301
Η χελώνα που βρέθηκε το 2019 ανήκει στο είδος «Chelonoidis phantasticus» | EPA/ECUADOR ENVIRONMENT MINISTRY

Γκαλάπαγκος: Βρέθηκε χελώνα που ανήκει σε είδος «εξαφανισμένο εδώ και 100 χρόνια»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2021, 17:18
Η χελώνα που βρέθηκε το 2019 ανήκει στο είδος «Chelonoidis phantasticus»
|EPA/ECUADOR ENVIRONMENT MINISTRY

Γκαλάπαγκος: Βρέθηκε χελώνα που ανήκει σε είδος «εξαφανισμένο εδώ και 100 χρόνια»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2021, 17:18

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισημερινού προκάλεσε την έκπληξη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Μια γιγαντιαία χελώνα, που εντοπίστηκε το 2019 στα Νησιά Γκαλάπαγκος, ανήκει σε ένα είδος το οποίο οι επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι τώρα ότι εξαφανίστηκε πριν από έναν αιώνα.

Η χελώνα βρέθηκε πριν από δύο χρόνια στο νησί Φερναντίνα, ένα από τα πιο παρθένα του αρχιπελάγους, κατά τη διάρκεια μιας κοινής αποστολής του Εθνικού Πάρκου και της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των Γκαλάπαγκος. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ, στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι ανήκε στο είδος «chelonoidis phantasticus», το οποίο οι ειδικοί θεωρούσαν εξαφανισμένο.

Η τελευταία φορά που εντοπίστηκε μία χελώνα από το συγκεκριμένο είδος ήταν το μακρινό 1906, όταν επιστήμονες από την Ακαδημία Επιστημών στην Καλιφόρνια πήγαν στα νησιά Γκαλάπαγκος για ενδελεχή έρευνα στη χλωρίδα και την πανίδα τους.

Περιβαλλοντολόγοι και φύλακες του εθνικού πάρκου βρήκαν τη θηλυκή χελώνα το 2019

Μάλιστα, αποχωρώντας είχαν πάρει μαζί τους μια αρσενική χελώνα και ένα δικό της δείγμα επέτρεψε στους γενετιστές του Πανεπιστημίου Γέιλ να καταλήξουν, 115 χρόνια μετά, στο συμπέρασμα ότι η θηλυκή χελώνα που βρέθηκε το 2019 ανήκει όντως στο είδος «chelonoidis phantasticus», γνωστό επίσης ως «γιγαντιαία χελώνα της Φερναντίνα».

Η Δημοκρατία του Ισημερινού, όπου ανήκουν τα νησιά Γκαλάπαγκος, γιόρτασε τα καλά νέα. «Ολοι πίστευαν ότι είχε εξαφανιστεί πριν από περισσότερα από 100 χρόνια!» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γκουστάβο Μανρίκε. «Ελπίζουμε να είναι ζωντανή», πρόσθεσε.

Η θηλυκή γιγαντιαία χελώνα της Φερναντίνα, που εκτιμάται ότι έχει ηλικία άνω των 100 ετών, βρίσκεται προς το παρόν σε ένα κέντρο αναπαραγωγής στο νησί Σάντα Κρουζ.

Επιστήμονες έχουν βρει ίχνη και περιττώματα στη Νήσο Φερναντίνα, που θεωρούν ότι υποδεικνύουν πως έχουν απομείνει περισσότερα ζώα του είδους στη φύση.

Ο διευθυντής του Εθνικού Πάρκου, Ντάνι Ρουέντα, είπε ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική αποστολή στη Νήσο Φερναντίνα προκειμένου να γίνει προσπάθεια εντοπισμού κι άλλων μελών του είδους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...