627
Αστυνομικός λέει σε πολίτες που κάθονται στην παραλία της Νίκαιας ότι πρέπει να γυρίσουν σπίτι τους | Reuters

Γαλλία: Εξαλλοι οι ντόπιοι με τους Παριζιάνους που καταφθάνουν στα χωριά παρά τις απαγορεύσεις

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2020, 11:19
Αστυνομικός λέει σε πολίτες που κάθονται στην παραλία της Νίκαιας ότι πρέπει να γυρίσουν σπίτι τους
|Reuters

Γαλλία: Εξαλλοι οι ντόπιοι με τους Παριζιάνους που καταφθάνουν στα χωριά παρά τις απαγορεύσεις

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2020, 11:19

Δεν είναι μόνο οι Αθηναίοι που «έτρεξαν» στα νησιά και τα χωριά τους, χωρίς να υπολογίσουν ότι έτσι θα συμβάλουν στη διασπορά του κορονοϊού σε μέρη χωρίς επαρκή περίθαλψη. Το ίδιο φαίνεται ότι συνέβη και στο Παρίσι, όπου πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν από τη Δευτέρα την πρωτεύουσα για τα εξοχικά τους ή τα σπίτια των γονιών τους, προκαλώντας όμως την οργή των υπόλοιπων ντόπιων.

«Αναθεματισμένοι Παριζιάνοι, έρχεστε εδώ και φέρνετε τον ιό μαζί σας», είναι το θυμωμένο σχόλιο στους Times, συνταξιούχου κατοίκου σε χωριό της περιοχής Eure-et-Loir, 60 χλμ νοτιοδυτικά του Παρισιού.

Η συνηθισμένη απέχθεια των ντόπιων για τους Παριζιάνους έχει μετατραπεί σε οργή, καθώς όχι μόνο υπάρχει ο φόβος για την πιο εύκολη διασπορά του κορονοϊού, αλλά και η δυσκολία στον εφοδιασμό των σουπερμάρκετ και των μικρών καταστημάτων με τρόφιμα, που βλέπουν τα ράφια τους να αδειάζουν από την επέλαση των πρωτευουσιάνων.

Αδειος δρόμος στο Παρίσι (Rue de Rivoli)

Μέχρι και συνθήματα γράφουν στους τοίχους, ζητώντας από τους Παριζιάνους να γυρίσουν σπίτια τους.

Τα σόσιαλ μίντια είναι επίσης πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των αυτοεξόριστων κατοίκων της πόλης και των ντόπιων. Το ζήτημα είναι πλέον σημείο τριβής ακόμα και ανάμεσα σε φίλους. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ήρθες εδώ με τα παιδιά σου να μας μολύνεις όλους», γράφει μία σε γνωστή της που έφυγε από το Παρίσι και πήγε σε χωριό της Νορμανδίας.

«Οι Παριζιάνοι δραπετεύουν από την πόλη για να μολύνουν την επαρχία και να απολαύσουν τον καθαρό αέρα και τους ανοιχτούς χώρους», «αυτή η έξοδος είναι εντελώς επικίνδυνη, εγωιστική και ωρολογιακή βόμβα», είναι μερικά από τα σχόλια στο Twitter.

Το θέμα σχολίασε και ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, που σημείωσε ότι το φαινόμενο παρατηρείται και με κατοίκους της Λιλ, του Στρασβούργου και άλλων μεγάλων πόλεων. «Η έξοδος των κατοίκων από μεγάλα αστικά κέντρα στα εξοχικά τους αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε άλλες περιοχές», είπε.

Οι τοπικές αρχές τρομάζουν βλέποντας τους αστούς να καταφθάνουν σαν να πηγαίνουν διακοπές, με σανίδες του σερφ στα αυτοκίνητα και να πηγαίνουν για πικνίκ στις παραλίες. Για αυτό και πλέον όλες οι παραλίες στις μεσογειακές ακτές, από το Μονακό στα Πυρηναία, έκλεισαν, όπως και στην Κορσική.

Αστυνομικός ελέγχει τα έγγραφα κάποιων που βγήκαν για πικνίκ στην παραλία της Νίκαιας πριν τους στείλει σπίτι

«Ηταν πάρα πολύς κόσμος στις παραλίες, αυτοί που ήρθαν για διακοπές πρέπει να υπακούσουν στους ίδιους κανονισμούς όπως όλοι μας», είπε χαρακτηριστικά ο Πιέρ Νταρτού, υπεύθυνος ασφαλείας στις γαλλικές ακτές.

Δηλαδή να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για τα απαραίτητα ψώνια ή για μία μικρή βόλτα ή γυμναστική κοντά τους. Η ποδηλασία απαγορεύθηκε σε όλη τη Γαλλία και το τζόγκινγκ περιορίστηκε στα δύο χλμ.

Ολοι οι Γάλλοι πρέπει να έχουν μαζί τους μία επίσημη φόρμα συμπληρωμένη όταν βγαίνουν από το σπίτι, που λέει τον λόγο της εξόδου, την οποία βρίσκουν οnline σε κυβερνητικό site. Αν πιαστούν να κυκλοφορούν χωρίς αυτή τη δήλωση, το πρόστιμο είναι 135 ευρώ. Την Τρίτη το βράδυ, είχαν «πέσει» 5.000 πρόστιμα σε όλη τη χώρα.

Οι μόνοι άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορούν να βγαίνουν, είναι να πάνε στην εργασία τους όταν είναι απαραίτητο να πάνε, για σοβαρά οικογενειακά θέματα ή για ιατρική βήθεια.

Στο χωριό Ile de Ré, οι κάτοικοι κάλεσαν την αστυνομία να παρέμβει επειδή υπήρξε συνωστισμός στο σουπερμάρκετ από τους νεοαφιχθέντες, ενώ άλλοι βγήκαν να κάνουν ποδήλατο και βαρκάδα στον ήλιο.

Σε άλλα θέρετρα, έχουν απαγορεύσει την ενοικίαση σπιτιών και διαμονή σε όσους δεν είναι ιδιοκτήτες ή τα παιδιά των ιδιοκτητών.

Σε ένα μικρό φαρμακείο στη Νορμανδία, ο ιδιοκτήτης έγινε εχθρικός απέναντι σε έναν Παριζιάνο, που του είπε ότι μόλις έφτασε στην περιοχή. «Στο Παρίσι δεν έχετε αντισηπτικό;»…

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία ήταν 10.995 και οι νεκροί 372.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...