484
Oι Παυλόπουλος - Ερντογάν είχαν εγκάρδιο διάλογο το πρωί της Δευτέρας | IntimeNews / BSEC Organization

Γιατί ακυρώθηκε η συνάντηση Παυλόπουλου – Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2017, 18:48
Oι Παυλόπουλος - Ερντογάν είχαν εγκάρδιο διάλογο το πρωί της Δευτέρας
|IntimeNews / BSEC Organization

Γιατί ακυρώθηκε η συνάντηση Παυλόπουλου – Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2017, 18:48

Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη. Ηταν μια επίσκεψη στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για τον εορτασμό των 25 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ηταν και μια ιστορική επίσκεψη: η πρώτη που πραγματοποιεί αρχηγός του ελληνικού κράτους μετά το 1952, όταν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη ο τότε βασιλιάς Παύλος.

Ομως δεν πήγαν όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα. Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), ο τούρκος πρόεδρος δεν προσήλθε στο επίσημο γεύμα με τους ξένους ηγέτες στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ.

Για τον λόγο αυτό ματαιώθηκαν όλες οι διμερείς συναντήσεις που είχαν προγραμματισθεί, μεταξύ των οποίων και αυτή με τον έλληνα πρόεδρο, όπως επιβεβαίωσε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ματαιώθηκαν, επίσης, οι συναντήσεις με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρόεδρο της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντόντον και άλλους ξένους ηγέτες.

Στο γεύμα, αντί του Ερντογάν, παρακάθησαν ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

218714
Ο έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον τούρκο πρωθυπουργό (IntimeNews / BSEC Organization)

Η τουρκική πλευρά επικαλέστηκε ένα απρόοπτο γεγονός, εξαιτίας του οποίου ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μετέβη στο επίσημο γεύμα μετά τη Σύνοδο και ακύρωσε όλες τις συναντήσεις. Τα περισσότερα Μέσα στην Τουρκία αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για θέμα υγείας του τούρκου προέδρου, αλλά είναι μια εκδοχή η οποία δεν επιβεβαιώνεται -προς το παρόν- από την τουρκική προεδρία.

Η τουρκική πλευρά πρότεινε, αντί του Ταγίπ Ερντογάν, η συνάντηση να γίνει μεταξύ του Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, όμως η ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκε.

Πηγές από την Προεδρία ανέφεραν ότι ήταν τιμώμενο πρόσωπο ο κ. Παυλόπουλος στο γεύμα που παρατέθηκε μετά τη σύνοδο και προσθέτουν ότι είχε σύντομη συνομιλία με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπναλί Γιλντιρίμ.

Επιπλέον, από την ελληνική αποστολή που συνοδεύει τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Κωνσταντινούπολη υποστηρίζουν ότι η ακύρωση της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί ένδειξη επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή μήνυμα δυσαρέσκειας του προέδρου της Τουρκίας προς την Αθήνα.

218711

Σημειώνουν, επίσης, ότι το πρωί της Δευτέρας οι κύριοι Παυλόπουλος και Ερντογάν είχαν εγκάρδιο διάλογο με τον τούρκο πρόεδρο να αναφέρεται στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ από τη Φενέρμπαχτσε, σημειώνοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε με τη βοήθεια του Σέρβου προπονητή Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του έλληνα καλαθοσφαιριστή Κώστα Σλούκα.

Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε αρχικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

«Το Πατριαρχείο είναι λίκνο και κοιτίδα μας και πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία ότι το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τη Δύση», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Ελπίζω και πιστεύω ότι στο τέλος η τουρκική ηγεσία θα το καταλάβει και θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο να αναπτύξει το έργο του, ιδίως το εκπαιδευτικό, και μιλώ για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...