305
Τα δύο ηγετικά στελέχη του AfD, Αλις Βάιλαντ και Αλεξάντερ Γκάουλαντ | EPA/FILIP SINGER

Γερμανία: Σε επιτήρηση το ακροδεξιό AfD για εξτρεμισμό

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 12:29
Τα δύο ηγετικά στελέχη του AfD, Αλις Βάιλαντ και Αλεξάντερ Γκάουλαντ
|EPA/FILIP SINGER

Γερμανία: Σε επιτήρηση το ακροδεξιό AfD για εξτρεμισμό

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 12:29

Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της, η Γερμανία έχει θέσει υπό παρακολούθηση το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ως ύποπτο για εξτρεμισμό.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δραστικά μέτρα που έχει λάβει ποτέ δυτική δημοκρατία για να προστατεύσει το πολίτευμά της από την επίθεση των ακροδεξιών δυνάμεων που έχουν αναστατώσει τις κυβερνήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times.

Η απόφαση της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας δίνει το δικαίωμα στις αρχές να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και άλλες μορφές επικοινωνίας ορισμένων μελών του κόμματος, καθώς και τις κινήσεις τους. Μπορούν, επίσης, να προσλάβουν «εσωτερικούς πληροφοριοδότες».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) έχει χαρακτηρίσει το σύνολο του κόμματος «ύποπτη περίπτωση» δεξιού εξτρεμισμού.

Η οργάνωση νεολαίας της AfD έχει εδώ και καιρό χαρακτηριστεί «ύποπτη περίπτωση» και το κόμμα βρίσκεται υπό παρακολούθηση σε τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια. Ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, η ηγεσία της AfD κατέβαλε το προηγούμενο διάστημα προσπάθεια να αποτρέψει τη συνολική παρακολούθηση, καταθέτοντας μηνύσεις κατά της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η BfV δεν θα παρακολουθεί εκλεγμένα μέλη του ομοσπονδιακού και των τοπικών Κοινοβουλίων, καθώς και της Ευρωβουλής, αλλά και τους υποψηφίους στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, μιλώντας σήμερα στους επικεφαλής των τοπικών τμημάτων των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας, δήλωσε ότι το AfD παρακολουθείται ως «ύποπτη περίπτωση» από τις 25 Φεβρουαρίου, με αφορμή την έκθεση 1.000 σελίδων που συντάχθηκε από δικηγόρους και ειδικούς σε θέματα Ακροδεξιάς και νεοναζιστικών οργανώσεων.

Υπό παρακολούθηση βρισκόταν ήδη από το 2019 το πιο ακραίο τμήμα του κόμματος, η «Πτέρυγα», η οποία θεωρητικά διαλύθηκε με απόφαση της ηγεσίας της AfD, όταν χαρακτηρίστηκε «αποδεδειγμένα εξτρεμιστική οργάνωση». Η ΒfV όμως διαπίστωσε ότι τα πρώην μέλη της συνέχιζαν τη δράση τους και αποκτούσαν διαρκώς αυξανόμενη επιρροή εντός του κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News