402
«Ενσαρκώσεις: Το σώμα στη συλλογή macLYON»: Η έκθεση αποκλειστικά για γυμνιστές, στη Λυών | Getty Images/PIERRE SUU

Γαλλικό μουσείο προσκαλεί τους επισκέπτες του… γυμνούς σε εκδήλωση τέχνης

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2023, 16:33
«Ενσαρκώσεις: Το σώμα στη συλλογή macLYON»: Η έκθεση αποκλειστικά για γυμνιστές, στη Λυών
|Getty Images/PIERRE SUU

Γαλλικό μουσείο προσκαλεί τους επισκέπτες του… γυμνούς σε εκδήλωση τέχνης

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2023, 16:33

Ο γυμνισμός είναι μια διαχρονική τάση, συνυφασμένη με τη φυσιολατρεία ή την παραλία και το μπάνιο στη θάλασσα. Σίγουρα η πρώτη σκέψη για την εκδήλωσή του δεν είναι ένας κλειστός χώρος, πόσο μάλλον αυτός ενός μουσείου. Και όμως, ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης –στη Γαλλία, φυσικά, πού αλλού;– πρωτοτυπεί, προ(σ)καλώντας τους επισκέπτες του σε επίδειξη γυμνισμού.

Το μουσείο σύγχρονης τέχνης «macLYON», στη γαλλική πόλη Λυών, ανακοίνωσε ότι μόνο γυμνοί επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν την έκθεσή του για το ανθρώπινο σώμα, σε μια 90λεπτη συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και την οποία θα ακολουθήσουν ποτό και συζήτηση για την εμπειρία.

Το ίδρυμα ελπίζει να αξιοποιήσει μια σύγχρονη τάση που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι, με μουσεία να γνωρίζουν επιτυχία και δημοσιότητα μέσα από παρόμοια εγχειρήματα, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Times του Λονδίνου.

«Η ιδέα μας είναι να αμφισβητήσουμε το θέμα του σώματος σε έναν δεδομένο χώρο, για να δούμε πώς αλληλεπιδρούν τα σώματα με άλλα σώματα» λέει εκπρόσωπος του macLYON, το οποίο διοργανώνει την εκδήλωση μαζί με το περιφερειακό παράρτημα της Γαλλικής Ομοσπονδίας Φυσιολόγων. Τα εισιτήρια κοστίζουν 11 ευρώ.

Ο πρόεδρος του τμήματος, Φρεντερίκ Μαρτάν, αποκαλύπτει: «Είναι ενδιαφέρον να βιώνεις μια έκθεση όντας εντελώς γυμνός. Αυτό μας κάνει να επικεντρωνόμαστε στη δική μας αντίληψη για τον εαυτό μας, με ένα κοινωνικό τεχνούργημα».

Ισχυρίζεται ότι οι γυμνιστές έτειναν να παραμένουν μακριά από τη δημόσια θέα, ώστε «να μην προκαλούν πανικό στην πολιτικοποιημένη κοινωνία. Τώρα, όμως, βγαίνουν πίσω από τις επάλξεις τους, για να πουν στον κόσμο ότι η φιλοσοφία τους πάει μια χαρά».

Η έκθεση, με τίτλο «Ενσαρκώσεις: Το σώμα στη συλλογή macLYON» είναι εμπνευσμένη από την ιδέα ότι ο Ρενέ Ντεκάρ (Καρτέσιου), του γάλλου φιλοσόσοφου του 17ου αιώνα, ο οποίος επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη διανοητική ύπαρξη του ανθρώπου, θέση που συνοψίστηκε στο περίφημο ρητό του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

Το macLYON δεν είναι το πρώτο γαλλικό πολιτιστικό ίδρυμα που προσπαθεί να αξιοποιήσει τους περίπου 2,6 εκατ. γυμνιστές της χώρας. Το μουσείο Maillol, στο Παρίσι, διοργάνωσε πέρυσι μια σειρά από βραδιές για να δουν οι γυμνιστές την έκθεσή του με τίτλο «Υπερρεαλισμός», η οποία παρουσίαζε γυμνά γλυπτά τόσο ρεαλιστικά, που μερικές φορές ήταν δύσκολο να τα ξεχωρίσεις από τους επισκέπτες.

Το μουσείο σύγχρονης τέχνης Palais de Tokyo, στην πρωτεύουσα, περιελάμβανε επίσης ξεναγήσεις για τους γυμνιστές το 2018. Και στις δύο περιπτώσεις, οι επισκέπτες δεν ήταν μόνο έμπειροι γυμνιστές, αλλά και λάτρεις της τέχνης, περίεργοι να ανακαλύψουν πώς είναι να βλέπει κανείς μια έκθεση χωρίς να φοράει τα ρούχα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...