375
Ρωσική φρουρά στο φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα στη Χερσώνα | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/SERGEI ILNITSKY

Χερσώνα: Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 17:38
Ρωσική φρουρά στο φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα στη Χερσώνα
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/SERGEI ILNITSKY

Χερσώνα: Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 17:38

Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου ενόψει των αναμενόμενων ουκρανικών επιθέσεων κοντά στη Χερσώνα, στον ουκρανικό Νότο, διέταξε την Τετάρτη ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σε μία εξέλιξη η οποία αμέσως σχολιάστηκε εκτενώς στα δυτικά ΜΜΕ ως μια «νέα ήττα» για τον ρώσο πρόεδρο.

Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων συνέστησε ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία Σεργκέι Σουροβίκιν, επικαλούμενος υλικοτεχνικές δυσκολίες. «Δε μπορούμε να τροφοδοτήσουμε και να λειτουργήσουμε στη Χερσώνα. Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να εξασφαλίσει την απομάκρυνση των κατοίκων της» πόλης δήλωσε συγκεκριμένα ο στρατηγός, ενημερώνοντας τον Σοϊγκού.

«Η απόφαση να αμυνθούμε στην αριστερή όχθη του Δνείπερου δεν είναι εύκολη, όμως έτσι θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας», πρόσθεσε ο Σουροβίκιν. Η συζήτηση των δύο ανδρών προβλήθηκε στη ρωσική τηλεόραση.

Τις προηγούμενες ημέρες οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι στην περιοχή είχαν ανακοινώσει την απομάκρυνση των κατοίκων λόγω της «δύσκολης» κατάστασης.

 

Ο αναπληρωτής διοικητής της ρωσικής διοίκησης της Χερσώνας –μία από τις τέσσερεις περιοχές που η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προσάρτησε τον Σεπτέμβριο έπειτα από τη διεξαγωγή των ψευδών και παρανόμων, κατά τους Δυτικούς, δημοψηφισμάτων– Κιρίλ Στρεμοούσοφ είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι ο ρωσικό στρατός «πιθανότατα θα φύγει για την αριστερή (ανατολική) όχθη».

Ο ίδιος είχε μάλιστα καλέσει τους πολίτες που παρέμεναν στην πόλη να την εγκαταλείψουν αμέσως, λέγοντας ότι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ανάλογη έκκληση απηύθυνε αργότερα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με το Κίεβο να καταγγέλλει τις ενέργειες αυτές ως αναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού.

Νωρίτερα την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο Στρεμοούσοφ, σημαίνουσα μορφή του αντιεμβολιαστικού κινήματος της περιοχής, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα κοντά στην Χένιτσεσκ, παραθαλάσσια πόλη η οποία χρησιμοποιούνταν ως βάση της κατοχικής διοίκησης, αφού αυτή αποχώρησε από τη Χερσώνα. Ο αξιωματούχος καταζητούνταν από τις ουκρανικές Αρχές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν εδώ και εβδομάδες στα νότια και βορειοανατολικά της χώρας, ανακαταλαμβάνοντας σημαντικό μέρος των εδαφών που είχε καταλάβει η Μόσχα τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Δορυφορική φωτογραφία της περιοχής της Χερσώνας στην οποία διακρίνεται το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα στον Δνείπερο. Οι Ρώσοι πέρασαν στην ανατολική όχθη του ποταμού | European Union/ Copernicus Sentinel-2 L2A/Handout via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...