501
Νοσοκομειακή διαρρύθμιση εξπρές για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών | China Daily via REUTERS

Η επιστροφή της Covid – στην Κίνα στήνουν πάλι προκάτ νοσοκομεία!

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 21:48
Νοσοκομειακή διαρρύθμιση εξπρές για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών
|China Daily via REUTERS

Η επιστροφή της Covid – στην Κίνα στήνουν πάλι προκάτ νοσοκομεία!

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 21:48

Σε πανικό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα, καθώς ενώ εδώ και περίπου δύο χρόνια διατηρούσαν τη στρατηγική του μηδενικού κρούσματος στη χώρα, πλέον καθημερινά ανακοινώνονται χιλιάδες νέα περιστατικά του κορονοϊού.

Την Τρίτη, οι υγειονομικές αρχές ξεκίνησα να διαμορφώνουν, αλλά και να δημιουργούν, νέους χώρους νοσηλείας ασθενών, προκειμένου να αποφύγουν την κατάρρευση του συστήματος υγείας από ασθενείς με λοίμωξη Covid.

Οι ήδη υπάρχουσες κλίνες σε νοσοκομεία μετατρέπονται σε κλίνες Covid, ενώ άρχισαν να στήνονται δύο νέα προκατασκευασμένα νοσοκομεία, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Αλλωστε οι Κινέζοι έχουν εμπειρία και από το πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς είχαν στήσει δύο πλήρως λειτουργικά νοσοκομεία μέσα σε μόλις 10 ημέρες (εδώ).

Προκάτ νοσοκομείο στην πόλη Τσανγκτσούν. REUTERS

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξάπλωση της νόσου οφείλεται στη μετάλλαξη Ομικρον, εξαιτίας της οποίας δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη μπει σε αυστηρή καραντίνα.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε την Τετάρτη 3.290 νέα κρούσματα σε είκοσι περιφέρειες της χώρας. Βέβαια, πρόκειται για σημαντική μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με τη Δευτέρα, που είχαν ανακοινωθεί 5.280 νέες μολύνσεις.

Πολλές είναι και οι πόλεις της Κίνας που έχουν μπει σε lockdown, κυρίως στην επαρχία Τζιλίν (βορειοανατολικά), όπου εντοπίζεται η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων, αλλά και στην τεχνολογική μητρόπολη Σεντζέν, με 17,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Αν και οι αριθμοί αυτοί είναι μικροί σε σχέση με εκείνους που ανακοινώνονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, για την Κίνα είναι εξαιρετικά υψηλοί.

Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Πεκίνου φορούν υποχρεωτικά στολές που καλύπτουν όλα τα μέρη του σώματος. REUTERS/Wolfgang Rattay

Η χώρα εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην Covid-19, γεγονός που της επέτρεψε να περιορίσει κατά πολύ την πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που έγινε βέβαια με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Μόλις εντοπίζεται ένα κρούσμα, οι αρχές επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στη διενέργεια πολλών και μαζικών διαγνωστικών τεστ για ιχνηλάτηση.

Εξάλλου, μέχρι πρόσφατα, όσοι βρίσκονταν θετικοί στην Covid-19 έπρεπε υποχρεωτικά να νοσηλευθούν, όμως την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας επεσήμανε ότι όσοι έχουν ελαφρά συμπτώματα θα μπορούν να παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους.

«Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από στέλεχος Ομικρον του κορονοϊού είναι κυρίως ασυμπτωματικοί και με ελαφρά συμπτώματα. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από ιατρική φροντίδα», υπογράμμισε το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Η Κίνα θέλει να αποφύγει να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με την ημιαυτόνομη επαρχία της, το Χονγκ Κόνγκ, όπου τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους λόγω της ραγδαίας ανόδου των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Ασθενείς περιμένουν σε κρεβάτια έξω από νοσοκομείο του Χονκ Κονγκ, να ελευθερωθεί χώρος για να νοσηλευτούν. REUTERS/Aleksander Solum

Εικόνες που μετέδωσε την Τρίτη το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV δείχνουν δεκάδες γερανούς να συναρμολογούν προσωρινά νοσοκομεία στη Τζιλίν, όπου μέσα σε μία εβδομάδα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 5.000 κρούσματα.

Συνολικά 6.000 προκατασκευασμένα δωμάτια νοσοκομείου για καραντίνα έχουν ήδη κατασκευαστεί στις πόλεις Τσανγκτσούν και Τζιλίν, ενώ οι «οικοδομική» δραστηριότητα συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...