432
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. | ΕΡΤ

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού: Πράσινο φως για το εμβόλιο σε παιδιά 12-15 ετών

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2021, 18:20
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ.
|ΕΡΤ

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού: Πράσινο φως για το εμβόλιο σε παιδιά 12-15 ετών

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2021, 18:20

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και τη μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και την επάρκεια των εμβολίων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών.

«Στόχος είναι η ασφάλεια των παιδιών, η διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που βρίσκονται στο περιβάλλον τους», ανέφερε σχετικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ το απόγευμα της Δευτέρας.

Οπως συμπλήρωσε η ίδια, η Επιτροπή κρίνει ότι σε αυτή τη φάση τα πλεονεκτήματα στα παιδιά υπερτερούν των κινδύνων, ενώ τόνισε ότι για τη διαδικασία θα είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονέων, αφού όμως πρώτα ενημερωθούν από τους γιατρούς.

Την προσεχή Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού, όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα πάλι με την κυρία Θεοδωρίδου, από την αρχή της πανδημίας έχει διαπιστωθεί ότι η νόσος στα παιδιά είναι ήπια ή και ασυμπτωματική. Εντούτοις, και στη χώρα μας και στο εξωτερικό, έχουν νοσηλευτεί παιδιά, παρά τα ήπια συμπτώματα που είχαν.

Δεδομένα από διάφορες χώρες επιβεβαιώνουν τη σπανιότητα του πολυοργανινικού φλεγμονώδους σύνδρομου στα παιδιά και το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο post Covid syndrome, δηλαδή στα συμπτώματα που έχουν τα παιδιά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, αφότου περάσουν τη λοίμωξη, εξήγησε η ίδια.

Τις τελευταίες εβδομάδα, μάλιστα, παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία στη χώρα μας.

Πέρα όμως από τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γονείς και οι παππούδες τους, σημαντικό είναι ότι οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών, θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και στην αναποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η σύσταση της επιτροπής στη χώρα μας γίνεται αφότου οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης ενέκριναν από τον Μάιο το εμβόλιο της Pfizer για άτομα 12-15 ετών, ενώ την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna για παιδιά 12-17 ετών. Πλέον, η κάθε χώρα στην ΕΕ μπορεί να εντάξει τα εμβόλια και στην παιδική ηλικία.

Από τις μελέτες που έγιναν στα παιδιά, συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου, φάνηκε ότι τα εμβόλια είναι ικανά να παράγουν αντισώματα, είναι αποτελεσματικά, και ασφαλή, καθώς παρουσιάζουν τις ίδιες ανεπιθύμητες αντιδράσεις που έχουν και οι ενήλικες. Είπε μάλιστα, ότι οι ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας, μυοκαρδότιδας στα παιδιά είναι σπάνια- στην Αμερική έχουμε 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασθέντων.

Πάντως, σε όλα τα εμβόλια η επιτήρηση συνεχίζεται και μετά την έγκρισή τους, με τους εμβολιασμούς σε πραγματικές συνθήκες.

«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα επιδημιολογική δεδομένα και απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους», τόνισε κατά τα άλλα η κυρία Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...