398
O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τελετή για τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας | REUTERS/Umit Bektas

Ερντογάν: «Τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο ήταν δικά μας»

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2016, 20:54
O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τελετή για τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας
|REUTERS/Umit Bektas

Ερντογάν: «Τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο ήταν δικά μας»

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2016, 20:54

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας […] Εγώ μίλησα για τη Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε την ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;», ανέφερε.

Η δήλωση Ερντογάν είχε ξεκάθαρη αντι-κεμαλιστική αιχμή, με τον τούρκο πρόεδρο να δηλώνει πως «όσοι τα υπέγραψαν αυτά είναι υπεύθυνοι». Πρόκειται για το πιο πρόσφατο περιστατικό σε ένα μπαράζ αμφισβητήσεων των συνόρων της Τουρκίας που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ, και ορίστηκαν στη Λωζάνη το 1923.

Η ελληνική διπλωματία εκτιμά πάντως ότι η ρητορική του κ. Ερντογάν αφορά πρωτίστως το εσωτερικό ακροατήριό του, την κεμαλιστική αντιπολίτευση και τυχόν βλέψεις που μπορεί να έχει ο τούρκος ηγέτης στην περιοχή της Μοσούλης, στο Ιράκ, καθώς η Αγκυρα διεκδικεί να συμμετάσχει στρατιωτικά στην εν εξελίξει επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

«Σύντομα, Θεού θέλοντος» η επαναφορά της θανατικής ποινής

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης, σε ομιλία που εκφώνησε στην τελετή εγκαινίων ενός σιδηροδρομικού σταθμού υπερταχείας στην Αγκυρα, ότι το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής θα εισαχθεί προς συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Δεν όρισε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ πρόσθεσε ότι η κριτική που ασκείται επ’ αυτού του θέματος από χώρες της Δύσης «δεν μετράει».

«Σύντομα, σύντομα, μην ανησυχείτε. Θα γίνει σύντομα, Θεού θέλοντος», επισήμανε ο τούρκος ηγέτης, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο πλήθος που φώναζε «θέλουμε την θανατική ποινή» για τους δράστες του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.

«Η κυβέρνησή μας θα το καταθέσει αυτό στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η Εθνοσυνέλευση θα το εγκρίνει και όταν αυτό θα καταλήξει σε εμένα, εγώ θα το επικυρώσω», υπογράμμισε.

Μια ενδεχόμενη κοινοβουλευτική συζήτηση με αντικείμενο την θανατική ποινή αναμένεται θυελλώδης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση ελπίζει να πάρει με το μέρος της τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με στόχο την αναθεώρηση του Συντάγματος και την εγκαθίδρυση ενός αμιγώς προεδρικού συστήματος.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Αγκυρας για την ένταξή της στην ΕΕ και η επαναφορά της θα μπορούσε να σημάνει το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...