879
Μέλη φυλών σε περιοχές που ελέγχει ο στρατάρχης Χαφτάρ έχουν κλείσει το λιμάνι Ζουεϊτίνα, το Σάββατο το μεσημέρι | Reuters

Η Διάσκεψη αρχίζει με… κλειστές τις κάνουλες στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2020, 12:17
Μέλη φυλών σε περιοχές που ελέγχει ο στρατάρχης Χαφτάρ έχουν κλείσει το λιμάνι Ζουεϊτίνα, το Σάββατο το μεσημέρι
|Reuters

Η Διάσκεψη αρχίζει με… κλειστές τις κάνουλες στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2020, 12:17

Την ώρα που η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν τον Χαλίφα Χαφτάρ να τερματίσει τις επιχειρήσεις των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σαράζ, φυλές προσκείμενες στον ΛΕΣ βρήκαν έναν τρόπο να εντείνουν την (διπλωματική) πίεση ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου που ξεκινάει το μεσημέρι της Κυριακής.

Μέλη φυλών σε περιοχές που ελέγχει ο ΛΕΣ εισέβαλαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο λιμάνι Ζουεϊτίνα, από όπου εξάγεται αργό πετρέλαιο, και ανακοίνωσαν ότι κλείνουν όλους τους τερματικούς σταθμούς, αναστέλλοντας τις εξαγωγές και μειώνοντας κατά 50% την συνολική ημερήσια παραγωγή της Λιβύης.

Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ Αχμέντ Μισμάρι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «ο λιβυκός λαός έκλεισε τα λιμάνια».

Πηγή προσκείμενη στη δημόσια λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) δήλωσε ότι ο ΛΕΣ και η δύναμη που φυλάσσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη διέταξαν να κλείσουν τα λιμάνια από όπου εξάγεται αργό.

Μία ημέρα πριν κλείσουν τα λιμάνια, υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το κλείσιμο των λιμένων δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν είχε την ευλογία του ΛΕΣ, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μισθοφόρους.

Η ΕΕΠ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα την Παρασκευή εναντίον του κλεισίματος των τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, καθώς το αργό είναι η βασική πηγή προσόδων της λιβυκής οικονομίας και «δεν πρέπει να παίζεται σαν χαρτί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις», όπως τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρός της Μουσταφά Σανάλα.

Η ΕΕΠ, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη, καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να μένει εκτός της εμφύλιας σύγκρουσης, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον ΛΕΣ, που πλέον κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας.

Η ΕΕΠ διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την ΚΕΣ στην Τρίπολη, αλλά καταβάλει επίσης τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Δεξαμενές πετρελαίου στην παραθαλάσσια πόλη Χαρίγκα. Έχουν κλείσει και αυτές με την σειρά τους τις στρόφιγγες (EPA/STR)
Οι συμμετέχοντες και το χρονοδιάγραμμα

Με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων θα αρχίσει στις 15:10 (ώρα Ελλάδος) τις εργασίες της στην Καγκελαρία η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 13:15 η Ανγκελα Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σαράζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο.

Στην συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.

Ρέτγκεν: «Η Ελλάδα έχει δίκιο και την στηρίζουμε»

«Τουρκία και Λιβύη επιδιώκουν να επανακαθορίσουν τα σύνορα της ευρύτερης περιοχής», είπε την Κυριακή μιλώντας στην ιταλική Repubblica ο χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Για να προσθέσει: «Η Ελλάδα θεωρεί – και δικαίως – πως τα συμφέροντά της απειλούνται κατάφωρα. Η ΕΕ έχει ταχθεί με το μέρος της Αθήνας, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα τα δικά της συμφέροντα».

Ερντογάν: Η τουρκολιβυκή συμφωνία έχει τρελάνει την Ελλάδα

«Η Ελλάδα έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα επειδή δεν προσκλήθηκε στη Γερμανία [για τη Διάσκεψη του Βερολίνου]. Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης έχει τρελάνει την Ελλάδα» δήλωσε προκλητικά την Κυριακή ο πρόεδρος Ερντογάν λίγο πριν την αναχώρησή του για τη γερμανική πρωτεύουσα.

«Η Ελλάδα μπήκε σε μια λογική ρεβανσισμού ‘’τι να κάνουμε με ποιον να συμφωνήσουμε για να γυρίσουμε το παιχνίδι’’. Όμως ο Χαφτάρ δεν έχει καμία αξία. Ο Σαράζ  είναι ένας ηγέτης αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, ανταποκριτή του ΣΚΑΙ.

«Βρήκαν μια φόρμουλα. Κάλεσαν τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Ο ίδιος πήγε εκεί, πόζαραν και έκαναν συναντήσεις αφού δεν είχαν προσκληθεί, με την προσπάθεια να δουν πού θα οδηγήσει αυτό. Θα δούμε τι θα κάνει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Αλλά ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα. Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτή την διαδικασία. Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του 1,5 ώρα, του εξηγήσαμε πράγματα όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά», πρόσθεσε ο Ερντογάν. «Οι συνομιλίες σχετικά με τη Λιβύη στο Βερολίνο είναι ένα σημαντικό βήμα για την παγίωση μιας κατάπαυσης του πυρός» συμπλήρωσε.

.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...