467
Φορώντας μάσκα στην χρηματοοικονομική συνοικία του Πεκίνου. Η κινεζική οικονομία δέχτηκε τεράστιο πλήγμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους | REUTERS/Thomas Peter

Η οικονομία της Κίνας απέναντι στο… φάντασμα του Μάο λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2020, 10:56
Φορώντας μάσκα στην χρηματοοικονομική συνοικία του Πεκίνου. Η κινεζική οικονομία δέχτηκε τεράστιο πλήγμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους
|REUTERS/Thomas Peter

Η οικονομία της Κίνας απέναντι στο… φάντασμα του Μάο λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2020, 10:56

Το ότι οι Κινέζοι «παίζουν» με τους αριθμούς είναι μια παλιά ιστορία, από τότε που το Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός του Μάο αφάνισε εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτοί οι αριθμοί μπορούν να σοκάρουν ακόμα και έναν ατάραχο άνθρωπο όπως ο Σι Τζινπίνγκ: για πρώτη φορά από το μακρινό 1976 η Λαϊκή Κίνα είδε την οικονομία της να συρρικώνεται δραματικά καθώς τα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού, που ξεκίνησε από τη Γουχάν για να μολύνει τελικα όλον τον πλανήτη, οδήγησαν σε πάγωμα κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος αριθμός, αυτός των θυμάτων στη Γουχάν, έρχεται να μας υπενθυμίσει τη μακάβρια ικανότητα των chinese statistics: οι δημοτικές Αρχές αναθεώρησαν μέσα σε μια νύχτα προς τα πάνω τον απολογισμό των θυμάτων της επιδημίας της Covid-19 και έτσι προστέθηκαν άλλοι 1.200 νεκροί, ανεβάζοντας το σύνολο σε 3.869. Η Γουχάν που πρόσφατα τερμάτισε τα μέτρα καραντίνας και κατ’ οίκον εγκλεισμού των εκατομμυρίων κατοίκων της, υπήρξε το μέρος όπου ξέσπασε ο ιός τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η αναθεώρηση επί τα χείρω των αριθμών θυμάτων και κρουσμάτων στη Γουχάν ήρθε να προστεθεί στον γενικότερο σκεπτικισμό που υπάρχει διεθνώς για το αν και κατά πόσο τα νούμερα που δίνει η Κίνα για την συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ακριβείς.

Αλλά καθώς οι νεκροί δεν έχουν πάντα πολλή σημασία στην Κίνα, ένα άλλο στοιχείο ήρθε να συννεφιάσει τα όνειρα του Σι Τζινπίνγκ για μια παγκόσμια ηγεμονία του Πεκίνου: Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάρτιος), σε ποσοστό μάλιστα 6,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, κάτι που αποδίδεται στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πτώση ήταν βέβαια μικρότερη από ό,τι προέβλεπε μεσοσταθμικά ομάδα αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου (–8,2%), αλλά πρόκειται σε κάθε περίπτωση για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της Κίνας αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το τελευταίο τρίμηνο του 2019, καταγραφόταν ανάπτυξη 6%.

Η Κίνα έχει να καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση από το 1976, στο τέλος της περιβόητης Πολιτιστικής Επανάστασης.

Αν και τα στοιχεία που ανακοινώνει η Κίνα αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από αρκετούς ειδικούς, εξετάζονται πάντα με μεγάλη προσοχή από τους αναλυτές, με δεδομένο το τεράστιο βάρος της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.

Εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, η Κίνα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη «με νέες δυσκολίες και προκλήσεις στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας και της παραγωγής», αναγνώρισε μιλώντας στον Τύπο ο Μάο Σενγκγιόνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι η οικονομία της Κίνας είναι κατ’ εξοχήν εξαγωγική. Και ακόμα και αν η χώρα έχει περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, το ότι ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται σε οικονομική καταστολή σημαίνει ότι οι εξαγωγές της θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...