480
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη νέα κλειστή δομή στη θέση Ζερβού | INTIMEnews

Μητσοτάκης στη Σάμο: Κλείνει η ντροπή της δομής στο Βαθύ – κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2021, 11:36
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη νέα κλειστή δομή στη θέση Ζερβού
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στη Σάμο: Κλείνει η ντροπή της δομής στο Βαθύ – κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2021, 11:36

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται στη χρηματοδότηση δομών, όπως η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στη Σάμο. Η ΕΕ οφείλει να καταλήξει σε ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα επιμερίζει με δίκαιο τρόπο τις ευθύνες διαχείρισης του σύνθετου αυτού προβλήματος, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το νησί της Σάμου όπου επισκέφθηκε τη νέα δομή  στη θέση «Ζερβού». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να πειστούν να αλλάξουν στάση και να συνεισφέρουν και οι χώρες της ΕΕ που νομίζουν ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν τους αφορά.

«Σήμερα, μια σημαντική ημέρα για το νησί, μια ακόμα επιβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Το είπαμε, το κάναμε. Η δομή της ντροπής κλείνει και σήμερα εγκαινιάζουμε επίσημα τη νέα δομή που δημιουργήθηκε εκτός αστικού ιστού. Εχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα με την απόδοσή της στην τοπική κοινωνία, σε συνεννόηση με την οποία θα καταλήξουμε πως θα την αξιοποιήσουμε»,  ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης  για την περιοχή όπου βρισκόταν ο καταυλισμός, στο Βαθύ.

Αναφερόμενος στην πρώτη μεγάλη κλειστή δομή που δημιουργείται στο ανατολικό Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία δομή σύγχρονη και ασφαλή, με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο, που θα φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες που θα φθάνουν στη Σάμο, μέχρι να κριθεί αν δικαιούνται καθεστώς προστασίας, ασύλου, επαναλαμβάνοντας στο σημείο αυτό, πως δεν θα υπάρξει καμία εγκατάσταση μόνιμου πληθυσμού στην νησιωτική χώρα.

Αναφερόμενος στην έκταση που καταλαμβάνει η νέα δομή, με τη δυναμικότητά της να φθάνει τα 3.000 άτομα (σήμερα φιλοξενεί 300), ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως θα αποδειχθεί αχρείαστη και μίλησε για «ασφαλιστική δικλίδα στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν».

Δήλωσε ωστόσο σίγουρος ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει καθώς, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη τη δέσμευσή της για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων.

Η Ελλάδα έχει σύνορα και στη θάλασσα και στη στεριά και είναι υποχρέωσή μας να τα φυλάσσουμε και αυτό είναι μία κεντρική πολιτική επιλογή της Ευρώπης, θέλησε να σημειώσει ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν νυχθημερόν στο ανατολικό Αιγαίο.

Οπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, η εικόνα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ το καλοκαίρι του 2019. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Ουσιαστικά -τόνισε- έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα των διακινητών.

«Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ως κυβέρνηση δύο ξεκάθαρους στόχους: Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, όπου τα αποτελέσματα είναι εμφανή: μείωση 90% σε σχέση με το 2019. Και δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...