362
H Λάουρα Χουχτασαάρι προσωποποιεί την ακροδεξιά αντίληψη των πραγμάτων στη φινλανδική πολιτική σκηνή, αν και δεν ηγείται του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών | EPA/Pekka Sipola

Φινλανδία: Μαθητές εναντίον εθνικίστριας

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2018, 22:45
H Λάουρα Χουχτασαάρι προσωποποιεί την ακροδεξιά αντίληψη των πραγμάτων στη φινλανδική πολιτική σκηνή, αν και δεν ηγείται του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών
|EPA/Pekka Sipola

Φινλανδία: Μαθητές εναντίον εθνικίστριας

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2018, 22:45

Φινλανδοί μαθητές τα έβαλαν με μια εθνικίστρια πολιτικό, την οποία κατηγόρησαν ότι «ενθαρρύνει το μίσος», καθώς συμπεριέλαβαν τη φωτογραφία της σε μία αφίσα τους με θέμα τη μετανάστευση.

Κάτω από το όνομά της έγραψαν τη λέξη «θάνατος».

Κατόπιν η εν λόγω πολιτικός, η Λάουρα Χουχτασαάρι, ανέβασε τη φωτογραφία του έργου των παιδιών σε ένα δικό της τουίτ και… εξανέστη.

Η αφίσα προκάλεσε όμως και γενικότερα έντονη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον ήταν πρέπον να εκτεθεί στο σχολείο. Την ιστορία μετέδωσε το ΒΒC.

Οι τρεις μαθητές, ηλικίας 15 ετών, από την πόλη Τάμπερε, σχεδίασαν την αφίσα συμμετέχοντας σε πάνδημη εκδήλωση για τα κοινωνικά προβλήματα. Επέλεξαν τη μετανάστευση ως θέμα τους, απεικονίζοντας τους μετανάστες σε μια βάρκα που δεν ξέρει προς τα πού να στραφεί.

Το μαθητικό ταμπλό με τη σύνθεση φωτογραφιών και σχολίων (Twitter)

Αριστερά της βάρκας των μεταναστών οι μαθητές κόλλησαν φωτογραφίες του προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και του «Πράσινου» Πέκα Χααβίστο γράφοντας σαν λεζάντα τη λέξη «Φινλανδία», ενώ φωτογραφίες της Χουχτασαάρι και του ηγέτη του κόμματός της Τζούσι Χαλάαχο κόλλησαν στα δεξιά της βάρκας γράφοντας σαν λεζάντα τη λέξη «θάνατος».

Η Χουχτασαάρι, πρώην δασκάλα η ίδια, εξέφρασε την οργή της με το παρακάτω τουίτ: «Πολλοί μαθητές μού είπαν ότι οι δάσκαλοι του σχολείου συμμετέχουν σε ομιλίες μίσους και υποκινούν το μίσος εναντίον δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτικών, κάτι που συμβαίνει στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ο διευθυντής του σχολείου δήλωσε ότι η αφίσα των μαθητών αφαιρέθηκε από το πλαίσιο όπου είχε αναρτηθεί: «Εκαναν τις δικές τους αφίσες, κανείς δεν τους είπε ποια θέματα να επιλέξουν, θέλησαν να έχουν μια άποψη για το θέμα τους».

Οι εθνικιστές πολιτικοί της Φινλανδίας χρησιμοποιούν τη ρητορική κατά της μετανάστευσης σαν υπογραφή τους. Το κόμμα τους θεωρεί ότι η μετανάστευση στη Φινλανδία από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις από τις οποίες προκύπτει οικονομικό όφελος για τη Φινλανδία.

Το Κόμμα των Φινλανδών κέρδισε σχεδόν το 20% στις εκλογές του 2014, αλλά οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η απήχηση του κόμματος τώρα περιορίστηκε κοντά στο 10%. Η Χουχτασαάρι ήταν υποψήφιος του Κόμματος των Φινλανδών στις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά εξασφάλισε μόνο το 6,8% των ψήφων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...