483
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις «γιαγιάδες της Λέσβου», την 90χρονη Αιμιλία Καμβύση και την 94χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου | /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

«Για τα μωρέλια που σώσατε»: Η επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμνιάς

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 10:00
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις «γιαγιάδες της Λέσβου», την 90χρονη Αιμιλία Καμβύση και την 94χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου
|/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

«Για τα μωρέλια που σώσατε»: Η επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμνιάς

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 10:00

«Ησασταν και είστε οι γιαγιάδες όλων μας», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, επισκεπτόμενη την 90χρονη Αιμιλία Καμβύση και την 94χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου, τις δύο από τις τρεις εμβληματικές γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμνιάς (η τρίτη, η Μαρίτσα Μαυραπίδου έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια) που έγιναν παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης των Ελλήνων στο δράμα των προσφύγων, μέσα από τη συγκλονιστική φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη, τον Οκτώβριο του 2015.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις επισκέφθηκε στο χωριό, προκειμένου να τις ευχαριστήσει για όσα έπραξαν την περίοδο της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης «εκ μέρους όλων των Ελλήνων».

«Ησασταν και είστε οι γιαγιάδες όλων μας. Μας κάνατε περήφανους και σας ευχαριστούμε για αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη σύντομη συνομιλία που είχε με τις δύο γυναίκες.

Εκείνες, περιτριγυρισμένες από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα στην αυλή του προσφυγόσπιτου της Ευστρατίας Μαυραπίδου, ευχαρίστησαν την Πρόεδρο για την επίσκεψη και την τιμή, και την κέρασαν παραδοσιακό ντόπιο αμυγδαλένιο μπακλαβά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)

 «Οι λιγοστοί άνθρωποι της Συκαμνιάς δώσαμε δείγματα γραφής ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης. Στείλαμε μηνύματα σε όλον τον κόσμο, στους δυνατούς της Γης, στους εμπόρους του πολέμου. Τους είπαμε, ότι αυτοί σκοτώνουνε αθώα παιδιά κι εμείς δίνουμε ζωή, τους δίνουμε γάλα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκαμνιάς, Γιώργος Σαρόγλου, υποδεχόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην «Πλατεία Ειρήνης» της Σκάλας μαζί με εκπροσώπους των κατοίκων του χωριού.

Αφού την ευχαρίστησε για την επίσκεψη στο χωριό του Μυριβήλη, της δώρισε την «Παναγιά Γοργόνα», το έργο του σπουδαίου λογοτέχνη με πηγή έμπνευσης το ξωκλήσι στον βράχο, που οι παλιοί λένε «Της Παναγιάς τα ράχτα».

 «…ανεβαίνεις στα ράχτα, γυρίζεις μια βόλτα τη ματιά ένα γύρο, στεριάς και πελάγου, και δακρύζει το μάτι σου. Ενα αναγάλλιασμα στάζει από τα δέντρα, αναβρύζει από τα καστανά και κόκκινα χώματα, από τις πέτρες και τα νερά», περιγράφει ο Στράτης Μυριβήλης στο τρίτο και τελευταίο μυθιστόρημά του.

«Ο λόγος που έρχομαι είναι κυρίως για να σας τιμήσω και να σας ευχαριστήσω για όλα αυτά που κάνατε τόσα χρόνια, γιατί υπήρξατε πραγματικά ένα σύμβολο», απάντησε η κυρία Σακελλαροπούλου. «Η ψυχή της Ελλάδας ήταν εδώ. Με όλα αυτά τα “μωρέλια” και τους πονεμένους ανθρώπους που βοηθήσατε. Δείξατε όλη ακριβώς την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη που χρειάζεται η ανθρωπότητα σήμερα. Υπάρχουν κι άλλα μηνύματα που πρέπει να δώσει κανείς, αλλά πράγματι –στην ώρα που χρειάστηκε τη συνδρομή σας– την είχε από όλους εσάς και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το έμαθε όλος ο κόσμος. Θέλησα κι εγώ τώρα να το δείξω». 

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λέσβο, από το περασμένο Σάββατο, με αφορμή τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, συνδυάζεται με ολιγοήμερες διακοπές στη Λέσβο έως και την Πέμπτη 20 Αυγούστου. Με τις δημόσιες εμφανίσεις της, η παρουσία της ερμηνεύεται ως μήνυμα στήριξης προς την τοπική, νησιωτική, ακριτική κοινωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...