539
Η Εντεν Γκολάν αναγκάστηκε να αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού της, καθώς θεωρήθηκαν υπερβολικά πολιτικοποιημένοι για τα δεδομένα την Eurovision | Eurovision/X

Eurovision: Η τραγουδίστρια του Ισραήλ δέχεται απειλές για τη ζωή της

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 20:00
Η Εντεν Γκολάν αναγκάστηκε να αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού της, καθώς θεωρήθηκαν υπερβολικά πολιτικοποιημένοι για τα δεδομένα την Eurovision
|Eurovision/X

Eurovision: Η τραγουδίστρια του Ισραήλ δέχεται απειλές για τη ζωή της

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 20:00

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision καταδικάζουν τις «στοχευμένες εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» εναντίον συμμετεχόντων, μετά από αναφορές ότι η τραγουδίστρια Εντεν Γκολάν, που εκπροσωπεί το Ισραήλ, δέχεται απειλές για τη ζωή της.

Ο φετινός διαγωνισμός, που θα διεξαχθεί τον Μάιο στη Σουηδία, έχει συγκλονιστεί από αντιπαραθέσεις σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ, σε μια περίοδο που ο πόλεμός του με τη Χαμάς έχει αφήσει τη Γάζα σε απελπιστική κατάσταση, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU), η διοργανώτρια αρχή του διαγωνισμού, αναγνωρίζει «το βάθος των συναισθημάτων και τις ισχυρές απόψεις που προκαλεί ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision – με φόντο έναν τρομερό πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Ενώ εκφράζει την κατανόησή της ότι «ο κόσμος θα θελήσει να συμμετάσχει σε μια συζήτηση και να εκφράσει τις έντονες απόψεις του για το θέμα», μεταφέρει παράλληλα τις ανησυχίες της για μια σειρά «στοχευμένων εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» εναντίον συγκεκριμένων καλλιτεχνών.

Η δήλωση δεν ονοματίζει τους εν λόγω καλλιτέχνες, αλλά έρχεται εν μέσω αναφορών ότι η 20χρονη ισραηλινή τραγουδίστρια Εντεν Γκολάν έχει δεχθεί θανάσιμες απειλές στον λογαριασμό της στο Instagram. Η καλλιτέχνις φοβάται για τη ζωή της πριν ακόμα ανεβεί στη σκηνή του διαγωνισμού, και έχει μεταφέρει τους φόβους της στην οικογένειά της.

«Ενώ υποστηρίζουμε σθεναρά την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα έκφρασης απόψεων σε μια δημοκρατική κοινωνία, είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε κάθε μορφή διαδικτυακής κακοποίησης, ρητορικής μίσους ή παρενόχλησης, που απευθύνεται στους καλλιτέχνες μας ή σε άτομα που σχετίζονται με τον διαγωνισμό» αναφέρει η ανακοίνωση της EBU.

Η στόχευση καλλιτεχνών της Eurovision είναι «απαράδεκτη και εντελώς άδικη» προσθέτει. Παράλληλα τονίζει ότι «η απόφαση να συμπεριληφθεί οποιοσδήποτε ραδιοτηλεοπτικός φορέας, όπως και ο ισραηλινός φορέας KAN, στον διαγωνισμό είναι αποκλειστική ευθύνη των διοικητικών οργάνων της EBU και όχι μεμονωμένων καλλιτεχνών».

«Αυτοί οι καλλιτέχνες έρχονται στην Eurovision για να μοιραστούν τη μουσική τους, τον πολιτισμό τους και το παγκόσμιο μήνυμα της ενότητας μέσω της γλώσσας της μουσικής» καταλήγει η ανακοίνωση. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ συμμετέχει στην EBU και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στον διαγωνισμό.

Ωστόσο, η EBU ανάγκασε το Ισραήλ να αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού της Γκολάν, «October Rain», θεωρώντας τους υπερβολικά πολιτικοποιημένους – κάτι που αντίκειται στους κανόνες της Eurovision. Οι αρχικοί στίχοι θεωρήθηκαν ευρέως ότι αναφέρονταν στην καταδρομική εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία πυροδότησε την εισβολή στη Γάζα.

Το Ισραήλ συμφώνησε τον περασμένο μήνα να δηλώσει μια άλλη συμμετοχή, με το τραγούδι «Hurricane», το οποίο έχει την ίδια μουσική αλλά διαφορετικούς στίχους από το «October Rain». Η Eurovision δέχθηκε την αλλαγή των στίχων και ενέκρινε τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό.

Η EBU δηλώνει ότι «είναι αφοσιωμένη στην παροχή ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για όλους τους συμμετέχοντες, το προσωπικό και τους θαυμαστές του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Προτρέπουμε όλους να συμμετάσχουν με σεβασμό και εποικοδομητικό διάλογο και να υποστηρίξουν τους καλλιτέχνες που εργάζονται ακούραστα –για κάτι που είναι μια μουσική και ψυχαγωγική παράσταση– ώστε να μοιραστούν τη μουσική τους με τον κόσμο».

Εκπρόσωποι της Γκολάν εκφράζουν φόβους ότι η καμπάνια μίσους εναντίον της τραγουδίστριας ενδέχεται να επηρεάσει την απόδοσή της στη σκηνή του διαγωνισμού στο Μάλμε της Σουηδίας, προσθέτοντας ότι οι γονείς της αποφάσισαν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό ασφαλείας με δικά τους έξοδα για να προστατεύσουν τη ζωή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...