.

«Αλλά για τις άλλες μισές, οι εφαρμογές ΤΝ μπορεί να εκτελούν βασικές εργασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις», έγραψε η Γκεοργκίεβα, επικαλούμενη την ανάλυση του ΔΝΤ. «Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, κάποιες από αυτές τις δουλειές μπορεί να εξαφανιστούν», συμπλήρωσε.

Στις αναδυόμενες αγορές και στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, το 40% και το 26% των θέσεων εργασίας, αντίστοιχα, αναμένεται να επηρεαστούν από την ΤΝ. Οι αναδυόμενες αγορές είναι χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία, με σταθερή οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι αναπτυσσόμενες οικονομίες με κατά κεφαλήν εισόδημα που εμπίπτει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, όπως το Μπουρούντι και η Σιέρα Λεόνε.

«Πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν τις υποδομές ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της ΤΝ. Αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος, με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία να επιδεινώσει την ανισότητα», σημείωσε η Γκεοργκίεβα.

Προειδοποίησε ότι η χρήση της ΤΝ θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες κοινωνικών αναταραχών, ιδιαίτερα εάν οι νεότεροι σε ηλικία και λιγότερο έμπειροι εργαζόμενοι αδράξουν την τεχνολογία και τη χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής τους, την ώρα που πιο ηλικιωμένοι εργαζόμενοι θα αγωνίζονται να συμβαδίσουν με αυτήν.

Οι αναβαθμίσεις στην τεχνολογία έχουν επεκτείνει τη χρήση των chatbot και των συστημάτων ΤΝ, καθιστώντας τα πιο κυρίαρχα και ωθώντας τεράστιες επενδύσεις. Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη καταδείξει την ΤΝ ως τον λόγο για τον οποίο επανεξετάζουν τα επίπεδα στελέχωσής τους.

Παρότι οι χώροι εργασίας μπορεί να αλλάξουν, ή να συρρικνωθούν, η ευρεία υιοθέτηση της ΤΝ θα μπορούσε τελικά να αυξήσει την παραγωγικότητα και να ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% ετησίως σε βάθος 10 ετών, σύμφωνα με εκτίμηση του περσινού Μαρτίου από οικονομολόγους της Goldman Sachs.

Η Γκεοργκίεβα, στην ανάρτησή της στο blog της, ανέφερε επίσης ευκαιρίες για ενίσχυση της παραγωγής και των εισοδημάτων σε όλο τον κόσμο με τη χρήση της νέας τεχνολογίας. «Η ΤΝ θα μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία», έγραψε. «Ας βεβαιωθούμε ότι θα είναι και επωφελής για την ανθρωπότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...