397
Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο είναι διάσημος στον κόσμο του short selling. Κάπως έτσι αποκάλυψε την απάτη της FF | YouTube/Bloomberg

Γκάμπριελ Γκρέγκο: Πολιτικοί στην Ελλάδα προσπάθησαν να βοηθήσουν τη Folli Follie

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2021, 12:00
Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο είναι διάσημος στον κόσμο του short selling. Κάπως έτσι αποκάλυψε την απάτη της FF
|YouTube/Bloomberg

Γκάμπριελ Γκρέγκο: Πολιτικοί στην Ελλάδα προσπάθησαν να βοηθήσουν τη Folli Follie

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2021, 12:00

Στην υπόθεση της Folli Follie, πέρα από την ύποπτη δραστηριότητα των αφεντικών, της οικογένειας Κουτσολιούτσου, πέρα από τις όποιες πολιτικές παρεμβάσεις και την αβελτηρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καταλυτικός υπήρξε ο ρόλος ενός ανθρώπου. Πρόκειται για τον Γκάμπριελ Γκρέγκο, τον επικεφαλής της Quintessential Capital Management, που το 2018 αποκάλυψε την πραγματική οικονομική θέση της Folli Follie, ξεσκεπάζοντας τους παραποιημένους ισολογισμούς και τα ψευδή στοιχεία που φιλοτεχνούσαν ένα προφίλ ελληνικού επιχειρηματικού success story, χωρίς φυσικά αυτό να υφίσταται.

Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο είναι ένας άνθρωπος που είναι σε θέση να ξέρει τι συνέβη με τη Folli Follie. Και μιλώντας στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στον Γιώργο Κανελλόπουλο επιβεβαιώνει ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση ώστε να μη διερευνηθεί επαρκώς η υπόθεση της εταιρείας. Τα λεγόμενά του, σε συνδυασμό με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα για τον ενδεχόμενο ρόλο στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την εποχή της κατάρρευσης της Folli Follie, τοποθετούν κάποια επιπλέον κομμάτια στο παζλ, το οποίο συνεχίζει να απασχολεί τη Δικαιοσύνη.

«Αρχισα να ενδιαφέρομαι για τη Folli Follie έπειτα από δείπνο που είχα με φίλο μου ο οποίος διευθύνει hedge fund το οποίο λαμβάνει μόνο long θέσεις. Γνώριζε ότι συνήθως ενδιαφέρομαι για εταιρείες που κάνουν απάτες και πρότεινε να ρίξω μια ματιά στη Folli Follie», είπε ο Γκρέγκο, ο οποίος σημείωσε πως παρατήρησε χαμηλή δημιουργία ρευστού (poor cash generation) και ανεπαρκείς ελεγκτές για τις θυγατρικές τής εταιρείας στην Ασία. «Αυτό τράβηξε την προσοχή μου και αποφάσισα να πάρω τη δουλειά αφού παρατήρησα ότι η Folli Follie είχε κλείσει τα περισσότερα από τα καταστήματά της στις ΗΠΑ χωρίς να ενημερώσει τους επενδυτές».

Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε να αποκαλυφθεί η υπόθεση στην πλήρη της έκταση, ο Γκρέγκο είπε ότι όταν οι εταιρείες κάνουν απάτες, προχωρούν σε μεθοδεύσεις ώστε οι απάτες αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

«Οι Ελληνες δεν πρέπει να αισθάνονται άσχημα εάν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποκαλυφθεί η απάτη της FF. Οι απάτες είναι σχεδιασμένες ειδικά για να κάνουν δύσκολο τον εντοπισμό τους. Μετά την παρέμβασή μας οι Αρχές έδρασαν τελικά με λογική ταχύτητα, σύμφωνα με την εμπειρία μας», σχολίασε σχετικά.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένοι πολιτικοί προσπάθησαν να βοηθήσουν την εταιρεία κατά τη διάρκεια της έρευνας που ακολούθησε. Είμαστε απογοητευμένοι γι’ αυτό. Ωστόσο, προτιμούμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην υπόλοιπη χώρα, στους θεσμούς και στον ελληνικό Τύπο που έδρασε κατάλληλα κατά τη γνώμη μας», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...