222
Καμένο άρμα μάχης στα περίχωρα της Τρίπολης, στη Λιβύη | REUTERS/Ismail Zitouny/File Photo

Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης για τη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2020, 20:12
Καμένο άρμα μάχης στα περίχωρα της Τρίπολης, στη Λιβύη
|REUTERS/Ismail Zitouny/File Photo

Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης για τη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2020, 20:12

Ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων, το οποίο έχει παραβιαστεί πολλές φορές από όλες τις πλευρές, αποτελούν τα βασικά σημεία του εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, επί του οποίου θα επιδιωχθεί την Κυριακή στο Βερολίνο η συναίνεση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Γίνεται ακόμη λόγος για την έναρξη διαδικασίας για την επίτευξη πολιτικής λύσης, αλλά και για μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το dpa.

Το κείμενο είναι αποτέλεσμα πέντε προπαρασκευαστικών συναντήσεων τους περασμένους μήνες στο Βερολίνο με εκπροσώπους κρατών και οργανώσεων που έχουν προσκληθεί, ανέφερε από την πλευρά της η Deutsche Welle.

Η Γερμανία έχει καλέσει στο Βερολίνο τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Κογκό. Πέραν αυτών έχουν προσκληθεί τα ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Παρόντες θα είναι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης στην Τρίπολη Αλ Σαράζ, αλλά και ο στρατάρχης Χαφτάρ, επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...